Zwitzerland

Zwitserland, themaland Fiets- en Wandelbeurs

Zwitserland was het themaland van de Fiets- en Wandelbeurs Vlaanderen (10/11 februari) alsook voor de beurs komend weekend te Utrecht in Nederland (2/3/4 maart).

Zwitserland Toerisme stelde zich er samen met haar partners: Fribourg Regio, Aletsch Arena, Leukerbad, Ascona-Locarno, Luzern-Obwalden, Thurgau Tourismus, St. Gallen-Bodensee Tourismus, Intersoc aan de bezoekers voor. Die aan de stand ook konden proeven van lekkere Zwitserse kazen.

Ook in de hallen van Mount Expo en de E-bike challenge kon men terecht aan Zwitserse standjes. Daarvoor moest men het parcours volgen van de “Grand Tour of Switzerland”, op de vloer van de hallen aangeduid met rode voetstappen. Bij elke halte kon men het Zwitsers paspoort (gekregen aan de ingang) laten afstempelen. En zo kans maken op een vakantie in Zwitserland.

Natuur bovenal

Zwitserland

Uit onderzoek blijkt dat de Belgen in Zwitserland vooral op zoek gaan naar de natuur. Naar rust, ontspanning maar ook sportieve belevingen in de Zwitserse natuur. Het thema van de zomercampagne van Zwitserland is dan ook “De natuur wil je terug”.

Die Zwitserse natuur beleef je ten volle dankzij de kwaliteitsvolle infrastructuur. Zwitserland telt maar liefst 80 000 km aan wandel- , fiets-, mountainbike- en e-bikeroutes. En zelfs routes voor kayakkers en skeelers. Bovendien zijn alle routes uniform en met Zwitserse precisie bewegwijzerd. Dat maakt het land tot een wereldwijd uniek en zeer toegankelijk outdoor-paradijs voor groot en klein. 

Schweiz Mobil / Switzerland Mobility is de organisatie die de staat van al deze routes op regelmatige basis controleert. Dankzij de goede bewegwijzering en de goede staat van de routes hoef je niet voortdurend op de weg of op je gps te letten maar kun je ten volle genieten van het landschap.

http://www.schweizmobil.ch/en/summer.html 

1 land, 4 talen, 4 culturen

In Zwitserland wordt Duits, Frans, Italiaans en Retoromaans gesproken. De 4 talen weerspiegelen zich ook in verschillende culturen. In Zwitserland wandel je niet alleen in de natuur maar tegelijkertijd maak je een tocht doorheen de cultuur van het land. 

Wandelroutes

De volledig nieuw bewegwijzerde Grand Tour des Vanils is een absolute aanrader. Deze bergwandeling loopt in 11 etappes door het Regionaal Natuurpark Gruyère-Pays d’Enhaut en telt in het totaal 157 km. Tijdens de route geniet je van een adembenemend panorama op valleien en meren, de Alpenketens, het Mittelland en de Jurahoogtes. Als alles meevalt gaat uw Wandelkrant volgende zomer enkele stukken van deze route verkennen. En zorgt dan achteraf voor een reportage in uw geliefde Wandelkrant. In afwachting kunnen jullie alvast terecht op de volgende link:

http://www.pnr-gp.ch/index.php/offres-du-parc/grand-tour/les-etapes#maincontent

Een echt natuurwonder is de Aletschgletsjer. Met een lengte van 23 km is het de langste gletsjer van Europa en erkend als Unesco erfgoed. Verschillende wandelingen leiden naar en rond het gebied. Maar wie dit natuurwonder wil zien, hoeft niet per se een zware inspanning te doen. Bijvoorbeeld vanuit het dorpje Fiesch ben je in slechts 20 minuten aan het uitzichtpunt Eggishorn. Enkele stappen van de bergstation verwijderd, strekt de gletsjer zich al voor je uit.

http://www.aletscharena.ch/nature-en/the-great-aletsch-glacier/

De regio Wallis biedt ontzettend veel wandelplezier. Erg typisch zijn de wandelingen langs de voormalige irrigatiekanalen, bisses in het Frans of Suonen in het Duits. Er bestaat zelf een meerdaagse Chemin des Bisses die onder meer een etappe bevat van Crans-Montana naar Leukerbad. 

Leukerbad is trouwens de wellness-bestemming bij uitstek van Zwitserland. 3,9 miljoen liter thermaal water van 51°C stroomt dagelijks door de thermale baden van Leukerbad. 

https://www.valais.ch/en/activities/hiking/bisses 

http://www.schweizmobil.ch/fr/suisse-a-pied/itineraires/route-058.html 

In Ticino, de meest zuidelijke regio van Zwitserland ligt Bosco Gurin in Valle Maggia. Het schilderachtige stadje werd in de Middeleeuwen gesticht door de Walser, een Allemanisch volk dat vanuit de Rhône vallei o.a. naar Ticino trok. Het is het enige Duitstalige dorp. Bosco Gurin is vandaag een van de meest betoverende bergdorpen van Zwitserland en met 1503 meter het hoogst gelegen dorp in het kanton Ticino. Wie van lange  meerdaagse tochten houdt, kan in de voetsporen van de Wallser treden op de “Grosse Walserweg”. Info: 

http://www.schweizmobil.ch/en/wanderland/routes/route-035.html (Etappes Graubünden)

http://www.walserweg.com 

https://www.ticino.ch/en/commons/details/Bosco-Gurin/134235.html