Zuid-Bohemen : natuur en cultuur

Zuid-Bohemen: wandelen in de prachtige natuur met een snuifje cultuur

De Wandelkrant is Zuid-Bohemen voor het eerst gaan verkennen van zondag 13 april t/m zondag 20 april 2014. We maakten er tal van wandelingen maar hadden ook aandacht voor culturele zaken. Enkele weken later, van zondag 15 juni t/m zondag 22 juni, begeleiden we onze eerste autocar groepsreis naar deze regio in Zuid-Bohemen. Van al deze uitstappen hebben we per dag een reisverslag gemaakt inclusief een foto album en GPS track. Deze kan je vanaf heden inzien op onze wandelkrant website onder de serie “Zuid-Bohemen“. Hieronder tref je alvast meer info aan over de regio en ons verblijfshotel aldaar: Sporthotel Zátoň. Rijkelijk geïllustreerd met over de honderd foto’s van het hotel, het eten, de wellness faciliteiten, het hotelpark, … .

In de week voor Pasen van 2014 maakten we voor de eerste maal een reis naar Zuid-Bohemen in Tsjechië. Dit deel van Tsjechië ligt in het zuiden tegen het Oostenrijk aan (Niederösterreich) en in het westen tegen Duitsland (Beieren).

Als uitvalsbasis kozen we voor Sporthotel Zátoň dat ideaal ligt tussen de drie beroemdste en belangrijkste steden van Zuid-Bohemen: Český Krumlov, Vyšší Brod (Hohenfurth) en Rožmberk nad Vltavou (Rosenberg an der Moldau). Het zijn echte pareltjes (Unesco werelderfgoed) om te bezoeken. Vanaf het hotel wandel je ook zo de natuur in. Naar het oosten toe is het eerder een bosrijk gebied. Naar het westen toe een meer opener landschap. Naar het zuiden toe wandel je eerst een stukje neven de rivier Moldau op. Je kan het gebied het best vergelijken met de Eifel of de Hunsrück. Zátoň ligt op 510 meter zeehoogte en telt een 20 tal woonhuizen, een (niet toegankelijke) kerk en één hotel. Het heeft geen winkels! Wel een aanlegsteiger voor kanovaarders aan de brug over de Moldau. Hier kan je in de zomer ook terecht voor een hap (BBQ) of een slok (Budweiser). In de omgeving tref je een mix aan van gemengde bossen, grasvlakten en weiden voor vleeskoeien of paarden. Graangewassen zie je hier totaal niet. Wel hier en daar een grote weide vol met zonnepalen. Industrie is er nauwelijks. In het nabijgelegen stadje Větřní is er een grote papierfabriek, waar vroeger wel 1500 arbeiders aan de slag waren. Nu zijn er nauwelijks nog 150 man tewerkgesteld. De appartementsblokken van de voormalige arbeiders zijn nu ingepalmd door zigeuners, waar je voor de rest geen last van hebt. Het geeft wel een vreemde indruk als je hier voor de eerste maal passeert, op je heenreis vanuit Duitsland naar Zátoň toe.

De regio was na 1945 een spergebied in het naoorlogse communistische Tsjechië omdat het pal tegen de voormalige West-Duitse en Oostenrijkse grens op lag. Alle bewoners werden dan na 1945 ook verplicht te verhuizen. In 1992 werd dit gebied terug opengesteld. Dit betekent dat alle huizen hier ofwel ouder zijn dan 68 jaar of jonger dan 25 jaar. De voertaal was destijds Duits. De oudere mensen in deze regio spreken ook nog wel Duits. De jonge generatie ook, want ze weten dat Duits hier broodnodig is vanwege het toerisme, maar je merkt wel dat Engels toch de voorkeur geniet bij de Tsjechen in het algemeen als gevolg van de verwestering en het zich afzetten tegen het vroegere regime, alsook mede via de invloed van het internet en de media.

Het Sporthotel Zátoň overtrof dan weer onze verwachtingen. Het beschikt over draadloos en gratis internet via WiFi tot in je kamer. In de bar staan ook 2 computers om je mail te checken, maar die hebben een moeilijk toetsenbord vol rare tekens… . Voor een halve liter bier betaal je aan de bar 38 Tsjechische Kronen (zomer 2015). Doe dit maal anderhalf en je hebt de prijs uitgedrukt in onze oude Belgische frankskes. Deel het door 40 en je hebt het bedrag in euro’s.  Op café in de buurt zakt de prijs voor een halve liter vers van het vat getapt bier al snel tot 28 Tsjechische Kronen. Een nadeel als niet roker is dat er hier geen rookverbod is in restaurants. In het hotel komt men deels tegemoet aan de niet rokers: in de bar mag je wel roken, in het restaurant en het overige binnen gedeelte van het hotel dan gelukkig weer niet.

Het ontbijtbuffet biedt je elke dag opnieuw een ruime keuze. Een kokkin staat ’s morgens eiergerechten te bakken “à volonté”. Daarnaast is er een uitgebreid gamma van ontbijtgranen, confituur, kaas en vleeswaren, brood, … . Ook fruitsap, koffie en thee is in zelfbediening.

Het 5 gangen menu ’s avonds is in buffetvorm voor de soep, saladebar en de desserts. Het voorgerecht en hoofdgerecht wordt je opgediend. Hierbij heb je elke dag keuze uit een vlees, vis (forel uit de naburige vijvers) of lichtere vegetarische maaltijd.

Ook de kamers zijn prima en proper. Vragen worden meteen beantwoord aan de balie door de receptioniste van dienst.

Via het hotel kan je ook fietsen en kano’s huren. Vanaf 2016 heeft het hotel ook eigen elektrische fietsen te leen! Er is een uitgebreid en zeer goed onderhouden fietsroutenetwerk aanwezig. In het hotel krijg je sowieso een gratis fietskaart aangeboden. Vlakbij het hotel is een grote aanlegsteiger voor kanovaarders. Je vaart de Moldau af richting noorden, en het hotel zorgt ervoor dat je op tijd opgepikt wordt en terug gebracht. Of je vertrekt zuidelijker en vaart tot aan het hotel.

Het hotel heeft voornamelijk Duitse en Tsjechische toeristen en de bezetting is zeer afwisselend. We maakten zelf mee dat we in de week op een dag als enigste gasten waren, en twee dagen later het hotel volgeboekt zat met vooral Tsjechische gasten.

Afgelopen winter werd de Wellness afdeling van het hotel volledig vernieuwd! 1 stoombad, 2 sauna’s en 1 infraroodcabine staan gratis ter je beschikking, met een naastgelegen douche zone en relaxruimte. Het binnenzwembad heeft steevast een temperatuur van 30 graden, het buitenbad van 28 graden, dit dankzij de inzet van warmtepompen (vanaf het voorjaar tot de herfst). Ook een bubbelbad ontbreekt niet.

Voor nog geen 98 Tsjechische Kronen kan je hier in de streek in restaurants genieten van een goed dagmenu. Dat zijn nog eens anti crisis prijzen. Hopelijk blijft de euro hier nog een tijdje weg!

We maakten verschillende wandelingen vanuit het hotel in de prachtige natuur van Zuid-Bohemen. Zo heeft je vroemmobiel ook eens vakantie.

  • Op maandag brachten we eerst een bezoek aan het UNESCO werelderfgoed stadje Ceský Krumlov, een authentiek middeleeuws stadje met zijn kasteel wakend over het stadje.
  • Dinsdag bezochten we de steden Rožmberk nad Vltavou (Rosenberg an der Moldau) en Vyšší Brod (Hohenfurth) alsook het immense Lipnomeer.
  • Woensdag maakten we twee halve dagwandelingen, eerst wandelden we te voet vanaf ons Sporthotel Zátoň zo naar Rosenberg, vervolgens reden we met de bus terug naar het hotel voor een clubsandwich als middagmaal en wandelden we nadien vanuit het Sporthotel Zátoň noordwaarts naar Ceský Krumlov. Beide tochten waren een 12 tal km lang. Met een taxi keerden we terug naar ons hotel, daar we net te laat waren voor de bus te Ceský Krumlov.
  • Donderdag stippelden we zelf een wandeling uit vanaf ons Sporthotel te Zátoň om zo de onmiddellijke omgeving hier beter te leren kennen.
  • Vrijdag maakten we met de baas van het hotel, Ivo, een wandeling van een 12 km westwaarts van ons Sporthotel Zátoň en nadien bezochten we nog twee stadjes met de auto net voorbij Ceský Krumlov: České Budějovice (Budweis), de stad die haar naam verleende aan het gelijknamige Tsjechische bier (Budweiser) en het kasteel van Hluboká nad Vltavou (Frauenberg), waarbij het Windsor Castle als model diende. Het kasteel heeft ook een grote Engelse tuin die vrij toegankelijk is.
  • Zaterdag reden we naar het Lipnomeer en maakten we de boomkruinwandeling.

Is je interesse gewekt? Volg ons dan de komende dagen in de bijhorende reportages!

We laten je alvast een impressie achter van ons verblijf gedurende een week in het Sporthotel Zátoň via bijgaand foto album. Achter het hotel ligt nog een grondstuk van 6 hectaren tot aan de Moldau. Hierop staan nog een mooi buitenterras, verwarmd buitenzwembad, tennisveld, voetbalveld, kinderspeelplaats, en twee jogging routes van 1.2 km en 1.6 km om ’s morgenvroeg de overtollige calorieën te verbranden van de avond ervoor.