Marktrotters

Zondag 9 maart 2014 Herne

Zondag 9 maart 2014
31ste Kriek & Mattentochten
De Marktrotters Herne

Afstanden:
4 – 6 – 10 – 15 – 22 – 32 km
Start van 7 tot 15 uur.

Startplaats:
De Hernekouter
Hernekouter 1
1540 Herne
B Vlaams-Brabant

Herne wordt in de volksmond wel ééns het wandelparadijs in ’t groene kwadrant van ’t Pajottenland genoemd. Tijdens deze editie van de Kriek & Mattentochten zal er via glooiende veld-, voet- en aardewegen à gogo en puur natuur kris-kras gewandeld kunnen worden naar idyllische plekjes in Herne, Kokejane en Herfelingen (deelgemeenten van Herne) en Heikruis (deelgemeente van Pepingen). Watermolens op de Markrivier, het bos & domein Ter Rijst, het Broekelebos & de Aerebeekvallei zijn hiervan enkele exponenten.                

Afstanden die variëren van 4, 6, 10, 15, 22 en 32 km zullen de deelnemers nader kennis laten maken met mooie, rustgevende en landelijke routes over glooiende landschappen in het Zuid-Westvlaamse Pajottenland.

De kortere afstanden bewandelen grotendeels Herne en kunnen er intens genieten van enkele idyllische plekjes al dan niet gelegen langs de Markrivier.
Vanaf 22 km wandelt men volop richting Heikruis met een grote doorsteek door het Domein Ter Rijst bevattend een park, een kasteel én een bosreservaat.

Dit domein is gelegen in Heikruis, deelgemeente van Pepingen. Het wordt, sinds 1981, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Hier komt men terecht in een oase van rust en natuur. Het kasteeldomein is een mooi bebost domein van ong. 50 ha met waterpartijen en een classicistisch kasteel, daterend van ca. 1775. Al in de middeleeuwen is er sprake van een kasteel in dit domein. Het huidige gebouw is echter het resultaat van een totale verbouwing in 1869. Op datzelfde moment werd ook het landschapspark aangelegd, met vijvers, gevoed door talrijke bronnen. Er is ook een boomgaard met ‘ouderwetse’ fruitbomen.
Er bevindt zich op het domein een oude ijskelder, tegenwoordig een geschikt tehuis voor vleermuizen. De vorm van het park leunt aan bij de Engelse tuinarchitectuur. Opmerkelijk is het lange wandelpad, dat kan bogen op een heel gevarieerd bestand van inheemse bomen en een rijke struikenvariatie. Zeer typisch is de overvloedige aanwezigheid van boshyacint en bosanemoon. Vermeldenswaardig is ook de aanwezigheid van de wilde narcis. In en rond de bossen wemelt het van dierenleven. Naast de talrijk aanwezige vogels doen ook de reeën het goed in Ter Rijst. De geduldige natuurliefhebber komt er dus zeker aan zijn trekken.

Het park mag alleen te voet betreden worden. Honden zijn niet toegelaten omwille van de reeënpopulatie.

Enkele wetenswaardigheden omtrent afstanden en rustposten.

Alle afstanden hebben minstens 1 rustpost.

De 4 en 6 km zijn geschikt voor minder validen en kinderwagens. Hier doet de refter van Basisschool Markevallei Herne dienst als rustpost.

Ook de overige afstanden, zijnde 10, 15, 22 en 32 km komen hier langs voor een laatste rustpauze aleer opnieuw Sporthal De Hernekouter te bereiken.

De refter van Basisschool Markevallei in Kokejane vangt de wandelaars op onderweg voor 10, 15, 22 en 32 km.

In het Cultureel Centrum in Heikruis worden de deelnemers aan 22 en 32 km opgewacht. Deze laatste afstand komt hier tweemaal langs.

Gespreid over de diverse parkoersen kan men genieten van volgende bezienswaardigheden :  de Sint-Petrus & Paulus kerk, de Sint Waltrudismolen, het NMBS-station met geklasseerde glazen luifel, de Aerebeekvallei, het Ooievaarsnest, het Kartuizerstandbeeld, het Kartuizerklooster en het Broekelebos allen gesitueerd in Herne; de Sint-Bernarduskerk, het domein Ter Rijst en het woonzorgcentrum Mater Dei in Heikruis.

Streekproducten als Kriek van ’t vat, het streekbier Kartuis, het Cesarbier – aan de basis van de Cesarbiertrofee -, evenals een echte trappist van ’t vat en lekkere boerenpensen of een mattentaart zorgen dan weer voor het natje en het droogje dat wandelaars best kunnen smaken.

Bij deze nodigen wij namens ons voltallig bestuur en alle leden iedereen vriendelijk uit om deze klassieker uit de wandelsport mee te beleven. Wij heten jullie van harte welkom op zondag 9 maart 2014 in Herne !

Jean-Marie, voorzitter
De Marktrotters Herne vzw

Info : Jean-Marie Paduart
 02/396 29 56   *   0472 / 63 42 08
jm.paduart@skynet.be
www.marktrotters.be

Marktrotters