Zondag 28 september 2014 Halen

Zondag 28 september 2014
23e Hollewegentocht
Wsv Horizon Donk

Afstanden:
5 – 8 – 13 – 20 km
Start van 7 tot 15 uur.

Startplaats:
Buurthuis
Zelkstraat
3545 Halen
B Limburg

Onze 23e Hollewegentocht heeft de volgende afstanden: 5 – 8 – 13 en 20 km.

De 5 km, vertrekkende uit Halen, verkent het mooie Hageland.
Dit Hageland wordt begrensd door de rivier de Velpe in het zuidoosten, de rivier de Gete aan de oostgrens en door de vallei van de Demer in het Noorden. Landschappelijk heeft het Hageland veel gemeen met Toscane in Italië. Vanuit de Rietbron wandelen we via een verkeersluwe route naar de “nieuwe” wereld. Getuige hiervan zijn de vele windmolens die hier sinds 2011 deel uitmaken van het landschap. Voor de één een prachtig zicht, voor de ander een aanslag op het milieu, al valt dit allemaal nog mee en worden deze tien windturbines perfect opgenomen in het landschap. Feit is wel dat we onze natuur een beetje moeten ontsieren willen we hem uiteindelijk redden.

De 8 km wandelt een stuk mee met de 5 km maar gaat aan het windmolenpark onder de autosnelweg door en komt zo terecht in één van de Holle wegen die de streek rijk is. Holle wegen ontstonden in de Middeleeuwen, toen de meeste dorpen in de vallei lagen. De landbouwers reden met paard en kar naar de akkers op de hoger gelegen plateaus. Door telkens hetzelfde traject te nemen werd de grond losgewoeld en bij hevige regenbuien spoelde de losse aarde van de helling af. Hierdoor kwam het wegdek steeds dieper te liggen ten opzichte van het omliggende land. Omdat de bodem hier uit stevige ijzerzandsteen bestaat, ontstond een erg diepe holle weg met steile taluds. Na de controlepost gaat het door de bloemrijke en moerassige delen van het natuurreservaat Webbekoms Broek, een paradijs voor insecten en een ongewoon groot aantal water- en moerasvogels. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij onder meer prachtige vlinders, waterjuffers, rietgors en de kleine karekiet. Maar ook voor wie rust en natuurschoon zoekt, is dit 240 hectare groot domein van rietvelden, hooi- en graslanden, poelen, rietkragen en populieren een geliefde bestemming.

Met de 13 km doen we net hetzelfde als de 8 km met dat verschil dat er bij de start en bij de aankomst een ommetje door de Halense natuur gemaakt wordt. Ook hier staat een verkeersluw parcours garant voor een prachtige wandeling.

De 20 km tenslotte zal naast het parcours van de 13 km ook nog een extra stuk aangeboden krijgen richting Diest. Door het Webbekoms Broek, via de Demer en de vallei van de Zwarte Beek wandelen we naar het provinciedomein “Halve Maan”, een recreatiedomein van 50 hectare, met zijn prachtig gerestaureerde “Lindenmolen”. Door het Webbekoms Broek keren we terug naar de controlepost waar we onze tocht samen met de 13 km wandelaars verderzetten.

Trein: station Diest. Bus: De Lijn 299 Zelk.