Glabbeek

Zondag 2 maart 2014 Glabbeek

Zondag 2 maart 2014
Toekertjestocht
Wandelclub Toekers-Bunsbeek

Afstanden:
5 – 7 – 10 – 14 en 21 km
Start van 7 tot 15 uur.

Startplaats:
zaal Glazuur
Dries 7A
3380 Glabbeek
B Vlaams-Brabant

Zondag 2 maart 2014 Toekertjestocht
Wandelclub Toekers-Bunsbeek B 051 VZW
Startplaats: zaal Glazuur – Dries 7A – 3380 Glabbeek

Je bewandelt de gebruikelijke afstanden van 5 – 7 – 10 – 14 en 21 km over een gevarieerd parkoers van veldwegen en rustige dorpsstraatjes door de Velpevallei. Het parochiecentrum van de deelgemeente Kapellen vormt het aangename rustpunt voor alle stappers. Ook de minder mobielen en andere rolstoelgebruikers worden niet vergeten.

Al naar gelang de gekozen afstand, volg je een kleiner of groter deel van de boomgaardenroute op weg naar de controlepost. Behalve de 5 km-wandelaars, maakt iedereen een ommetje over de wijk Rode.

Een lus brengt de 21 km stappers van Kapellen over de steenweg Diest – Tienen naar de wijk Zuurbemde. Je doorloopt de open ruimte van het Kersbeekveld en via de plaats Kattebeek keer je terug naar de controlepost.

Op de terugtocht loop je over de kerkhofdreef waarna de korte afstanden (5-7 km) zich afsplitsen richting Zand en Stationsstraat op weg naar de aankomst. Het parkoers van de 10 – 14 – 21 km brengt de wandelaars naar de wijk Varenberg om vervolgens over de Venusberg Zuurbemde te bereiken. Op de plaats Ruiterij kom je in de omgeving van de Velpe, je doorkruist de vallei en bereikt de fruitveilinginstallatie. Een wandelpad voert je rond de veiling en langs de achterkant van het gemeentehuis naar de wat verder gelegen aankomstplaats.

Iedereen van harte welkom en veel wandelgenot!!!!

Meer info: parkoers 0477 56 19 88 secretariaat 0475/46 46 87 of 016/35 33 04 detoekers@yahoo.com – www.toekers.be

Toeristische info:

Glabbeek

Glabbeek, het hartje van het Hageland !

Glabbeek bevindt zich in het hartje van het Hageland, centraal in de vierhoek tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen. De gemeente grenst in het noorden aan Tielt-Winge, in het westen aan Lubbeek en Tienen, in het zuiden aan Tienen en in het oosten aan Kortenaken. De gemeentegrens is 29,56 km lang en valt hier en daar samen met een natuurlijke grens, bvb. de Steenbeek in het noorden, de Oosterboordbeek en de Meenselbeek in het westen en de Leibeek in het oosten.

Momenteel telt Glabbeek iets meer dan 5.250 inwoners. Verweven tussen de zes kerkdorpen bepalen landbouw en fruitteelt het typische beeld van deze plattelandsgemeente. Hiertussen kronkelt een uitgebreid net van fiets- en wandelwegen. De zachte recreant kan hier volop genieten van het gevarieerde en volgens de seizoenen wisselende landschap. Handige gidsen en kaarten wijzen je de weg naar de mooiste, leukste en lekkerste plekjes.

Natuurpracht, de toeristische troef !

De natuur en de prachtige landschappen zijn er nog ongeschonden en vormen meteen de grootste troef van onze gemeente. In Glabbeek bevinden zich de mooiste boomgaarden en kronkelt de Velpe zich doorheen eindeloze akkers en weiden. Er bevinden zich 3 natuurgebieden in Glabbeek.

De Paddepoel :

Het natuurreservaat ‘De Paddepoel’ is gelegen te Bunsbeek, een deelgemeente van Glabbeek en situeert zich in de vallei van het riviertje ‘De Velpe’. ‘De Paddepoel’ ligt in het middenloops gedeelte van de Velpevallei. Een zeer mooi stuk vallei vind je tussen de Dalemse molen in Vissenaken en de molen van Pamelen (nabij de Tiensesteenweg in Bunsbeek). Het is in dit stuk vallei dat het natuurreservaat ‘De Paddepoel’ zich situeert. De Velpe meandert er nog sterk. De oevers zijn er niet kunstmatig verstevigd en brokkelen geregeld af. De rivier kan er nog vrij zijn gang gaan. Door de vernatting in de Velpevallei is de Paddepoel een paradijs voor vogels, libellen en amfibieën geworden.

De Zeyp :

De Zeyp waren vroeger enkele kleinere percelen op de grens van de gemeenten Attenrode (Glabbeek), Binkom (Lubbeek) en Meensel (Tielt-Winge). Recent werd in deze regio ook het gebied van de Zilverberg aangekocht. Het reservaatproject van de Zeyp bestaat ondertussen tien jaar en is bijna 10 ha groot, verspreid over verschillende percelen van de Oosterboordbeek en Meenselbeek met een rijke en specifieke flora en zeldzame paddestoelen.

Velpebeemden – Zuurbemde :

3 ha graslanden in de Velpevallei stroomafwaarts van de Rotelmolen in de omgeving van de Ruiterij.

Al wandelend op verkenning.

Tijdens de verschillende bewegwijzerde wandelingen in onze gemeente wordt meteen duidelijk dat je middenin de Vlaams-Brabantse fruitstreek te gast bent. De wandelingen lopen namelijk grotendeels via veldwegen en door boomgaarden. Glabbeek geurt en kleurt in de lente en dan kan je er genieten van de bloesempracht. De laagstamaanplantingen zijn dominant langsheen de talrijke wandelroutes. Her en der worden de hoogstammen gecultiveerd of heraangeplant. Naast fruitaanplantingen zie je prachtige stukjes natuur en uitgestrekte vergezichten.

Boomgaardenwandeling (9km) : deze wandeling is voor een groot deel uitgestippeld langs veldwegen door boomgaarden.

Heirbaan- varentpadwandeling (8 of 13km) : een prachtige wandeling langs rustige land- en veldwegen. Je kan er genieten van het mooiste landschap van de gemeente Glabbeek met immense vergezichten.

Glazuurwandeling (10km) : Deze wandeling loopt door Glabbeek en Zuurbemde en laat je genieten van verrassende vergezichten.

Gasthuisbos- Velpewandeling (5 – 7,5 of 11km) : een landschapwandeling met zeer interessante natuurelemenetn.

Boeslinterwandeling (5km) : een echte aanrader voor gezinnen met kinderen die op zondagnamiddag een uurtje willen wandelen.

Land- en tuinbouwleerroute (18km) : laat je kennis maken met de activiteiten van de Glabbeekse land- en tuinbouwbedrijven.

Belgische fruitveiling (BFV), centrum van de Hagelandse fruitstreek.

De stichting van de oorspronkelijke “Veiling Hageland” was min noch meer een economische noodzaak voor de streek. Ondertussen maakt de 65 jaar oude veiling deel uit van de Belgische Fruitveiling. De Belgische Fruitveiling (BFV) is de grootste Belgische organisatie van fruittelers, met een binnenlands marktaandeel van 50% en ongeveer 60% van de producten die uit het hele land worden aangevoerd wordt geëxporteerd.

Kerkelijke hoogstandjes !

De kapel van de Heinkensberg, mooi gelegen op een hoogte, werd gebouwd in 1573 door de Spaanse generaal Vicca en blijft een populair bedevaartsoord. Op 15 augustus vindt er de jaarlijkse processie plaats. In 1798 was Kapellen het toneel van een gevecht uit de Boerenkrijg. Een opschrift aan de kerk (1884) herinnert daaraan. De Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk wordt door zijn omvang ook wel “kathedraal van het Hageland” genoemd. Qua kerkelijke architectuur spant Zuurbemde echter de kroon. Pronkstuk hier is de sacramentstoren : 7,15m hoog, 2m breed en 70cm diep die in de Sint-Katharinakerk te bewonderen valt. Hij is gemaakt uit steen van Avesnes en wordt toegeschreven aan het atelier van Cornelis Floris de Vriendt (+/- 1514-1576). Het werk werd geplaatst in 1557 en is een voorbeeld van Vlaamse Renaissancearchitectuur. Bunsbeek pronkt dan weer met zijn St-Quirinuskerk. De massieve westertoren (12de eeuw) heeft muren van 1,35m dik en schietgaten. In Bunsbeek bevindt zich ook de Sint-Quirinusbron, een kapelletje aan een waterput met een eenvoudig Sint-Quirinusbeeldje dat aanroepen wordt tegen hoofdpijn. Verder kan je in Attenrode de Sint-Andrieskerk bewonderen, in Wever de Sint-Antoniuskerk en in Glabbeek de Sin
t-Niklaaskerk.

Watermolen in Bunsbeek :

De Bunsbeekse watermolen, vroeger Rotelmolen genoemd, staat aan de grote Velpe dicht bij de weg naar Pamelen en het noorden van de Walmersumstraat. Hij werd reeds in 1356 vermeld. Het gaat hier om een middenslagmolen met 72 schoepen. Hoewel deze molen nooit nog graan zal malen, zal het inmiddels vernieuwde molenrad door de huidige eigenaar worden ingezet voor de productie van groene stroom !

2 Pareltjes van kastelen :

Kasteel van Attenrode :

Op de plaats van het huidige kasteel stond in de 15 de eeuw “ ‘t Hof van Boeslinter”. Jan van Boeslinter was de oorspronkelijke eigenaar. Later ging het kasteel naar Peter van Grieken en raakte het bekend als “ ‘t Hof van Grieken”. Na enige overdrachten kwam het kasteel in het bezit van Gabriel-Michiel-Frans de l’ Escaille. Afgebroken en in 1800 vervangen door het eerste deel van het huidige kasteel. In 1910 en 1930 vervolledigd. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de familie de l’ Escaille.

Kasteel van Zuurbemde :

Het kasteel “De La Coste” ligt in de vallei van de Velpe op 350 m van Zuurbemde (straat) en is via een zijweg met deze straat verbonden. Sinds  1965 is dit kasteel een bejaardentehuis. Het heet nu “Residentie Arcadia“. Achter het kasteel ligt een Engelse tuin met twee vijvers. Een ijskelder met koepelgewelf staat nog langs de randweg van het park, op 75 m van het kasteel in noordoostelijke richting. Dit was vroeger de “ koelkast” van het kasteel.

Website gemeente Glabbeek : www.glabbeek.be