Zondag 13 april 2014 Broechem

Zondag 13 april
34e Internationale Wandeltocht
Wsv De Ranstuilen Ranst

Afstanden:
4 – 7 – 11 – 15 – 20 – 25 – 30 – 42 – 50
km. Start van 6u30 tot 15 uur.

Startplaats:
Evenementenhal Den Boomgaard
Antwerpsesteenweg
2520 Broechem
B Antwerpen

De 34e editie van onze Internationale Wandeltocht start ook dit jaar vanuit de evenementenhal den Boomgaard met meer dan 600 zitplaatsen en een ruime parking.

Verwacht in deze streek zeker geen volledig bebouwde kom. De regio beschikt nog over veel landelijke schoonheid, bosareaal, vele fruithoven, landelijke wegen maar vooral veel rust. En het is van deze rust en de mooie, stille wegen dat de Ranstuilen je willen laten genieten.

Op deze tocht kan men ook nog starten voor de Walk2Gether – 400/200km, een initiatief dat van start ging in 2013 in samenwerking met 7 Antwerpse clubs waaronder de Ranstuilen.

Het is de bedoeling dat de wandelaars op de 25 of 50km in 2 jaar tijd 8 x 25 of 8 x 50km bij de diverse clubs afleggen. Het prijskaartje voor de 8 tochten bedraagt € 15.00 doch hiervoor bekom je wel 8 inschrijfkaarten met sticker, telkens een gratis basisconsumptie en op het einde een prachtig T-shirt. Bovendien kan je vanaf dit jaar als Ranstuilenlid per tocht waaraan je deelneemt nog 2,00 € verdienen via de kaart die je vorig kwartaal in Ons Uiltje terugvond.

Die 2,00 € per Walk2Gethertocht kan ook verdient worden door alle andere Ranstuilenleden op deze Walk2Getherwandeldagen, ongeacht het aantal kilometers die je presteert !! Want natuurlijk word er tijdens deze wandeltochten ook zeer veel aandacht besteed aan de kleinere afstanden.

Dus vind je 25km of 50km te veel dan mag je gerust een kleinere afstand wandelen. Op 13 april kan je dan ook kiezen voor 4 – 7,5 – 11 – 16 – 21 – 30 of 40km.

En de leden die op die dag van corvee zijn? Geen probleem!! Die verdienen op die manier sowieso hun stempels en de bijhorende euro’s.

Wederom hebben onze parcoursmakers de verschillende wandeltrajecten met veel zorg en aandacht voor de natuur samengesteld en getracht zo veel mogelijk afwisseling te brengen. Al naargelang de afstand die je loopt bezoek je Broechem – Emblem- Kessel en Lier.

De 4km-wandelaars (3.5) maken een grote lus rond de vertrekplaats doch hebben geen rustpost.

Al de overige afstanden vertrekken richting Emblem langs rustige wegen tussen de boomgaarden die hopelijk reeds in bloei staan. Hier in Emblem is er een rustpost voorzien.

De wandelaars op de 7 en 11km keren terug naar Broechem langs Het Ven, en op de 11km passeer je nog eerst het Golfterrein Bossenstein alvorens de startzaal terug te bereiken.

De afstanden 16-21-25-30km wandelen vanuit Emblem verder richting Kessel (rust). Hier brengen de grotere afstanden nog eerst een bezoek aan het natuurreservaat de Kesselse Heide en hebben dan voor de tweede maal een rust in Kessel, om daarna via een ander natuurgebied naar Emblem te wandelen en zo terug Broechem te bereiken.

De Kesselse Heide is een provinciaal domein met landschappelijke waarde. Het domein heeft een oppervlakte van 43ha. De Kesselse Heide is opgericht in 1978 en is sinds 1996 een beschermd landschap.

In het broedseizoen is het domein gesloten vanwege de vele beschermde vogelsoorten die hier hun biotoop hebben. Het is een heideveengebied op de grens van de Kempen en de alluviale gronden van de vallei van de Kleine Nete. Er zijn enkele vennen gelegen op het domein. Op de Kesselse Heide is er een begrazingsproject met een vijftigtal schapen zodat de ongewenste grassen op een natuurlijke manier verwijderd worden.

Er is een bezoekerscentrum bij het gehucht “Kessel-Station”. Het domein is uitgerust met bewegwijzerde wandelpaden, een kinderspeeltuin en picknick faciliteiten.

Heb je gekozen voor de 40 of 50km dan wandel je vanuit Broechem naar Emblem en daarna naar Lier (hier is een rustpost voorzien in een café). In Lier bezoeken zij de vesten, het begijnhof, het Zimmerplein, de kleine en grote Nete, om daarna richting Kessel te trekken. Hier wandelen ook zij door beide natuurreservaten eerst terug naar Kessel, daarna richting Emblem en van daaruit terug naar Broechem. Op de 40km zijn er 4 controles voorzien op de 50km zijn het er 5 geworden.

Eens terug in de ruime startzaal kan je nog heerlijk nagenieten bij pot en pint en/of smullen van onze lekkere frietjes met vol-au-vent (wil je er zeker van zijn dat die niet op zijn als je je wandeling hebt beëindigd, kan je deze bij vertrek al bestellen en betalen.)

Ranstuilen, wij verwachten jullie allemaal op 13 april 2014 te Broechem en wensen jullie alvast veel wandelgenot toe !!

Uw Ranstuilenbestuur