Zondag 12 oktober 2014 Essen

Zondag 12 oktober 2014
23e Rose Gronontocht – 6e tocht Walk 2 Gether
Wandelclub De Sint-Jansstappers

Afstanden:
6 – 12 – 18 – 25 – 35 – 50 km
Start van 6u30 tot 15u

Startplaats:
Parochiecentrum
Sint-Jansstraat 146
2910 Essen (Wildert)
B Antwerpen

Meer informatie over deze wandeltocht:

Essen is een wandelparadijs met zijn ha-grote bossen, dichtbij de heide. We vergeten zeker niet zijn culturele verleden, dat gekarakteriseerd is door abdijhoeven, monumentale gebouwen en musea.

De 6 km: We vertrekken langsheen het kerkhof, alwaar de grafzerk van Rose Gronon (schrijfster die in Wildert woonde) te zien is. Een fietspad voert ons tot aan de “Verbrande Hoeve” en van daaruit volgen we het Rose Grononpad tot aan de Schaapsbaan en de “Kraaiendonk”; alwaar Alfons Tireliren een optrekje had waar hij zijn vele werken schreef. De Schaapsbaan volgen we tot in de Wildertse Duintjes, en daar maken we een lusje doorheen het mooie, bosrijke natuurgebied. Nadien gaan we terug richting Wildert, waar we over een rustig fietspad na 5,6 km terug komen in het startlokaal.

De 12 km : We volgen de 6 km-wandelaars, maar splitsen ons af vlak voor de Schaapsbaan, om zo langs de Rose Gronon gedenkplaten en –bank te komen. Via smalle landbouwwegen, al of niet verhard; komen we in de wijk “Heikant”, alwaar we een grote controle hebben in de parochiezaal. Weerom over rustige landbouwwegen en wegjes komen we toe in de Wildertse Duintjes alwaar we een ferme lus maken om vervolgens aan te sluiten bij de 6 km en ook dit lusje nog meepakken. En zo stappen we dan samen met de 6 km-stappers terug binnen.

De 18 km : De 12 km-stappers volgen we tot controle Heikant. Van daaruit gaat het via een rustieke kasseidreef, een kronkelend fietspad en rustige landbouwwegen en karsporen en langs het college, gelegen in de bossen, naar de “Rommenshoef”, alwaar we een volgende controle hebben. Langsheen het college met zijn mooi beeld op de toren, gelegen temidden van de bossen komen we in de weekendzone, waar we kleine en nog kleinere weekendverblijven in het groen kunnen bewonderen. Even verderop sluiten we aan bij de stappers van de 12 km om deze te volgen tot het einde.

De 25 km : We volgen de 18-km wandelaars tot na controle Rommenshoef en zeggen hen vaarwel even voordat zij bij de 12 km-stappers aansluiten. Over onverharde wegjes doen de 25 km-stappers nog wat extra bos met buitenhuisjes en via zanderige wegjes achterdoor komen we terug bij controle Heikant, waar we onze derde stop hebben. Van daaruit volgen we dan de 12 km stappers doorheen de Wildertse Duintjes om alzo het eindpunt te bereiken.

De 35 km : We volgen de 12 km tot controle Heikant. Na deze rust gaan we door een mooie dreef langs het karrenmuseum richting “Klokhoeve”. We komen tussen het sportpark en domein “De Belder”, wat enkel te bezoeken is op aanvraag en met gids. Langs de Quarantainestallen, zeker een bezoekje waard, komen we op Nederlands grondgebied om een stukje langs “De Zoom” (oud turfvaartkanaal) te stappen. Via Noordeneind komen we bij café Bostella voor een rust. Na een flinke lus over rustige minder of meer verharde landbouwwegjes sluiten we aan bij de 25 km-stappers die we via Rommenshoef en Heikant verder volgen tot aan de startplaats.

De 50 km : vanuit de vertrekzaal trekken we heel alleen gelijk een andere richting uit. We komen langs de Bakkersmolen, met stoommuseum, in de Gageltjes. De weg verder zettend over nog meer rustige landbouwwegen gaan we achter Kalmthout door; via “Kijkuit” langs het spoor. Daarna door een mooie dreef met talloze kapelletjes gaan we door Annemieken langs het Boterbergkasteeltje, kruisen het spoor over de viaduct en volgen via een fietspad het spoor tot in Wildert. Even later belanden we na 16 km terug in de vertrekzaal voor onze controle en volgen voor de rest van onze tocht de 34 km-stappers.

Extra info

Op zowat 500m van het startlokaal bevindt zich De bakkersmolen met stoommuseum en oud bakkerswinkeltje alwaar ook ambachtelijk brood en koeken gekocht kunnen worden.

Op 1km van controle Heikant bevindt zich de Kiekenhoeve met Karrenmuseum

Bereikbaarheid

– E19 Antwerpen-Breda; afrit 5; Brecht-Wuustwezel; richting Wuustwezel volgen, vervolgens richting Achterbroek en marspijlen volgen.
– A12 Antwerpen-Bergen Op Zoom; afrit Stabroek richting Kalmthout, marspijlen volgen.
– Trein: station Wildert op lijn 12 Antwerpen Essen, startlokaal op 500 m van het station.