Zaterdag 29 november 2014 Schaffen

Zaterdag 29 november 2014
Paratocht
VOS Schaffen

Afstanden:
4 – 6 – 12 – 20 – 30 km
Start van 7u tot 15u

Startplaats:
Gildezaal
Pastorijstraat
3290 Schaffen
B Vlaams-Brabant

Meer informatie over deze wandeltocht:

We starten in onze thuisbasis de Gildenzaal in Schaffen. Vandaag staan de bossen van Hees centraal doorheen alle tochten.

De 4 km verkent de bossen na een kleine kilometer. Het eerste pad is onverhard maar goed begaanbaar. Eens we in het bos zitten, zijn de wegen verhard. We besluiten deze rustige wandeling met een  mooie kijk op de  uitgestrekte velden  van Schaffen en een prachtig aanpalend landgoed.

De 8 km en 10 km ontdekken alle pracht en praal van de bossen van Hees. Nagenoeg alle wegen zijn onverhard en nemen ons mee in de dennenbossen die deze tijd van het jaar vochtig en zuur kunnen zijn. De perfecte moment om prachtige paddenstoelen te ontdekken! Vertrek zeker niet te vroeg, als je alles wil gadeslaan! Je merkt dat Hees aan de rand van het Hageland is gelegen. We stijgen geleidelijk aan , maar winnen na verloop van tijd toch wat hoogte. Wat later zullen beide wandelingen een duik naar onder nemen. Veel steiler dan we voordien stegen!  We eindigen samen met de wandelaars van de 4 km.

De 12 km verlaat de 8 km te midden in het natuurgebied en passeert de kasteelhoeve op Lobos. Je wandelt rakelings langs het prachtige park waar bruggetjes met ijzersmeedwerk het decor compleet maken. We houden halt in de parochiezaal van Zelem. Na de controle vertoeven we heel snel terug in de bossen. We bezoeken nu één van de kroonjuwelen van het gebied. Vanuit het bos kijken we naar het natuurreservaat de Zwarte Beek.  Op de moerassige vlaktes kan je zien hoe meerdere watervogels in hun habitat  op zoek zijn naar eten. Neem je tijd, er staan banken om het schouwspel op de best mogelijke manier gade te slaan. Je laatste proviand kan je ondertussen verorberen. We ontmoeten de wandelaars van de kortere afstanden en trekken samen naar de Gildenzaal.

De 8 km lange lus van de 20 km neemt ons via verharde landwegen mee naar de rand van Linkhout. Op Kampbergen lopen we kriskas over de boswegeltjes. In geen tijd steken we terug de autostrade over om opnieuw naar de controle te gaan.