Wintertoerisme ontdekt het winterwandelen in de Alpen

Wintertoerisme in de Alpen

In de Oostenrijkse stad Innsbruck vond onlangs het Alpensymposium theALPS 2016 plaats. Een driedaagse combinatie van congres en workshop rond het wintertoerisme in de Alpen. Acht regio’s namen er aan deel: het Oostenrijkse Tirol, de Zwitserse kantons Valais/Wallis, Bern, Luzern en Graubünden, het Italiaanse Trentino en Südtirol en het Franse Rhône-Alpes. Een vijfhonderdtal touroperators en reisjournalisten uit de hele wereld namen aan het symposium deel. Ook uw Wandelkrant was van de partij.

Hoofdthema van het symposium was de toekomst van het wintertoerisme naar 2030 toe. Uitgangspunt daarbij vormde een interdisciplinaire studie “wintertoerisme in de Alpen”, uitgevoerd door een internationaal research team bestaande uit specialisten uit vijf Alpijnse landen, met name Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië. Uit de studie blijkt dat de vijf landen in 2015 goed waren voor 386 overnachtingen tijdens de wintermaanden. Wat overeenkomt met 14,4 procent van alle overnachtingen in de 28 EU landen in datzelfde jaar. Neem daarbij nog zowat 126 miljoen overnachtingen in tweede verblijven en vakantiehuizen en het wintertoerisme is goed voor zowat twintig procent van alle overnachtingen in de Europese Unie. De Alpen landen stellen daarbij 7,5 miljoen commerciële bedden ter beschikking.

Wintertoerisme is meer dan wintersport

De acht op dit symposium vertegenwoordigde regio’s zijn samen goed voor twee derden van het jaarlijks toerisme in de Alpen. Opvallend daarbij is dat de helft van de regio’s meer overnachtingen noteren in het zomerseizoen dan in de wintermaanden. Dat is onder meer het geval voor Trentino en Südtirol in Italië. Door de klimaatopwarming is het echte winterseizoen meestal wat korter geworden en ligt de sneeuwgrens vaak ook hoger. Alternatieven dringen zich dus op en één van de belangrijkste is het winterwandelen.

Het Zwitserse Berner Oberland speelt daar bijvoorbeeld op in met een aanbod Kandersteg winterwandelen. Het aanbod bestaat uit acht wandelingen die variëren van 3 km (Oeschinensee) tot 12,2 km (Kandersteg-Tour). Daarnaast zijn er drie bewegwijzerde sneeuwschoenen-parcours van 2 tot 2,5 km. Alle info over deze wandelingen, eetmogelijkheden langs het parcours, parkings, openbaar vervoer enz. vindt men op www.kandersteg.ch.

Nog in Zwitserland biedt het kanton Graubünden winterwandelingen aan in de regio’s Arosa en Lenzerheide. Leuk om weten is dat Graubünden het enige officieel drietalige kanton van Zwitserland is (Duits, Italiaans en Retro-Romaans). De Winter-Wander panoramakaart geeft een overzicht van een dertigtal wandelingen, variërend van 1,7 tot 12 km. Uitschieters zijn de Heidi und Gigi Weg (in Arosa én Lenzerheide) en de culinaire Höhenweg van 12 km. Alle info op www.arosa.ch en www.lenzerheide.com.

Het Zillertal in Oostenrijks Tirol biedt niet minder dan vierhonderd kilometer aan begaanbaar gemaakte winterwandelpaden aan. Het gaat om een honderdtal wandelingen van 1 tot 13 km en van licht over middelmatig tot zwaar. Het Zillertal heeft ook een uitgebreid aanbod aan wandelen met sneeuwschoenen. Alle info (in het Duits of Engels) vindt men op www.zillertal.at/tipps/winter/aktivitaeten.html.

Alles over het Alpen symposium vindt men op www.thealps.travel.

Gilbert Roels