Winters uitwaaien in Koksijde

Erfgoed- en vertelwandelingen te Koksijde

Een verblijf aan zee is ook tijdens de winter de moeite waard. Geniet van winterse wandelingen, zoals een erfgoedwandeling of wandel mee op de jaarlijkse winterwandeldag. Ook de musea pakken uit met een boeiend programma, zoals de vertelwandeling ‘Toen de Dieren nog spraken’ en Virtual Reality in het Abdijmuseum of bezoek een van de lopende expo’s in het Navigo museum of het Kunstencentrum Ten Bogaerde te Koksijde.

Erfgoedwandelingen en de jaarlijkse winterwandeldag

Als er één kustgemeente is, die kan uitpakken met mooie wandelroutes, dan is het wel Koksijde-Oostduinkerke. Naast het strand is er ook nog eens honderden hectare natuurgebied met tientallen bewegwijzerde wandelpaden.  Bij de dienst voor toerisme van Koksijde ligt een wandelkaart klaar met zeven wandellussen, variërend van 5 tot 13 km.

Ook aantrekkelijk zijn de erfgoedwandelingen, een combinatie van architectuur, kunst en streekgeschiedenis. Van elke wandeling is er een brochure beschikbaar (1,5 €) en tijdens de vakantieperiodes worden geleide wandelingen georganiseerd. Een interessante, zes km lange wandeling is ‘Paul Delvaux & George Grard: Uit Vriendschap’. Het is een uitstekende manier om kennis te maken met het leven van beide kunstenaars en met de geschiedenis van het kunstenaarsoord Sint-Idesbald.

Vergeet de Winterwandeldag op 30 december niet. Dan trekken wandelliefhebbers doorheen de prachtige natuurgebieden van Koksijde, over vijf parcours (afspraak Strandlaan 128, Sint-Idesbald, van 8u30 tot 14u, afstanden: 6, 10, 16, 22, 29 km, inschrijving € 1).

Cultuur tijdens de winter: vertelfestival en Virtual Reality

De winter is de perfecte periode om wat cultuur op te snuiven. Koksijde-Oostduinkerke heeft ook op vlak van cultuur veel te bieden.

In het Kunstencentrum Ten Bogaerde kan je het werk van beeldhouwer Georges Grard bewonderen. Nog tot 7 januari loopt de tijdelijke tentoonstelling Vloed, een verzameling hedendaagse beeldende kunst in de prachtig gerenoveerde schuur.

In NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. Nog tot 7 januari loopt daar de tentoonstelling Onze Vissers, het DNA van het Zilte Leven, over de zeevisserscultuur.

In het Abdijmuseum Ten Duinen wordt op 26 december gestart met Virtual Reality. Met de modernste technieken wordt de museumbezoeker teruggevoerd naar de Middeleeuwen, een fantastische belevenis !

Op 27 december vindt ‘Toen de dieren nog spraken’ in het Abdijmuseum plaats. Een wandeling met vier prachtige winterse verhalen, gebracht door topvertellers. Nadien trakteert zanger-accordeonist Iwein de bezoekers van het Abdijmuseum op veel sfeer en gezelligheid. De wandelingen starten om 15u en 16u15.

6 Shares