Platwijers

Winter in Limburg

Winter in Limburg in coronatijden.

Gezien de coronamaatregelen kan veel niet, maar heel veel kan nog wel. Zoals wandelen en fietsen als vrijheid van onze time-out, even je zorgen aan de kant zetten en een tijdlang opladen zonder beperkingen. Limburg is bijzonder rijk aan toverachtige landschappen, van de kleine sahara in het noorden tot de prachtige heuvelruggen in het zuiden. In het oosten geniet je dan van de prachtige uiterwaarden van de Maas en van west naar oost sliert een lint van duurzaam gerenoveerde mijnsites. En dan de vele pareltjes zoals Domein Bokrijk, het Nationaal Park Hoge Kempen en de Voerstreek. Ze staan allemaal garant voor een avontuurlijke dagje uit en/of een gezellig verblijf. Het kan allemaal! Ontdek het allemaal met details op de website visitlimburg.be
 
Maar er is meer deze winterperiode! Hieronder volgt als extra een geselecteerde greep uit allemaal leuke winteractiviteiten in Limburg die prikkelen en zullen verrassen. Wie neemt de winterhandschoen op?  

BERINGEN

Beringen is vol van eindejaar en organiseert opmerkelijke activiteiten op de site van be-MINE en Beringen in het algemeen. Geen plekje in de mijnstad blijft onaangeroerd. Dat maakt van de winterperiode hét moment om de stad nog intenser te gaan ontdekken (en genieten)…
 
be-MINE en Be Bright… een fantastische wandeling waarbij het kolossale mijnerfgoed be-MINE wordt uitgelicht. Elf locaties worden met een verrassende lichtkleed getooid! De route meet 4 km en is toegankelijk voor buggy en rolstoel. Tussen 16 december en 3 januari 2021 te genieten.
 
Origineel: kerstberen in het straatbeeld… als gloednieuwe kerstverlichting staan in de straten verlichte… beren. Die staan in Paal, Beringen-Centrum, Koersel, Beringen-Mijn en Beverlo. Bij elke verlichte beer staat een brievenbus waarin kinderen tekeningen voor de kerstman kunnen posten. Het meest originele exemplaar wordt beloond met een mooie prijs. Ook volwassenen kunnen iets winnen. Inwoners die een foto met één van de beren op sociale media posten, met daarbij de hashtag #beringenbebright, maken iedere week kans op een prijs. Je kan deelnemen door een foto te bezorgen via ondernemen@beringen.be.
 
Leuke winterwandelingen in Beringen:

 • Tour Elentrik: uitgestippelde route die de bezoeker langs 33 elektriciteitskastjes op 26 locaties die kunstenaars onder handen namen. Allemaal blikvangers met een uniek verhaal, geïnspireerd door de naam van de straat waar het kastje hangt.
 • Wandeling Het Kolenspoor: met APP! Een boeiende (familie)wandeling rond het Kolenspoor. Voor deze wandeling heb je een ‘tablet’ nodig die je op de dienst toerisme tussen 10 en 15 uur kunt ophalen.
 •  Wandeling Beringen: de cité: een interactieve wandeling met APP die je op sleeptouw neemt door de authentieke wijken van Beringen-Mijn.
 •  Prikkelpad: dit leuke pad start aan het Bezoekerscentrum De Watersnip en is met zijn talrijke belevingsmomenten helemaal op maat van kleine kinderen met onder meer een klanklabyrint en heel wat verrassende geuren en kleuren.
 •  Vallei van de Zwarte Beek: talrijke wandelingen mogelijk, maar de rode wandelroute die aan Het Bezoekerscentrum van de Watersnip start, is enkel open in de weekends en op feestdagen.

Alle info via https://www.toerismeberingen.be I www.be-mine.be
Afhaaleten en -drinken en shoppen in Beringen: zie online platform www.beringen.be/afhaal en www.kooplokaalberingen.be

BILZEN

In Groot-Bilzen presenteren ze deze winter sfeervolle belevingen om inwoners en bezoekers een hart onder de riem te steken. Dat zorgt voor verbondenheid die het absolute lichtpunt van 2020 vormt. Een overzicht van de initiatieven:
 
Sfeervolle gloed
Zo ontstond er het idee om iets te doen rond echte lichtpunten die de woonkernen in een sfeervolle en kleurrijke gloed wikkelen. Zo worden de kerken in de deelgemeenten iedere avond betoverend uitgelicht. Tegelijk inspireert een spot met inspirerende kerstwensen de gevels. Deze spot reist rond tussen de dorpen in kwestie. Ze staan opgelijst op onderstaande websites, samen met de data wanneer de kerstwens er te zien zal zijn. De keuze viel op kerken om hun centrale ligging in de dorpen. Dat maakt hen tot de perfecte locatie om letterlijk en figuurlijk even stil te staan tijdens een verkwikkende avondwandeling.
 
Interactief spektakel
Wie zelf een boodschap van hoop heeft of een warme wens voor 2021 kan deze op een unieke wijze delen met stadsgenoten. Op de Sint-Mauritiuskerk op de Markt wordt namelijk een audiovisuele show in Dickens-stijl geprojecteerd. Dit lichtspektakel wordt afgewisseld met een interactief luik, waarbij de creaties van Bilzenaren worden getoond op de gevel van de kerk. Berichten zijn mogelijk alsook tekeningen, foto’s en kunstwerken. Concreet gebeurt dit via een app of een kleurplaat van de Sint-Martinuskerk. Meer info hierover is te vinden op de website van Citypix.
 
Solidaire stemming
Al deze initiatieven zullen ervoor zorgen dat er op vele plaatsen in groot-Bilzen een ingetogen en uitnodigende eindejaarsstemming hangt. De lichtpunten benadrukken de solidariteit van de inwoners en doen nadenken over de positieve momenten van de voorbije periode. Bovenal scheppen ze hoop op een nabije toekomst zonder corona en bijhorende maatregelen. Want betere tijden liggen in het verschiet.

Alle info via www.bilzen.be I www.visitbilzen.be I bilzen.citypix.be

Extra: Beleef een winters rondje rond Alden Biesen waar de oranje wandeling je betoverende blikken gunt op de waterburcht. Kijk tegelijk omhoog want daar zie je de enorme maretakken die als kerstbollen in de bomen wiegen. 
 

BORGLOON

Borgloon is prachtig tronend in het heuvelachtige landschap tussen Tongeren en Sint-Truiden. De uitgestrekte hoog- & laagstamboomgaarden en talrijke wijndomeinen maken het voormalige graafschap tot een paradijs voor wandelaars en fietsers.
 
Rendieren van de kerstman verstoppen zich in Borgloon! Ben jij een echte speurneus? Wil jij de kerstman helpen zoeken zodat hij eind december terug naar de Lapland kan? Haal snel je speurkaart op de dienst Toerisme van Borgloon.

 • Vertrek: Stroopfabriek, Stationsplein 8, 3840 Borgloon (Parking 5, Stationsplein)
 • Wanneer: vanaf zaterdag 19 december t.e.m. zondag 3 januari 2021.
 • Kostprijs: 3 euro per kind

De Stroopfabriek is dagelijks geopend van 10.00u tot 17.00u en biedt een rist aan lekkere kerstgeschenken.

Onuitwisbare wandeling met doorkijkkerkje ‘Reading between the lines’ als absolute blikvanger. Alle wandelingen van Greenspot Grootloon voeren je naar het prachtige tien meter hoge doorkijkkerkje. Dit ijzeren monument van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh maakt deel uit van ‘pit’, een project dat kunstwerken in het open landschap plaatst.

Wandelen over het ‘fruitspoor’ of de greenspot ‘In het spoor van fruit’ wandel je door de bedding van het oude fruitspoor dat einde 19de eeuw Sint-Truiden met Tongeren verbond. Op tussenstations zoals Wellen en Borgloon, laadden fruittelers en stroopstokers hun producten aan boord. Die vonden afzet tot in Engeland.

Alle info: www.borgloon.be
Let wel: Toeristische dienst is gesloten op 24, 25 en 31 december 2020 en 1 januari 2021.  
 

GENK

De wereld ontdekken in Genk kun je letterlijk nemen. In deze multiculturele stad zijn de mogelijkheden legio. Van de boeiendste belevenissen in en rond de gastvrije stad tot het kleurrijke internationale voetbal van KRC Genk. Een kleine greep uit de winterse mogelijkheden volgt hieronder, maar het canvas op de wereld vind je via visitgenk.be
 
Goud G(l)oed Genk –  eindejaarsconcept

 • Sfeercreatie in etalages + bijkomende sfeerverlichting en sfeercreatie in straatbeeld
 • Lichtmannetjes met link tussen de Genkenaren en de etalages (waarin de lichtmannetjes terug komen)
 • Online handelszaken bezoeken? Via de website www.shopinjekot.be

De sprookjestocht (van Jeugd Genk) loopt op dit moment tot en met 3 januari 2021.
Meer info: https://www.jeugdgenk.be/sprookjestocht

Domein Bokrijk: uitzonderlijk is de ontdekking van het openluchtmuseum gratis en tot 3 januari 2021 open. Ook de speeltuin blijft open. In het gratis museumwandelpark wordt in december het lokaal vakmanschap in de kijker gezet. Ook het beroemde Fietsen door het Water kan in Bokrijk (nog eens) beleefd worden. Let wel: via de website www.bokrijk.be kun je via de druktebarometer kijken hoe druk het is in Bokrijk.

Praktisch:

 • Museumwandelpark en openluchtspeeltuin zijn open van 10 tot 16 u.
 • Bekijk voor je bezoek de druktebarometer
 • Laatste toegang om 15.45 u.
 • Op 25 december en 1 januari sluiten we de deuren.
 • Er is geen avondopening voorzien.
 • Kom met de fiets. Je kan deze veilig stallen op de fietsenparking.
 • Toch met de auto? De parking is gratis. In de kerstvakantie is enkel parking 2 geopend.
 • Picknicken en het gebruik van alcoholische dranken is niet toegestaan in het museum. Er is geen take-away. Enkel bakkerij Egt. is geopend.

Labiomista: de gebouwen van het wereldberoemde project van kunstenaar Koen Vanmechelen zijn tot nader corona-order gesloten, maar in het aanpalende wandelpark kun je nog wegdromen.

In C-mine is de wereldExpo Tim Walker weer geopend. Tot 21 februari 2021 te bezoeken!

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen via de toegangspoorten Kattevennen en Thor Park in Waterschei – let wel: Cosmodrome is wegens corona gesloten.

Genk-centrum: shoppen en genieten van kerstsfeer – koopzondagen op 13, 20 en 27 december (9 – 17 uur)

Take-away Genk: aanbod van horeca met leuke menu’s via www.eetinjekot.be
Pick-up points voor horeca op 5 locaties in het centrum  

Alle info: www.visitgenk.be I www.c-mine.be I www.bokrijk.be  
 

HASSELT

… tijd om te genieten! Dat doe je al meteen als je de grote kerstboom op de markt aanschouwt, of wanneer je een frisse neus haalt in de mooie verlichte stad. Ook langs de Hasseltse boulevards zorgt sfeerverlichting in 216 bomen voor een feeërieke wandeling. Maar er zijn nog meer (winterse) blikvangers te genieten!

Hasseltse musea zijn weer open – met talrijke boeiende expo’s:

 • Van Bacongo Limburg in Het Stadsmus (tot 3/1/2021)
 • Cure (the work)- Sam Lewitt (tot 31/1/2020) in Z33
 • Dress.Code in Modemuseum (tot 9 mei 2021)
 • ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ in Jenevermuseum (tot 3/1/2020)

Street Art wandeling in Hasselt krijgt een extra laagje wintersfeer tijdens de kerstperiode – zie APP Street Art Cities
 
via website www.visithasselt.be vind je snel acht leuke wandeltips in en om Hasselt
via dezelfde website ontdek je ook diverse fietslussen in en om Hasselt
 
koopzondagen Hasselt eindejaar: 6, 13, 20, 27/12 en 3 januari 2021, telkens van 13 – 18 uur

wat eten we vandaag in Hasselt? zie website visithasselt.be en kies dan ‘centrum Hasselt’ of ‘groot hasselt’ en ontdek een ruime waaier van tientallen takeawayzaken

Alle info: www.visithasselt.be  
 

LOMMEL

In Lommel kun je de charme van een gezellige stad met de stilte en rust van avonturenbos Bosland perfect combineren. Er is zelfs de ple’zand’ste fietsroute doorheen de sahara. Het wandelknooppuntennetwerk van Bosland biedt een oneindige mogelijkheid om veilig en in alle rust te wandelen.
 
Extra’s:
Museum Het GlazenHuis in hartje Lommel is weer toegankelijk (zonder reservatie). Het museum herbergt ook een shop waar je leuke (kerst)geschenken kan kopen.  De nieuwste informatie over het curieuze museum vind je op de website.
Tijdens het eindejaar organiseert de handelsvereniging Bruisend Lommel verschillende acties: een wandelzoektocht en een #ikkoopinlommelbrochure.
Lommel presenteert ook drie koopzondagen op 13, 20 en 27 december in een decor van mooie kerstversieringen.
Wandelknooppuntennetwerk Bosland of 400 km ontdekkingen over rustige, veilige  zandwegen. Stippel je eigen (knooppunten)route uit of kies één van de vele suggestielussen.

alle info: www.toerismelommel.be I www.bruisendlommel.be I www.hetglazenhuis.be I www.bosland.be  

PEER

Peer is een unieke stad waar volgens sommigen Pieter Bruegel de Oude is geboren. Zeker is dat Peer je deze eindejaarsperiode prikkelt met warme initiatieven en een evergreen aanbod van wandelen en fietsen in Bosland.
 
Peer en warme winterstraten: mooi om te zien en zo eenvoudig als het leven zelf: kleurrijke lichtjes en kaarsjes aan het raam of lichtjes aan de gevel. Wat niet belet dat sommigen er een waar spektakel van maken. De bedoeling is dat je zo je buren en bij uitbreiding alle Perenaren een hart onder de riem steekt. De deelnemende straten vind je via de website  https://www.peer.be/warmewinterstraten
 
De wandelingen in Bosland en de Schatzoektochten (www.bosland.be) en de geocaches in de buurt (www.geocaching.com) zijn zeker de moeite om ook in de eindejaarsperiode uit te testen.

Alle info: www.toerismepeer.be  
 

SINT-TRUIDEN

De hoofdstad van Haspengouw heeft cultuur en shoppen perfect met elkaar verbonden. Wie de fruitstad bezoekt, kan de rijke kerstsfeer opsnuiven tijdens een gezellige stadswandeling of tijdens het eindejaarsshoppen. Het stadshuis is bijzonder mooi ingekleed met kerstverlichting en de Begijnhofkerk baadt in licht in deze donkere dagen.
 
Extra:
Tot 14 februari 2021 is de Sint-Truiden by Lights-wandeling een opsteker. De 5,3 km tocht gaat langs verlichte monumenten. Je kan ze iedere vrijdag, zaterdag en zondagavond beleven en tijdens de kerstvakantie dagelijks van zonsondergang tot 22.30 uur. Voor de kinderen is er een speciale zoektocht aan gekoppeld.

EindejaarsKoopzondagen in kerstsfeertje: 13, 20 en 27 december en 3 januari 2021.
 
Wandelingen in en rond Sint-Truiden staan in het teken van rust, stilte en ruimte… de natuur in Haspengouw is apart en mooi, de kerkdorpen zijn stil en rustiek. Holle wegen, bloemrijke akkers, vergezichten met niets dan groen… af en toe een kasteel of kapel. Kom wandelen in een van de vele wandelgebieden zonder gestoord te worden en zonder de natuur te storen. Voor info zie de website!

Alle info: www.visitsinttruiden.be I www.takeaway.com/be/eten-bestellen-sint-truiden  
 

TONGEREN

Tongeren, de eerste stad van het land, is een veelzijdige stad waar flaneren een lieve lust is. Maar Tongeren is eveneens een culturele hotspot met een dynamische binnenstad. Dat is tijdens de winter- en kerstperiodeperiode niet anders… Meer zelfs: de uitgebreide kerstversieringen worden aangevuld met winterbebloeming in de handelsstraten zodat de gezelligheid een extra laagje warmte krijgt.
 
Reserveer een supergids tijdens de kerstvakantie in het Gallo Romeins Museum!
Supergidsen maken van elk gezinsbezoek een heuse belevenis. Je komt met je kinderen naar de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ en kiest je favoriete objecten. Hierover ga je met de Supergidsen in gesprek. Boeiende verhalen en knappe replica’s brengen het verleden voor je kind tot leven. Aanraken mag! Een creatieve activiteit in elke zaal maakt de beleving compleet. Uiteraard is alles coronaproof.
Een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum kan enkel op reservatie
Info: https://www.galloromeinsmuseum.be/nl/activiteiten/voor-kinderen/Herfstvakantie-met-Supergidsen  

Het Teseum pakt uit met een themaparcours ‘Licht en donker’!
Het Teseum pakt uit met een nieuw themaparcours ‘Licht en donker’! De gratis bezoekersgids bezorgt je heel wat boeiende verhalen en interessante weetjes over het rijke erfgoed van Tongeren. Reserveren van een tijdsslot is verplicht.

Let wel! Tot en met 14/12/’20 is de schatkamer gesloten omwille van onderhoudswerken. De archeologische site en de kloostergang blijven wel toegankelijk.
Info: https://teseum.be/licht-donker/  

Verrassende kerstzoektocht voor het hele gezin
Neem met je familie deel aan deze opmerkelijke kerstzoektocht. Hou je smartphone in de aanslag en ga op zoek naar leuke verhalen en weetjes over Kerstmis. Laat je verrassen door de magische sfeer in de binnenstad en los intussen de vragen op. Heb je alle antwoorden gevonden? Dan kan je beginnen puzzelen. Als je de oplossing gevonden hebt, kun je het codewoord voor 5 januari 2021 inzenden via info@toerismetongeren.be Misschien win je wel een supertoffe Tongerenbox.

 • Van 19 december tot 3 januari 2021
 • Te beleven in het centrum van Tongeren
 • Info via websites

Fiets- en wandelactiviteiten zijn altijd mogelijk. Zie website.
 
Koopzondagen: 13 en 20 december.
 
Take-away zaken: zie website

Alle info: www.tongeren.be I www.toerismetongeren.be I www.tongeren.be/eindejaarsactie
Toeristisch onthaalpunt Tongeren blijft open met normale openingsuren  
 

VOERSTREEK

De Voerstreek wordt vanaf 2022 een klimaatbestendig landschapspark waar volop geleefd en gewerkt wordt. Maar in de Voerense topnatuur van mooie landschappen is wandelen een ongeëvenaarde topper. Alle seizoenen bieden telkens een toverachtig decor en dat is niet anders in de winter. Bovendien heeft de Voerstreek een wandelnetwerk waar je dus van knooppunt naar knooppunt wandelt.
 
Aanbevolen wandelingen doorheen de zes deelgemeenten:
Hoogboswandeling: 9 km
Kapelletjeswandeling: 9 km
Altenbroekwandeling: 10,2 km
Panoramawandeling: 8,5 km
Bronnenwandeling (mooiste wandeling van Vlaanderen): 8,5 km
Vuursteenwandeling: 9 km
Teuvenerbergwandeling: 7,5 of 9 km

Alle info: www.voerstreek.be
Wandelkaart met infoboekje te koop bij Toerisme Voerstreek, Pley 13, 3798