Sneeuwschoenwandelen

Winter in het Zwarte Woud

Zwarte Woud: ook in de winter een paradijs voor de vakantieganger

Volop sportieve en minder-actieve mogelijkheden

Het Zwarte Woud is met meer dan 70 bergen boven de 1.000 meter een eldorado voor iedere wintersporter. Een tiental bergen is zelfs hoger dan 1.300 meter en dus is hier alle kans op sneeuw. Ook als men niet zo actief vakantie wenst te vieren, zijn er in het Zwarte Woud volop mogelijkheden.

Het Zwarte Woud kan zonder overdrijving een winderwonderwereld worden genoemd: meer dan 170 skiliften, 3 biathlon-routes, 2.000 kilometer langlauf-loipen, 250 kilometer ski-pistes, meer dan 20 springschansen en ontelbare sneeuwvrij gemaakte wandelroutes. Het grootste samenhangende en meest sneeuwzekere skigebied in het Duitse middelgebergte bevindt zich bij de Feldberg en de Todtnauberg. Maar ook tussen Baiersbronn in het noorden en Todtmoos in het zuiden vinden snowboarders, pisteskiërs en andere wintersporters alles van hun gading.

 

 

Sneeuwschoenwandelen
©Baiersbronn Touristik M. Smith

De Winterwunderwanderwelt van het zuidwesten van Duitsland is ook vanaf de loipe uitstekend te ontdekken. Van de 2.000 kilometer in het Zwarte Woud ligt het grootste deel in Naturpark Südschwarzwald. Het is het grootste samenhangende loipe-netwerk van Duitsland. Een overzicht is te vinden op het loipenportal. Ook de Fernskiwanderweg met mooie uitzichten tussen Schonach en de 1.414 meter hoge Belchen-berg staat hierin beschreven.
In de weken vóór Kerstmis vinden maar liefst 170 Kerstmarkten in de regio plaats. Steden en dorpen versieren zich met kerstbomen en lichtjes en overal ruik je het aroma van glühwein, gebrande amandelen en kastanjes. Voor de winterwandelaars zijn meerdere geruimde paden beschikbaar. Met sneeuwschoenen kan men ook van de gebaande paden afwijken en de echte stilte opzoeken. Overdag geniet men van de natuur, ’s avonds is het in de Gasthöfe genieten van de gezelligheid, het lekkere eten, sauna’s  en zwem- en thermaalbaden.

Baiersbronn: culinair genieten na gezonde in- en ontspanning

Behalve 8 Michelin-sterren binnen de gemeentegrenzen, heeft Baiersbronn talrijke mogelijkheden voor een actief verblijf: 26 uitgezette winterwandelingen van totaal 200 kilometer, 3 sneeuwschoenwandelingen en 85 kilometer loipen. Alle acht skiliften zijn verlicht en staan ook in de avonduren garant voor veel ski-plezier. Verder zijn er nog drie rodelbanen, vijf springschansen en een overdekte ijsbaan waar je vanzelfsprekend kunt schaatsen maar ook kunt ijsstokschieten. Ontspannen de omgeving ontdekken kan natuurlijk vanuit een arreslee. Bezit je een Schwarzwald Plus Gastenkaart, dan is de uitrusting en toegang gratis, ook bij de skiliften.
Meer info:www.baiersbronn.de

Beleef het Hochschwarzwald met de gratis inclusief-kaart

Voor actieve wintersporters maar ook voor iedereen die niet op de latten staat, biedt het Hochschwarzwald talloze mogelijkheden. Zo zijn er maar liefst 52 skilften, de pistes zijn er voor elk niveau, tot een uitdagende Wereldcupafdaling op de Feldberg aan toe. Voor wandelaars zijn er meerdere sneeuwschoenwandelingen uitgezet. Onderweg kan men bijkomen in de verschillende Vesper-hutten waar het goed toeven is. Iedere vakantieganger die meer dan 2 nachten bij één van de 300 deelnemende bedrijven in het Hochschwarzwald overnacht, krijgt gratis de Hochschwarzwald Card. Ook in de winter is dit een aantrekkelijk aanbod, want men kan daarmee 50 winter-attracties gratis bezoeken: zo betaal je bijvoorbeeld niets meer voor de huur van de langlauf-uitrusting, je skipas en kun je gratis een bezoek brengen aan Badeparadies Schwarzwald.
Meer informatie:www.hochschwarzwald.de

Meer tips over het winterprogramma in het Zwarte Woud en de brochure „Winterzauber‘ zijn te verkrijgen bij Schwarzwald Tourismus, telefoon 0049-761.89646-93 of op internet: www.zwartewoud.info en www.winter-schwarzwald.info.