Westtoer presenteert vernieuwd wandelaanbod in West-Vlaanderen

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert zeven vernieuwde wandelroutes en vier nieuwe wandelboxen en wandelpockets om het recreatief wandelen in de provincie West-Vlaanderen extra in de kijker te plaatsen. West-Vlaanderen is een populaire wandelprovincie met een uniek aanbod. “Westtoer blijft de wandelroutes innoveren en uitbreiden voor de wandelaars uit de regio en het binnen- of buitenland. De uitkijktorens van Horizon2025 zijn uitstekende voorbeelden van een vernieuwend aanbod langs de routes”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Vernieuwing van de bestaande bewegwijzerde routes

Zeven bewegwijzerde wandelroutes zijn op verschillende plaatsen herwerkt. Er werd nieuwe infrastructuur geïntegreerd en de routes ontsluiten de mooiste landschappen, bossen en natuurgebieden. Wandelaars maken kennis met nieuwe belevingen, horecazaken en picknickplekken onderweg.

 • Ardooieveldwandelroute – Ardooie (8km):
  de route werd geoptimaliseerd door extra wandelpaden toe te voegen en je kan vanaf nu ook genieten van een tussenstop in een horecazaak.
 • Ter Doestwandelroute – Lissewege (Brugge) (8,8km):
  deze route is uitgebreid met een gloednieuw wandelpad in het groen dat je meeneemt van Lissewege naar Zwankendamme.
 • Doeverenwandelroute – Zedelgem (7,8km):
  langs deze wandelroute werd een nieuw wandelpad langs het Bufferbekken Pierlapont toegevoegd. Daarnaast kunnen gezinnen zich nu uitleven in een natuurspeelplaats en een bezoek brengen aan de Kijkboerderij Pierlapont.
 • Ringslotwandelroute – Veurne (9,6km):
  het startpunt van deze route werd verplaatst naar de Dorpsstraat in Veurne en langs het traject vinden wandelaars nu ook een horecazaak terug.
 • Oosthovewandelroute – Ledegem (11,8km):
  op deze route liggen vanaf nu het provinciedomein de Ledegemse Meersen en een aantal horecazaken. Aan het traject werden enkele rustige wandelwegen toegevoegd.
 • Oude Leiewandelroute – Harelbeke, Wielsbeke en Waregem (12,9km):
  nieuw langs deze route zijn de ‘Munkenbrug’, de ‘Vlasbrug’ en natuurgebied De Zavelput.
 • Heihoekwandelroute – Lichtervelde (8,7km):
  deze route heeft subtiele aanpassingen ondergaan om extra paden in de Huwynsbossen en het Uitkijkplatform ‘De Velduil’ te integreren.

Vier nieuwe wandelboxen en wandelpockets

Bij de vernieuwingen in het wandelaanbod horen vier nieuwe wandelboxen, één per toeristische regio in West-Vlaanderen (Brugse Ommeland, de Kust, Leiestreek en Westhoek). In elke wandelbox zitten per regio kaarten van de wandelnetwerken, de bewegwijzerde routes en een wandelpocket. In de wandelpockets staan alle bewegwijzerde wandelroutes met tips en bezienswaardigheden.

De wandelboxen zijn te koop vanaf €30 en de wandelpockets vanaf €8 via de webshop van Westtoer (shop.visitwestvlaanderen.be) en binnenkort bij partners zoals diensten voor toerisme, bezoekerscentra en boekhandels.

 

Uitbreiding van de wandelnetwerken

Net voor de zomer in 2023 liet Westtoer de wandelaar kennismaken met de minder gekende maar daarom niet minder mooie plekjes van Heuvelland en Mesen. Het wandelnetwerk Heuvelland werd uitgebreid richting Wulvergem, Mesen en Wijtschate met een betere verbinding op de wandelnetwerken Hoppeland en Ieperboog.

In het voorjaar van 2024 wordt het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost geopend. Dit nieuwe wandelnetwerk maakt via de mooiste wandelpaden de verbinding tussen Moorslede, Langemark, Zonnebeke en Wervik en loopt langs uitgestrekte bossen, fraaie landschappen en verschillende wijndomeinen. Wandelaars worden ook gegidst langs heel wat WO I sites waarvan enkele onlangs werden erkend als Unesco werelderfgoed. Andere nieuwe wandelnetwerken zijn gepland in de omgeving van Dentergem, Roeselare en Kortrijk.  

Nieuwe uitkijkpunten en picknickplaatsen

Het project Horizon 2025 wil 20 à 25 uitkijkpunten openen in West-Vlaanderen. Er zijn de voorbije jaren al 14 uitkijkpunten voorgesteld. Ruim 385 000 bezoekers konden genieten van de vergezichten.

Dit voorjaar opende Westtoer het Klankpanorama in Dranouter, het uitkijkpunt op de kerktoren in Lissewege en het uitkijkpunt op de Sint-Annakapel in Dentergem. Op 22 oktober wordt ook op de kerktoren van Lampernisse een nieuw uitkijkpunt geopend. In 2024 worden met Westerpunt in De Panne, het Belfort van Menen en de Pompentoren in Eernegem drie nieuwe uitkijkpunten gerealiseerd. Alle uitkijkpunten kan je terugvinden op visitwestvlaanderen.be/nl/doen/horizon-2025-uitkijkpunten

Het aantal gerealiseerde picknickplaatsen in het picknickplan van provincie West-Vlaanderen en Westtoer staat momenteel op 44. Deze zorgen voor extra beleving langs het wandelaanbod. Tegen eind 2024 zal in elke West-Vlaamse stad/gemeente minstens één picknicklocatie ingericht zijn. Het picknickmeubilair van Westtoer is ontworpen door topdesigner Stefan Schöning.

Promotiecampagne Visit West-Vlaanderen

De promotie van het wandelaanbod valt onder het nieuwe merk Visit West-Vlaanderen. Wandelen in West-Vlaanderen biedt een verscheidenheid aan belevingen. Dat bewijst de veelheid aan aanbod en dimensies die elke route heeft. Het wandelaanbod wordt uitgebreid gepromoot op online kanalen tijdens het najaar van 2023 en voorjaar van 2024. Er volgt nog een digitaal wandelmagazine, de radiocampagne krijgt een vervolg alsook de videospot wordt opnieuw ingezet.

 

Alle informatie: www.visitwestvlaanderen.be

Westhoek