Klosterweg

Westerwald

Wandelparadijs Wiedtal in het Westerwald.

In juli 2012 brachten we een verlengd weekend door in Hotel zur Post te Waldbreitbach, gelegen in het Wiedtal. Ons programma in een notendop:

  • heenreis met een namiddag wandeling rond Waldbreitbach.
  • dagwandeling Klosterweg (17 km) tussen Rengsdorf en Waldbreitbach.
  • terugreis met tussenstop te Bonn

Het Wiedtal met zijn steeds wisselende landschap ligt in het hartje van de ”Natuurpark Rhein-Westerwald“. Het is een oase van rust en een plek om heerlijk te relaxen. Niet in de laatste plaats door het bijzonder milde klimaat en een gezonde lucht. Hier is het nog gezond wandelen en vertoeven in de door de staat erkende „Luftkurorten“ zoals Roßbach, Waldbreitbach, Hausen en Niederbreitbach.

  • Waldbreitbach ligt aan de “Westerwald-Steig”, tussen Etappe 15 van Strauscheid naar Waldbreitbach en Etappe 16 van Waldbreitbach naar Bad Hönningen.
  • De “Klosterweg” is een verbindingsweg tussen de “Westerwald-Steig” en de “Rheinsteig” van Waldbreitbach naar Rengsdorf (17 km).
  • Daarboven zijn er vele rondwandelwegen in de regio, zoals bijvoorbeeld het “Pelgrimpad” waarbij je langs talrijke kloosters en gedenkplaatsen passeert.

Kennismaking met Waldbreitbach in het Wiedtal.

Waldbreitbach
Foto album Waldbreitbach, klik op bovenstaande foto om dit album te openen!

Na net geen 200 km op onze teller te hebben staan, bereiken we al Waldbreitbach in het Wiedtal. Via Aken en Keulen en daarna de A3 naar beneden donderend (letterlijk en figuurlijk, want we kwamen in een ferm onweer terecht waarbij we net nog op een parking konden glippen voordat de hemelsluizen zich openden) ben je zo in dit kleine dorpje. Nadat onze koffers uitgepakt waren, en onze kamers toegewezen werden, lopen we even rond in het dorp. Het toerisme kantoor is al dicht, tja, het is dan ook al zaterdagnamiddag en de temperatuur begint hier al deftig omhoog te lopen. Van regen of onweer is hier geen sprake geweest, maar 26 graden worden later op de dag hier vlot bereikt.

Om nog een etappe van de Westerwaldsteig aan te doen is het al wat laat op de dag, vandaar dat we onze keuze laten vallen op een van de talrijke plaatselijke wandelingen. Via een ferme klim langs een opgebroken weg, belanden we aan een klein gehucht, met als eerste huis een klein cafeetje. Omdat het vandaag vakantie is voor ons, ploffen we even neer aan een van de tafeltjes. Na een natje vervolgen we onze wandelweg wat deels door het dorpje gaat en enkele mooie vergezichten geeft op de omgeving. Via een oud beukenbos dalen we terug af naar Waldbreitbach. Het dorp heeft naast enkele hotels, tevens een camping neven de Wied op. Ook is er een ReWe winkel die tot laat op de avond open is op zaterdag. Hier kan je ook belegde broodjes kopen en zo zelf je picknick samenstellen of wat ander lekkers inslaan 😉

Nadat we opgefrist en omgekleed zijn, begeven we ons naar het restaurant van het hotel voor ons avondeten. Het ziet er allemaal even lekker en mooi gepresenteerd uit. Na het avondmaal komt de chef van het hotel ons vervoegen bij ons aan tafel. We maken even kennis en bespreken onze verdere activiteiten voor de volgende dagen. Daarbij stelt hij voor om ons morgenvroeg te brengen naar het startpunt van de Klosterweg in Rengsdorf, zomaar even een 17 km verderop te voet. Met de auto zullen het er zelfs nog iets meer kilometers zijn, vanwege een lokale omleiding, weet hij ons te vertellen.

Na de babbel en borrel vertrekken we nog even te voet vanuit het hotel langs de rivier op tot aan een oud kerkje. Via de overkant van de rivier keren we terug tot aan het hotel, waar we moe en voldaan naar onze kamers vertrekken voor een goede nachtrust.


De Klosterweg: een dagje wandelen in het Wiedtal

Klosterweg
Foto album Klosterweg, klik op bovenstaande foto om dit album te openen!

Wälder, Wiesen, Weitblicke! Hier hat Wandern die Farbe Grün!

Dat lazen we gisteren op een infobord gisteren tijdens onze eerste korte wandeling die we maakten bij onze aankomst. Niets is minder waar!

Na een stevig en gevarieerd ontbijt maak ik nog snel even kennis met Odette, die zo bereidwillig was om ons eens uit te nodigen naar het Wiedtal. Een charmante dame (en sinds 2015 ook zaakvoerster). Nadien worden we door de chef persoonlijk met de Ford Galaxy van het hotel weggebracht naar het startpunt van de Klosterweg. De weergoden zijn ons eventjes niet goed gezind als we uitstappen,  er valt natte druilregen uit de lucht. Onderweg legt de chef ons uit waar we overal gaan voorbij wandelen en wat we zeker moeten gezien hebben. Zelf is hij ook een verwoed wandelaar, dat merk je meteen. Trouwens, iedereen kan van deze shuttle dienst van het hotel gebruik maken. Dat is handig als je bijvoorbeeld van en naar de verschillende etappepunten van de Westerwaldsteig wil gebracht worden. Vandaar dat het ook een “Wandelhotel” is. Zo zijn er nog tal van kleine zaken, zoals een wandelschoenpoetsstation, wandeldocumentatie, enzovoorts.

Tot bijna halverwege onze wandeling blijft het zachtjes regenen, dan weer wel, dan weer niet. Ideaal om onze nieuwe paraplu’s uit te testen. Onderweg valt ons een bord meteen op: Gasthof Beck. We verlaten dan ook spontaan de wandelweg om een kleine kilometer verder aan deze herberg te belanden. Normaal is de zaak vandaag uitzonderlijk gesloten, vanwege een priesterwijding, maar de huisbazin wil ons wel iets van de kleine kaart laten eten. Het wordt een “Stramme Max”. Ter compensatie krijgen we nog ieder een kopje kaassoep voorgeschoteld, dat straks bij het feestmaaltijd zal voorgeschoteld worden voor het feest van de priesterwijding. Als we vertellen dat we van Hotel zur Post komen, weet ze ons te vertellen dat ze samenwerken met Hotel zur Post om groepen op te vangen die deze Klosterweg aandoen, daar dit ongeveer halverwege ligt. Ideaal dus!

Na het eten klaart de lucht op. Het is gedaan met regenen en de buitentemperatuur wordt al wat aangenamer. Via de dorpsstraat die sierlijk versierd is met linten, wandelen we naar de kerk, waar de Klosterweg terug op aansluit. Perfect.

We genieten van het mooie glooiende landschap wat we onderweg voor onze voeten geschoven krijgen. Veldwegen en bossen wisselen elkaar nu af. Na een afdaling tussen twee weiden door belanden we aan een kapelletje. We moesten zeker het tekstbord lezen, had de chef ons verteld (zie foto). Hij wist ons ook te vertellen dat de orde een van de grootste werkverstrekkers van de streek is. Daar kijken we even van op.

Vervolgens belanden we terug in een donker woud en na een korte stijging kijken we uit op een dorp omzoomd door velden. In de verte zien we het klooster met zijn typische torentjes liggen, het symbool voor de Klosterweg.

Aangekomen aan het klooster vertoeven we nog even buiten op het terras met een geestrijk drankje om in de sfeer te blijven. Vandaar dalen we naar beneden af richting dorp. We zien het grote openlucht zwembad van Waldbreitbach in de verte liggen. We komen uit aan de hoofdstraat van Waldbreitbach waar we langs het toerisme bureau passeren. Iets verderop ligt ons hotel. Het hotel heeft een mooi terras wat we nu wel links laten liggen, daar het al laat in de namiddag is en onze magen beginnen te knorren.

Na een verkwikkende douche schuiven we onze voeten onder tafel van het gezellige rustieke restaurant. Een menukaart met onze namen erop geeft aan wat ons te wachten staat. Hmmm, dat ziet er lekker uit (zie foto’s). Morgenvroeg is deze korte driedaagse uitstap alweer voorbij en rijden we terug naar ons vlakke belgenlandje, waarbij we nog even een stop maken te Linz. Ook in Bonn, Duitslands vroegere hoofdstad, voor de eenmaking met Oost-Duitsland, stoppen we even.


Met speciale dank aan Hotel zur Post en het Touristik-Verband Wiedtal e.V. die deze publicatie mede mogelijk maakten.

Rust en afzondering hoeven echter niet te betekenen dat u zich verveelt. Integendeel: de talrijke mogelijkheden op het gebied van sport en recreatie en speciale actief vakantie programma’s staan borg voor een vakantie op uw maat gesneden: overdekte en openlucht zwembaden, tennishallen, sauna, tafeltennis, kegelbanen, kajak, wandelwegen, fietspaden, vissen, rondtrekken met een huifkar, kampeerterreinen, hutten met mogelijkheid tot barbecueën en gelegenheid om te mediteren in een klooster.

Het Wiedtal is ideaal voor degenen die rust en ontspanning zoeken, voor natuurliefhebbers als zowel voor actieve vakantiegangers. Een steeds wisselend aanbod van culturele manifestaties en talloze mogelijkheden tot het maken van excursies in de naaste omgeving van Rijn, Moezel en Lahn zorgen voor de nodige variatie.

Het Wiedtal in de hartje van “Natuurpark Rhein-Westerwald” ligt rechts van de Rijn tussen Bonn en Koblenz, op slechts 3 uur rijden vanuit Utrecht of Antwerpen en 2 uur vanuit Genk (B Limburg). De toeristische plaatsen Waldbreitbach, Breitscheid en Datzeroth zijn ideaal gelegen als uitvalsbasis voor talrijke wandeltochten. Het Toeristisch Informatie Bureau in Waldbreitbach biedt je graag meer info aan over het organiseren van wandelweekends tot zelfs langere verblijfsreizen.

Informatie en Boekingen:

Touristik-Verband Wiedtal e.V.
Neuwieder Straße 61
D – 56588 Waldbreitbach
Tel. 0049 – 2638 – 4017
Fax: 0049 – 2638 – 6688
info@wiedtal.de
www.wiedtal.de

Meer wandelinfo tref je aan op onderstaande websites:

Wiedtal    Klosterweg  Westerwaldsteig  Naturpark  Wanderwunder

In de “Wandelkrant editie Lente & Zomer 2012” kon je al kennis maken met dit uitstekende wandelhotel. In de “Wandelkrant editie Herfst 2012” kon je ook al van deze driedaagse wandelvakantie een uitgebreide reportage terugvinden over de Klosterweg die we vanaf Rengsdorf naar Waldbreitbach gelopen hebben. Meer hierover in ons archief!