Western-Front-Way

Western Front Trail

RECHTZETTING: Western Front Trail van Wandelsport Vlaanderen in september.

In onze nieuwsbrief van vorige week berichtten we over de drie lange afstandstochten die Wandelsport Vlaanderen op 18 september in de Westhoek organiseert. Gebaseerd op de 1000 km lange West Front Way, waarvan en 70 km om Belgisch grondgebied loopt. Daarbij gaven we een link naar en het logo van de Trailwalk. Die Trailwalk verwijst echter naar een aantal wandelingen van Wandelsport Vlaanderen en niet specifiek naar de Western Front Trail van 18 september.

Daarom hier nu de juiste link én het juiste logo naar dit mooi en origineel wandelevenement in september: www.westernfronttrail.be

Western-Front-Trail

Wandelsport Vlaanderen met drie parcours op de Western Front Way in september.

Later dit jaar – op 18 september – biedt Wandelsport Vlaanderen drie lange afstand wandeltochten aan in de Westhoek. Dat alles vanzelfsprekend als het binnen de COVID-19 maatregelen toegelaten is. De tocht – met keuze tussen drie afstanden – krijgt de naam Trailwalk mee. En past in het geheel van de nieuwe Western Front Way, een duizend kilometer lange tocht langs het Westelijk front tussen Nieuwpoort en het Zwitserse Pfetterhouse.

Western Front Way

The Western Front Way is een zowat 1000 km lange wandelroute die de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog volgt van Nieuwpoort aan de Belgische kust tot in Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens. De eerste 70 km van de route loopt over Vlaamse bodem en verbindt Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper met Mesen. Waarna de route naar Armentières en Frankrijk trekt.

De wandelroute dateert uit 2020 en is een statement voor vrede en samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en België. De inspiratie voor The Western Front Way komt van een brief van een jonge Britse soldaat naar huis, die zijn hoop op vrede na de oorlog als volgt omschreef: “When peace comes, our government might combine with the French government to make one long avenue between the lines from Voges to the sea…” Tweede luitenant Alexander Gillespie stierf tijdens de Slag bij Loos, enkele dagen nadat hij dit schreef…

Het 70 km lange West-Vlaamse deel van de route is reeds bewegwijzerd. En op heel wat plaatsen onderweg komen er infoborden met extra uitleg.

Western-Front-Way

De 4-talige website van The Western Front Way bevat nog enkele teksten die nog niet uit het Engels vertaald zijn.

Het route-logo bevat de vier herdenkingsbloemen: de klaproos, de korenbloem, het madeliefje en het vergeet-mij-nietje. Je vindt dit logo op de ronde schildjes langs de route.

Western Front Trail: 3 tochten in de Westhoek

Wandelsport Vlaanderen organiseert zaterdag 18 september een “Western Front Trail” wandeling met keuze tussen drie afstanden:  85 km vanuit Mesen aan de Franse grens,  60 km vanuit Ieper of 35 km vanuit Diksmuide.

Nieuwpoort_2019_Albert_I_Monument-20
Monument Koning Albert I aan de IJzermonding – © Westtoer

 

Het parcours loopt voorbij de voornaamste herdenkingssites van de Groote Oorlog. Eindmeet vormt de historische Westfront site in Nieuwpoort.

 

81 _WESTTOER recreatie 2020 © Jan DHondt Ateljé D
Iers Vredespark in Mesen © Westtoer

 

Diksmuide_juli_2016-6
Diksmuide met de bekende toren © Westtoer

 

Ieperbynight_8
Menenpoort Ieper © Westtoer

Deelnemen aan de Western Front Trail kan enkel via voorinschrijving. Inschrijven de dag zelf is niet mogelijk.

De diverse afstanden vertrekken telkens vanuit een andere partnerstad. Alle afstanden eindigen in Nieuwpoort ter hoogte van Westfront.  Deelnemers aan de 85 of 60 km kunnen optioneel en tegen een extra kost intekenen voor bus transport naar de startlocatie in Mesen of Ieper. 

Alle informatie over de wandelingen en de voorwaarden om deel te nemen vind je op de website https://www.westernfronttrail.be/

Western-Front-Trail

Met onze excuses voor de foute info van vorige week.
Gilbert Roels