WesternFrontTrail

Western Front Trail

Op zaterdag 18 september vindt de eerste editie plaats van de Western Front Trail, een gloednieuw episch wandelevent van 85 km langs 18 historische oorlogssites in Flanders Fields – Vlaamse Velden. Maar er is ook een 60 en een 35 km, zodat iedereen aan zijn trekken komt.
 
We zijn verheugd te melden dat er 1.400 wandelaars aan de start komen van deze eerste editie. Onder de deelnemers heel wat Westhoekers, maar ook wandelaars uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Litouwen, … Uit het Verenigd Koninkrijk begroeten we een mooie delegatie van de Western Front Way Association, de organisatie die aan de wieg stond van deze lange afstandswandelroute.  
 
De Western Front Trail draagt ertoe bij om een mooi stukje Westhoek, de talrijke oorlogsherdenkingssites langs het traject en het fantastische project Western Front Way, nog meer in de kijker te stellen. 
 

Het verhaal

 
Anno 2018 werd het plan gesmeed om een wandelroute te ontwikkelen langs de volledige Westerse frontlijn. Een Via Sacra – Western Front Way, die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers levendig moet houden. De inspiratie komt uit een brief van Alexander Douglas Gillespie, een jonge soldaat die jammerlijk sneuvelde in 1915 bij de slag om Loos in Frankrijk. Drie maanden voordat hij stierf, schreef Alexander aan zijn oude schoolhoofd over de wandelroute en zijn droom. 
 
Vorig jaar werd het traject op West-Vlaamse bodem volledig bewegwijzerd. Vier frontsteden, Wandelsport Vlaanderen vzw en de lokale wandelclubs sloegen de handen in elkaar om er een heus wandelevent van te maken op zaterdag 18 september 2021. De Western Front Trail moet een jaarlijks evenement worden, waar men naar uitkijkt en zich op voorbereidt. Maar de tocht wil evenzeer een boodschap brengen van herdenking en vrede. 
 

3 epische afstanden

 
Beginner of ervaren langeafstandswandelaar, voor ieder niveau is deelnemen aan de Western Front Trail mogelijk.  De parcoursverantwoordelijken hebben een uniek groen traject tussen de bergen en de zee uitgezet, met tussenstops in de frontsteden Mesen, Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort. Naast de tocht van 85 km is er ook een parcours van 60 km met start aan de imposante Menenpoort in Ieper en een traject van 35 km startend aan de IJzertoren in Diksmuide. Het parcours wisselt het groene Westhoek-landschap af met 18 historische herdenkingssites en enkele prachtige provinciedomeinen zoals de Palingbeek, de Gasthuisbossen en de Frontzate. Eindmeet voor alle afstanden is de historische Westfront-site in Nieuwpoort. 
 
 

Weetjes

  • Officiële start van de Western Front Trail 85 km op de Markt van Mesen om 5 uur, in aanwezigheid van burgemeester Sandy Evrard en Western Front Way association
  • Officiële start van de Western Front Trail 60 km om 8 uur aan de Menenpoort te Ieper. De start wordt voorafgegaan door een klein herdenkingsmoment in aanwezigheid van schepen van toerisme Diego Desmadryl en een delegatie van de Western Front Way Association
  • Vrije start Western Front Trail 35 km vanaf 10 uur aan het Museum aan de IJzer te Diksmuide
  • Verwachte aankomst eerste wandelaars 85 km aan de historische Westfront-site te Nieuwpoort om 13u30 à 14u00.