De Zenne te Weerde

Weerdse Kronkels

Weerdse Kronkel(s)wandeling (7,9 km)

Over het virtueel netwerk van de Brabantse Kouters

Weerde is een deelgemeente van Zemst en telt zowat tweeduizend inwoners. De gemeente ligt aan de Zenne tussen Zemst en Elewijt. Waar de Zenne tot voor een aantal jaren een stinkende open riool was, is de hier sterk kronkelende rivier nu een landschappelijk waardevolle en verrassende wandelgezel. Je wandelt hier ook in de streek waar Rubens verbleef en inspiratie opdeed. Zemst heeft trouwens een Rubens wandelpad van 6 km.

De Weerde Kronkel(s)wandeling is volledig bewegwijzerd met zeshoekige witte bordjes met rode opdruk. Op sommige bordjes staat Kronkel, op andere Kronkels… ons lijkt de tweede versie de meest logische…

De wandeling

We vertrekken aan de Sint-Martinuskerk in de Dorpsstraat en volgen die straat, de Vredelaan en de bordjes in tegenwijzerzin. En steken dan de Robert Schumanlaan over aan de verkeerslichten. De Lange Hertevoetweg voert ons langs het kerkhof

naar het bebost gebied van de Weerde (vis)vijver. We lopen langs een rustbank met wat zwerfvuil

en krijgen een beetje verder een mooi zicht op deze grote vijver met heel wat watervogels. De vijver is een voormalige zandwinningsput en ligt hier vlakbij de E19 autoweg.

Over een bosweg

nemen we afstand van die E19 en verlaten het bosgebied aan een No Stress rustbank

van het Agentschap natuur en Bos, dat dit gebied beheert.

We lopen nu over landwegen met historisch geïnspireerde namen als Kleie Losweg en de Sempschebrugvoetweg (wat verder wandelen we onder de spoorweg).

Het is echt een lentedag en dat is duidelijk te merken aan de bloeiende hazelaars langs ons pad.

De hazelaar is een “windbestuiver”, de mannelijke katjes wachten dus geduldig op de nodige wind om hun stuifmeel naar de vrouwelijke bloemen te brengen. Kleine, roze-rode bloemen, die trouwens op dezelfde tak zitten want de hazelaar is eenhuizig.

We lopen onder een eerste spoorweg door en de Sempschebrugvoetweg leidt ons naar een tweede spoorwegkruising. Zo belanden we op de Heidestraat, die parallel loopt met de Zenne en de Leibeek. Vervolgens voert de Limietvoetweg ons door een bosje naar de wijk Bossenhoek.

Langs de Weversstraat en de Huidevetterstraat kruisen we voor de tweede keer vandaag de spoorlijn Brussel-Mechelen. Langs enkele imposante knotwilgen

bereiken we de eerste kronkels van de Zenne.

We volgende de hier diep ingebedde rivier en zien in de verte de ruïne van de Sluistoren al opdoemen.

Aan de ruïne steken we de Zenne over.

De Sluistoren dateert uit de 13de eeuw maar werd zo goed als helemaal vernield tijdens de eerste wereldoorlog, zo leren we uit het infobord.

Onze Weerdse Kronkels wandeling volgt nu even stroomopwaarts de Zenne om dan aan een boerderij linksaf de verharde Hauwlandweg te nemen en zo wat verder opnieuw langs de Zenne op de Damstraat uit te komen. Waarom men voor deze weg koos is ons een raadsel want in plaats van aan de Sluismolen de Zenne over te steken, had men beter de landelijke en mooiere Watervoetmolenweg langs de rivier kunnen blijven volgen. Een gemiste kans dus. Een goede raad voor wie in onze voetsporen wil treden…

Via de Dorpsstraat, de Zonnevoetweg en de Pastorijstraat komen we weer aan onze vertrekplaats, de Sint-Martinuskerk met zijn opmerkelijk spitse toren.

INFO

De kaart van de 7,9 km lange Weerdse kronkelwandeling kan je als PDF & de route als GPX downloaden op de site van Toerisme Vlaams-Brabant:

www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/weerdse-kronkelwandeling

Je vindt de gedetailleerde route van de Kronkelwandeling ook terug op RouteYou:

www.routeyou.com/nl-be/route/view/8454776/alle-routes/natuurwandelaars-wandelkrant-weerdse-kronkel

De wandeling is volledig te volgen via de virtuele knooppunten van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters: van de kerk naar 841-843-842-824-834-839-840 en terug naar de kerk richting 841

Bus 682 van De Lijn (Mechelen-Zaventem) stopt aan de kerk van Weerde.

 

Tekst & foto’s: Gilbert Roels.