europassistance

Wandeltraining Vossem-Brussel

Voorbereiding op de Hagelandse 101 km – deel 2

Het afgelopen jaar is een rollercoaster geweest van werken aan mezelf. De 101km stappen was het lange termijn doel dat ik mezelf tijdens het parcours heb opgelegd om naar toe te werken om me te blijven motiveren om stapje per stapje (figuurlijk) te komen tot het letterlijk stappen van 101km.

Als een fotograaf begint te stappen, dan krijgt die de drang om zijn beleving fotografisch vast te leggen. Ik maakte van elke wandeling een fotografisch verslag. Het was mijn manier om de monotonie van het wandelen te doorbreken en actief de wandeling te beleven. Ik merkte zaken op die ik nooit voorheen merkte of bij bleef stil staan. Als je dezelfde plekken gedurende enkele weken doorkruist, dan merk je subtiele en minder subtiele veranderingen in het landschap. Je wandelt naargelang je beschikbare tijd ’s morgens vroeg, onder de middag tot ’s avonds laat, om maar je trainingsobjectiven te halen. Op ieder moment van de dag was het “buiten” anders.Zo bleef het boeiend om te blijven wandelen. Elke dag kwam ik met nieuwe leuke foto’s thuis. Ik ben geen landschapsfotograaf, maar ik ben er stilaan een muze voor aan het kweken.  ’s Morgens vroeg als ik voor dag en douw reeds door het park liep, werd ik verrast door de  verbaasde blikken van de dieren, alvorens ze zich voor je uit de voeten maakten. Dit zijn alvast herinneringen die ze me niet meer af nemen. Het graan dat rijpte, tot er roofvogels boven de velden zweefden om de knaagdieren die op het rijpe graan af kwamen te vangen, om dan de gemaaide velden voorbij te stappen en vervolgens heele zwermen eenden op die gemaaide akkers te zien landen. Regen, zon en overtrokken weer maakten de foto’s ook zeer verschillend zodat ik zin bleef hebben om elke dag erop uit te trekken en een nieuwe reeks wandelfoto’s klaar te hebben. Op enkele weken tijd heb ik heel de gemeente Tervuren fotografisch in beeld gebracht. Alle bekende en minder bekende landmarks bracht ik meermaals in beeld. Iedere deelgemeente kwam aan bod.

Net voor Corona postte ik nog op Facebook een klaagzang na een citytrip naar Parijs waar ik ocharme een gemiddelde van 25.000 stappen per dag had gestapt gedurende drie dagen, en er twee maanden hielstaar aan had overgehouden. Vandaag stap ik 60.000 stappen, en stel bij thuiskomst voor om nog snel ’t gras te maaien … Tijdens Corona gebeurde er een metamorfose in mezelf. Niet alleen lichamelijk – ik ben onderweg immers 25 kg verloren – maar vooral mentaal voel ik een enorme evolutie. Uiteraard heb ik tijdens het wandelen alle tijd gehad om na te denken over alle mogelijke onderwerpen. Tijdens het wandelen ben ik ook mezelf tegen gekomen. Waar ik aanvankelijk gezonder at en meer bewoog om gezonder te leven, kreeg ik het idee om die energie ik kreeg tijdens dit proces te gebruiken voor een goed doel.  Op korte termijn is dat goede doel Akany; een project in Madagaskar waar straatkinderen een perspectief krijgen om met nieuwe kansen hun leven op de rails te krijgen en zelf verantwoordelijk te worden voor hun eigen toekomst.

Afgelopen week beloofden collega’s bij Europ Assistance om mijn project te steunen. Als tegenprestatie heb ik mijn laatste grote wandeltraining in het thema van Europ Assistance gezet.

Bekijk hier het fotoalbum van onderstaande wandeling, de route zie je hieronder staan.

Vossem-Brussel

 

Voorzien van de nodige logo’s wandelde 43.7 km van mijn woning in Vossem (deelgemeente Tervuren) via de witte hoeve in de Stationsstraat langs de Zwette Jean naar het voerwegje om zo door het Park naar de St. Hubertuskapel te stappen, vervolgens dwars door het centrum naar de Golf om door het Zoniënwoud naar het Rode Klooster door te stappen. Van daaruit was er een groene gordel om tot aan het kantoor nabij het Delta metrostation te stappen. Ik had nooit gedacht dat ik vanuit het landelijke Vossem bijna het hele traject door het groen kon stappen. Van het kantoor van Europ assistance stapte ik door naar het centrum om de locatie van het nieuwe kantoor nabij het Centraal Station waarnaar ik en de collega’s weldra verhuizen. Voor dit tweede traject gebruikte ik de groene stapstenen waarmee Brussel bezaaid is zodat de wandeling overwegend mooie wegen waren, waar groen en monumentale gebouwen elkaar afwisselden. Van Kantersteen keerde ik via het Jubelpark en de Tervuurse Poort terug naar huis. Op de terugweg passeerde ik nog langs het Trammuseum en keerde via Oudergem terug naar de 4 armen om bij het Museum van Afrika de museumlaan richting Moorsel te nemen om zo de lus rond te maken en terug in Vossem te eindigen.

In totaal stopte ik 504 keer om een foto te nemen. Van deze 504 foto’s selecteerde ik er 125 die je in het album kan terugvinden. Het bewogen gemiddelde was 5.25 km/u, inclusief de fotopauzes bleef daar nog een gemiddelde van 4.7 km/u van over. Zaterdag liep ik in totaal 64.454 stappen.

Dit was tegelijk mijn laatste grote wandeltraining alvorens ik aanstaande vrijdagavond aan de Hagelandse 101 km begin. De komende week doe ik het heel kalmpjes aan om vrijdagavond fris te starten. Vandaag deed ik ondanks een zittende kantoordag alsnog 10.000 stappen tijdens het uitlaten van de hond. De overige dagen ga ik enkel nog de conditie onderhouden om het risico op blessures te beperken.

Heeft mijn verhaal je geïnspireerd, dan doe je me een groot plezier door mijn gekozen project te steunen.

Steunen kan met een gift op BE60 4310 6823 0170 / KREDBB op naam van “Kinderen voor Kinderen – Akany” met als mededeling “101km – uw naam” zodat het fiscaal attest makkelijk uw kant uit kan komen.
Meer informatie over het project vindt je op www.akany.be.

Meer informatie over de Hagelandse 101 kan je vinden op hun website www.hagelandse101.be

Het volledige fotoalbum van alle trainingen kan u inzien op onze wandelkrant fotowebsite.

 

Tekst en foto’s: Eric Vandeputte