Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Wintergrenswandeling

19 januari @ 07:00 - 15:00

Op zaterdag 19 januari 2019 organiseert wandelvereniging “De Grevenbroekers” hun jaarlijkse Wintergrenswandeling.
Vanuit Hamont-Centrum gaat de wandeling de grens over naar het beschermd, monumentaal fabrieksdorp “Budel-Dorplein”.
De Grevenbroekers stellen deze wandeling zo gevarieerd mogelijk op. In Dorplein wandel je door de mooie natuur met bossen en vennen. Via de Hoortweg, nabij gemeenschapshuis “De Schakel” wandel je naar natuurgebied “De Looserplas” voorheen “De Hoort” en door de Dorpleiners “Côte de Dor” genoemd. Deze plas is ontstaan door zandwinning voor civiele werken bij de zinkfabriek. Deze eigendom van Nyrstar is heraangelegd en opnieuw opengesteld voor het publiek. In dit gebied zijn door de natuurbeheerder Galloway-runderen uitgezet, ook is hier een 6ha groot afgeschermde hondenlosloopzone met zwemgelegenheid voor de hond.
De wandeling gaat ook langs het “Ringselven”. Het ven bestaat uit verschillende Pelen. Zwempeel en vispeel zijn er enkele van. Het is een waardevol natuurgebied waar zeldzame planten en dieren voorkomen.
In Dorplein is ook een rustplaats voorzien waar de inwendige mens kan worden gesterkt met warme en koude dranken, soep, belegde broodjes, vla……
Tijdens deze wandeling kom je ook langs bijzondere rijksmonumenten. Enkele hiervan zijn: Hôtel St.Joseph, in Dorplein “De Cantine” genoemd, dan de directeursvilla’s “Het Korenveld” en “De Warande” met nog zijn oorspronkelijke Franse tuin, vervolgens “Het Prisonneke” een echte gevangenis met twee cellen, de St.Josephkerk die met zijn twee torens met de klokken verwijzen naar De Gebroeders Dor, die de zinkfabriek stichten en hun naam ontleenden aan “Dor”plein.
Op de terugweg bevindt zich nog “Boszicht” een boerderij uit 1918, daarna wandel je verder via een boscomplex met mooie lanen. Hier bevonden zich in de jaren 20 fruitvelden. Hier en daar kan je nog een bessenstruik vinden. Zo gaat de wandeling dan via De Ijzeren Rijn weer richting Hamont.
Wij hopen u te mogen verwelkomen op deze mooie wandeling. Er is ruime parkeergelegenheid bij de start.
De afstanden van de verschillende wandelingen zijn 6- 10- 13- 17 en 20 km.

Startlokaal: Jeugdheem Hamont, Molenstraat 32, 3930 Hamont-Achel (Limburg) 

Gegevens

Datum:
19 januari
Tijd:
07:00 - 15:00

Locatie

Jeugdheem Hamont
Molenstraat 32
Hamont-Achel (Hamont), 3930
+ Google Maps

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
degrevenbroekers@gmail.com
Naam wandelclub
De Grevenbroekers.