Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Waleman-wandeling

22 augustus

Zaterdag 22 augustus 2020
Walenman wandeling – Veerle-Heide(Laakdal)
Sporton vzw. Deurne-Diest – 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars van harte welkom in het buurthuis van Veerle-Heide voor de 9de Walenman wandeling. De Walenman is een standbeeld dat men vindt op het kerkplein van Veerle-Heide en dit ter nagedachtenis van alle Kempenaars die eind achttiende eeuw hier werden geronseld om in Wallonië voor een drietal maanden als seizoensarbeider op de velden te gaan werken.
De afstanden die men kan wandelen zijn 5, 7, 8, 10A, 10B en 13 kilometer. Wegens het grote succes van voorgaande jaren blijven we dus vasthouden aan een systeem van 3 lussen die kunnen ingekort worden tot een kleinere afstand. Deze 3 lussen bewandelen telkens een andere richting en laten U kennismaken met het vele groen rondom Veerle-Heide. Zoals sommige wandelaars allicht nog zullen weten, kan je met de lus van 13 km enkele prachtige natuurgebieden ontdekken waarbij er een vrije rust voorzien wordt in een café in Veerle- centrum.
De eerste lus gaat richting Abdij van Averbode en iedereen zal dus ondertussen wel weten dat dit een zeer bosrijk gebied is. Door de bossen van De Merode en de Luikse Dreef beland je al vlug bij de Abdij van Averbode. Maak hier zeker even tijd om het binnenplein op te wandelen en geniet van de prachtige vijver die hier werd gerealiseerd. Wandel ook even binnen in de kerk en ontdek de prachtige kunstwerken in deze grote gebedsplaats. Alom bekend is natuurlijk ook de beroemde lekdreef van Averbode. Vele wandelaars gaan hier zeker kunnen genieten van een lekker ijsje terwijl ze ondertussen even uitblazen op een bankje. Voor een taverne moet je hier wel even van het parcours afwijken, maar het “Vossenhol” is nog steeds kortbij. Na al deze rustpauzes wandel je dan verder door de bossen van Averbode. Als afsluiter van deze lus ontdek je nog enkele prachtige paadjes in de omgeving van Veerle-Heide en wandel je dan zo verder naar de aankomstplaats.
De tweede lus laat U kennismaken met de vallei van de Rode Laak. Bij het vertrek van deze wandeling kan je even genieten van het landelijke karakter van deze streek, maar al vlug kom je terecht in het prachtige natuurgebied van de vallei van de Rode Laak. Kronkelige wegeltjes en af en toe een drassig paadje zijn de verdere ingrediënten voor deze doortocht door de vallei van de Rode Laak. Wanneer je dan even verderop een taverne ontdekt met meer dan 250 verschillende soorten bieren, kan je eventueel een paar van deze soorten proeven, maar opgelet: er moet nadien nog gewandeld worden (taxi bellen is natuurlijk ook altijd mogelijk). Even steken we de baan Averbode-Westerlo over om verder te wandelen in het Provinciaal Domein, maar al vlug bereiken we opnieuw de vallei van de Rode Laak. Even kan je nog genieten van dit prachtig natuurgebied, maar al vlug wandel je nog even door de vele akkers en weilanden die hier aanwezig zijn, waarbij je al snel de aankomstplaats terug bereikt.
De derde lus tenslotte vertrekt richting Veerle. In het eerste gedeelte van deze lus kan je kennismaken met het landelijk karakter van deze streek. Al vlug bereik je in het centrum van Veerle een plaatselijk café waar je eventueel een vrije rust kan nemen. Het tweede gedeelte van deze wandeling laat U kennismaken met het natuurgebied De Roost. Dit gevarieerd moerasgebied situeert zich ook in de vallei van de Grote Laak. Het ligt tussen de natuurgebieden Trichelbroek en Craeywinckel en is gelegen ten noorden van Veerle. Een afwisseling van oude elzenbroeken, turfputten, bloemrijke hooilanden, opschietend wilgenstruweel en talrijke sloten en grachten maken De Roost tot een waardevol moerasgebied. Graslanden met typische bloemen gaan naadloos over in natte gronden vol dotterbloem en gele lis. Dit uniek en prachtig natuurgebied is dus de reden dat deze lus uiteindelijk meer is geworden dan 10 kilometer. Eventjes wandelen langs de Laak, dan weer een kronkelend paadje door de weilanden en dan opnieuw een prachtig paadje door de bossen, dit konden we jullie dus echt niet onthouden. Bij aankomst in Veerle is er opnieuw de mogelijk om even halt te houden op de vrije rustplaats. Het laatste gedeelte van deze lus situeert zich voornamelijk in het natuurgebied De Werft. Dit Vlaams natuurgebied ligt in de vallei van de Grote Laak. Het is een bos- en moerasgebied met interessante broekbossen, moerasvegetaties en enkele waardevolle hooilanden. Dit moerasgebied was steeds moeilijk bereikbaar (enkel bij zeer droge zomerperiodes) maar door het ontstaan van het wandelnetwerk De Merode zijn hier begin 2011 verschillende wandelbruggen aangelegd, zodanig dat het nu vlugger mogelijk is om door dit natuurgebied te wandelen. Bij het verlaten van dit natuurgebied wandel je dan nog even door een woonwijk alvorens opnieuw de aankomstplaats te bereiken.

Openbaar vervoer: vanuit NMBS-station Diest: lijn 19 Diest-Geel-Tessenderlo
Halte: weg naar Averbode
Afgepeild vanaf deze halte tot aan vertrekplaats (ongeveer 1,5 kilometer)

Gegevens

Datum:
22 augustus

Locatie

Buurthuis Veerle-Heide
Zandstraat, 13
Veerle-Heide, 2431 België
+ Google Maps

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
vanbroekhoven@skynet.be
Naam wandelclub
Sporton vzw