Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Urbanustochten

15 juli 2018

Voor de 34ste editie van de Urbanustochten vertrekkend vanuit Urbanus thuisbasis Tollembeek hebben de Hernese Marktrotters deze maal hun steven gericht op buurgemeente Galmaarden en het Oost-Vlaamse Viane. Twee rustposten : het Sint Catharina College (Basisschool Galmaarden) en de Parochiezaal in Viane verwelkomen aldaar de wandelaars. Deze populaire wandeltocht mocht de laatste drie jaar steeds om en bij 2.500 tevreden wandelaars begroeten.
Klassieke afstanden waaruit de deelnemers kunnen kiezen zijn 4, 6, 10, 15, 22 & 32 km.
Ook bij deze gelegenheid ligt de hoofdfactor van de inrichters opnieuw op rustig kuieren en avontuurlijk natuurlijk wandelen in deze uitgestrekte plattelandsdorpen.
Bezienswaardigheden al naargelang de gekozen afstand zijn : drie watermolens (*) met name de Heetveldemolen, de Driscartmolen en de Wielantmolen. De Sint-Pauluskapel (**) met een rijke geschiedenis, het Urbanus standbeeld als stripfiguur, de Mijnlamp. Regio’s doorheen gewandeld wordt zijn o.a. Markmeersen, Piepelo, Nemerkendries, Gemelingen en Klein Frankrijk.
(*) De Mark stroomt van oost naar west door het zuidelijk deel van Galmaarden. Het is de voornaamste waterloop van Zuid-Pajottenland, circa 26 km lang, sterk vertakt en onbevaarbaar. Het is een zijrivier van de Dender. De Mark ontspringt op ongeveer 80 meter boven de zeespiegel in het Bois d’Enghien op het grondgebied van Marcq (Mark) in de provincie Henegouwen. Een bedding van ca. 3,7 km ligt op Galmaarden.
Van de acht overblijvende watermolens op de Mark staan er 1 op het grondgebied van Galmaarden nl. de Gemelingenmolen (ook “Driscartmolen” genoemd naar de vroegere eigenaars) en 2 op het grondgebied van Tollembeek, nl. de Heetveldemolen en de Wielantmolen.
De Gemelingemolen staat in de Watermolenstraat te Galmaarden. De molen werd in sommige bronnen reeds vermeld in 1449. De molen is privé-bezit en is geklasseerd. De Heetveldemolen is nog altijd in bedrijf. Hij bevindt zich in de Munkbaan te Tollembeek. De Wielantmolen is gesitueerd in de Vollezelestraat te Tollembeek
(**) Het gehucht Sint-Paulus in Galmaarden dankt zijn naam aan de kapel Sint-Paulus. De Sint-Pauluskapel ligt op het Kapelleblok, ten noorden van en dichtbij de Pauwelhoeve. Ze werd opgetrokken op een site, die reeds in de Gallo-Romeinse periode werd bewoond. Het is een bakstenen gebouw in laatgotische stijl. In de kapel worden o.m. enkele 15de-eeuwse kunstvoorwerpen bewaard.Wat de volksmond ook veronderstelt… we kunnen met zekerheid stellen dat de Sint-Pauluskapel reeds bestond vóór het jaar 1068. De kapel is verbonden met een wonderbare bron, voor onze voorouders een heilige plaats. Misschien moet het ontstaan van de Sint-Pauluskapel gesitueerd worden in de tijd van de definitieve evangelisatie en kerstening van onze gewesten (ca. 800 na Christus). De kapel werd volledig gerestaureerd. In januari 2002 werd de vernieuwde geklasseerde kapel officieel geopend.
Het recent officieel (gedeeltelijk) geopend Markpad komt ook veelvuldig op de diverse wandelroutes voor terwijl het stiltegebied zorgt voor een oase van rust. Het is dan ook volop genieten flanerend langs de Markrivier.
Info omtrent de diverse parkoersen :
De 4 & 6 km verkennen vooral de Tollembeekse dorpskern en hebben geen rustpost onderweg.
De 10 km doet een heen en weer naar Galmaarden en komt voorbij de nog actieve Heetveldemolen.
De 15, 22 en 32 km gaan naar Viane alwaar de 22 en 32 km, grotendeels op Oost-Vlaams gebied, een lus maken.
De 15 en 22 km bereiken inmiddels Galmaarden o.a. via de Driscartmolen.
De 32 km passeert nog voorbij de Sint-Pauluskapel aleer Galmaarden verder te verkennen. Na een lus in Galmaarden komt ook de 32 km voorbij de Driscartmolen. Na Galmaarden verlaten te hebben keren de 10, 22 en 32 km via het stiltegebied terug naar Tollembeek alwaar de 15 km aansluit. Vanaf de Modrielaan wordt er volop naast de Markrivier gewandeld om verderop nabij de Wielantmolen de finish te bereiken.
Stripfiguur Urbanus aanschouwt dit wandelspektakel vanop zijn sokkel op enkele tientallen meters van de start- en aankomstplaats.
Deze 2de wandelorganisatie van De Marktrotters komt tevens in aanmerking voor de Cesarbiertrofee (een 75 cl-fles pittig blond biertje) dat uitgereikt wordt na deelname aan onze drie organisaties op jaarbasis.
Startlocatie :
Zaal Willem Tell
Hernestraat 5
1570 Tollembeek (Vlaams-Brabant)

Starturen : tussen 07u00 en 15u00
Bereikaarheid :
Trein: NMBS-station Tollembeek op 1,4 km van de start.
Wagen : N255 Edingen – Ninove; N272 Pepingen – Moerbeke; N495 Geraardsbergen – Edingen
Contacten :
Benny Luchtens 0474 / 59 35 64 – bennyluchtens@telenet.be
http://www.marktrotters.be

0 Shares

Gegevens

Datum:
15 juli 2018

Locatie

Ontmoetingscentrum Willem Tel
Hherneestrat 5
Tollembeek, 1570
+ Google Maps

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
paduart.jm@gmail.com
Naam wandelclub
Wandelclub De Marktrotters Herne vzw