Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Streekbierentocht

15 oktober 2017 @ 08:00 - 17:00

De jaarlijkse Streekbierentocht start traditiegetrouw vanuit Sint-Pieters-Leeuw. Gelegen aan oude en belangrijke verbindingswegen en in de schaduw van Brussel en Halle, groeide deze landelijke nederzetting uit tot een belangrijke woon- en werkgemeenschap. De gemeente kan bogen op een lange en met documenten gestaafde geschiedenis. De oudste geschreven bronnen gaan terug tot de 9e, 12e en 13e eeuw.

Dit jaar starten de wandelaars langs de Zuunbeek en haar wachtkommen. Zij kunnen kennis maken met twee natuurgebieden. Wandelen van de ene site naar de andere gebeurt langs veld- en landwegen met elkaar verbonden door verkeersarme baantjes.

De kleine lus telt 5 km en is zo goed als vlak. Deze loopt langs de Zuunbeek met haar wachtkom en het bijhorende natuurgebied, de Oude Zuun. Na het oversteken van de Zuunbeek en het doorkruisen van een boomgaard en weide van “Natuurpunt” tot aan de “Karenberg” keren de wandelaars terug naar de startzaal via de visvijvers aan de Spaanse Weg.

Vanaf de 11 km wandel je naar de controlepost in Vlezenbeek. De wandelaars volgen eerst het parkoers van de 5 km tot aan de “Karenberg” waar een splitsing hen leidt naar Vlezenbeek. Dit parkoers loopt via onverharde ofwel verkeersarme wegen rond het grootste wachtbekken van de gemeente aan de Hoogstraat. Langs de Witte Hoeve naar het “Vagevuur” en via de “Beevaartweg” bereiken de wandelaars de controlepost.

Het waterspaarbekken is het tweede en grootste wachtbekken in de gemeente, aangelegd na de creatie van een eerste wachtkom in de Slesbroekstraat en het rechttrekken en de verlegging van de Zuunbeek. Het bekken heeft een lengte van 400 m, een breedte van 85 tot 123 m, een oppervlakte van 4 ha en een inhoud van 80 miljoen liter water. De oevers zijn 3,30 m hoog. Deze belangrijke ingreep, gerealiseerd in 1975, was noodzakelijk om de lager gelegen woonwijken bij hevige regenval te beschermen tegen overstromingsgevaar en waterellende. De Zuunbeek meandert opnieuw door het landschap. In de jaren zeventig werd de waterloop nog rechtgetrokken, maar nu heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de klok teruggedraaid. Er komt zo niet alleen natuurgebied bij, maar er zal ook meer water gebufferd kunnen worden, wat dan weer overstromingen helpt voorkomen.

De naam Beevaartweg vertelt ons dat hier jaarlijks duizenden pelgrims te voet voorbijtrekken naar Halle. Onderweg genieten we van een mooi panorama op Brussel, glooiende akker- en weidelandschappen, rijen populieren en boomgaarden. Hier wandelen we voor een deel langs het parkoers van de Hogebossenwandeling. De naam “Hogebossen” is ontleend aan het gehucht waar er meerdere bossen waren. Tijdens dit traject krijgen we ook een zicht op het kasteelbos van Gaasbeek.

Na de controle keren de wandelaars terug naar de startzaal via “Rattendaal”, “Jagersdal” en sluiten aan bij het parkoers van de 5 km tot het einde van de wandeling.

In de controlepost van Vlezenbeek hebben de wandelaars de keuze uit drie lussen met eigen accenten en karakter:

  • Lus EEN van 5,5 km langs “Groenenberg” en brouwerij “Lindemans”. Wandelen door het Domein van Inkendaal (revalidatiecentrum “De Bijtjes”), langs het domein en park “Groenenberg” richting brouwerij Lindemans. Terugkeer via paadjes door boomgaarden. Totaal 16 km.
  • Lus TWEE van 9,9 km naar Gaasbeek. Wandelen door het Domein van Inkendaal (revalidatiecentrum “De Bijtjes”), langs het domein en park “Groenenberg” richting park en “Kasteel van Gaasbeek”. Terugkeer via paadjes en verkeersarme wegen richting Sint-Laureins-Berchem langs “Hemelrijk”, de “Hoge Bossen” en de “Lourdesgrot”. Totaal 21 km.
  • Lus DRIE van 11,1 km naar Gaasbeek. Wandelen door het Domein van Inkendaal (revalidatiecentrum “De Bijtjes”), door het domein en park “Groenenberg” richting park en “Kasteel van Gaasbeek”. Terugkeer via paadjes en verkeersarme wegen richting Sint-Laureins-Berchem langs “Hemelrijk”, de “Hoge Bossen” en de “Lourdesgrot”. Totaal 22 km.

Twee parken, twee kastelen en daarrond honderden paleizen die de natuur bouwde. Eén uitgestrekte groene oase in het hart van Vlaanderen. Het park van Groenenberg, een levend schilderij, honderd jaar geleden vakkundig ontworpen door landschapsarchitect Edmond Galoppin. Een park vol verfijnde kijklijnen en bloemenperken, in alle seizoenen zinderend van leven. Het park van Gaasbeek, een ode aan bos en water, een boek vol herinneringen aan mensen die in dit landschap de natuur naar hun hand zetten. Een park met verrassende vergezichten en intieme hoekjes, een juweel uit vroegere tijden. Beide parken werden zorgvuldig gerestaureerd en worden onderhouden door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het kasteel van Gaasbeek is nu een museum, eigendom van de Vlaamse Overheid. Een ideale bestemming voor een bezoekje na de wandeling! Reeds in 1240 stond hier een stenen burcht, die Brussel moest beschermen tegen de aanvallers van Vlaanderen en Henegouwen.

De Lourdesgrot in Vlezenbeek: de genezing aan de grot in de Kamstraat betreft een zekere Alois Vleminck, die heeft de grot laten bouwen in 1958, en zijn echtgenote Hermine Moonens.
Een andere anekdote: aan de grot in de Kamstraat worden meer kaarsen gebrand dan in de kerk van Vlezenbeek. De ligging heeft er waarschijnlijk alles mee te maken: het revalidatiecentrum “De Bijtjes” in de nabijheid.

De combinatie van lus EEN met lus TWEE of lus DRIE biedt de wandelaar nog de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een circuit van 26 of 28 km.

De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonieus geheel, waar elke wandelaar, cultuur- en natuurliefhebber enthousiast naar terugkeert.

Voor alle afstanden geldt dat de wegen hoofdzakelijk onverhard zijn ofwel verkeersarm. Je kan echt spreken van een “groen” en “veilig” parkoers! En na de inspanning kan je in de startzaal genieten van onze lekkere streekbieren; Kriek, Geuze, Faro en Bersalis!

Gegevens

Datum:
15 oktober 2017
Tijd:
08:00 - 17:00

Locatie

Zonnig Leven
J. Vanderstraetenstraat 198
Sint-Pieters-Leeuw, 1600 België
+ Google Maps

Organisator

Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw
E-mail:
wandelclubspl@gmail.com
Website:
https://wandelclubspl.be/