Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Streekbierentocht Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw vzw

13 oktober 2019 @ 07:30 - 15:00

STREEKBIERENTOCHT

Streekbieren in de kijker

ZONDAG 13 OKTOBER 2019

te SINT-PIETERS-LEEUW

Afstanden: 5 – 7 – 11 – 17 – 21 – 24 – 28 km

Starturen: vanaf 7:30 uur tot 15:00 uur op zondag 13 oktober 2019

Parkoers: Alle wandelaars vertrekken via de Jan Vanderstraetenstraat voor een rustige wandeling naar de grintpaden naast het Slesbroekwachtbekken en de Zuunbeekvallei. Verspreid over het heuvelende Pajottenland liggen vijf natuurgebieden en het Colomakasteel met de grootste rozentuin van Europa. Zowel in de startzaal als in de controlepost zijn streekbieren te verkrijgen.

De jaarlijkse Streekbierentocht start traditiegetrouw vanuit Sint-Pieters-Leeuw. Gelegen aan oude en belangrijke verbindingswegen en in de schaduw van Brussel en Halle, groeide deze landelijke nederzetting uit tot een belangrijke woon- en werkgemeenschap. De gemeente kan buigen op een lange en met documenten gestaafde geschiedenis. De oudste geschreven bronnen gaan terug tot de 9e, 12e en 13e eeuw.

Het kortste parcours van de 5 km start in de Jan Vanderstraetenstraat en volgt voor een rustige wandeling de grintpaden naast het Slesbroekwachtbekken en de Zuunbeekvallei. Via de Vogelstraat en veldwegen bereiken de wandelaars de Karenberg en keren ze terug naar de startzaal via het Slesbroek en de Spaanse Vijvers.

Het parcours van de 7 km loopt langs het Slesbroek en volgt een reeks holle- en veldwegen, richting het natuurreservaat van de Vallei van de Vogelzangbeek. Deze lus biedt prachtige vergezichten over de skyline van Brussel en in de verte kan men zelfs het “Atomium” zien glimmen. De terugkeer naar de startzaal verloopt langs rustige paadjes en veldwegen.

De basislus van onze tocht is 11 km lang met een rustpost na 4.8 km in “Jeugdcentrum Laekelinde”. Het parcours volgt eerst een gedeelte van het parcours van de 5 km om verder te gaan, na de splitsing met de andere parcours, naar de controlepost “Laekelinde”.

De terugkeer naar de startzaal loopt langs holle- en veldwegen richting het Gemeentelijk Cultureel Centrum “Coloma”. Het park Coloma heeft een oppervlakte van 15 ha en werd oorspronkelijk aangelegd volgens de Franse stijl: dreefstructuren, rechthoekige vijvers, vijverkanaal en de geometrische vormen. Naderhand overheerste de Engelse stijl van tuinaanleg, wat ook hier merkbaar is. In het Colomapark werd recent één van de mooiste rozentuinen van Europa aangelegd dat te bezoeken is van 15 mei tot 30 oktober. Het kasteel van Coloma en het bijhorende park is één van de meest gekende monumenten van Sint-Pieters-Leeuw. Het Waterkasteel fungeert al sedert 1992 als cultureel centrum. Beschermd door een vijver en omgeven door 3 belangrijke en oude verbindingswegen groeide deze burcht uit tot een mooi renaissancecomplex en een huis van “plaisantie”. De wandelaars lopen naar de Zuunbeekvallei waar hun parcours aansluit bij de 5 km.

In de rustpost “Laekelinde” hebben de wandelaars de mogelijkheid om hun tocht uit te breiden met een lus van 6 of 10 km. Deze lussen lopen via de natuurgebieden “De Beverbeemd”, “Brukom”, de “Vosholenweg” en de “Pijnbroek” en leiden de wandelaars naar het Kanaal Brussel-Charleroi waar ze een natuurpad volgen langs het kanaal om terug te keren naar de controlepost. Deze lussen worden afgelegd door de wandelaars van de 17, 21, 24 of 28 km.

Gegevens

Datum:
13 oktober 2019
Tijd:
07:30 - 15:00

Locatie

Zonnig leven
J.Vanderstraetenstraat 198
Sint-Pieters-leeuw, 1600
+ Google Maps
Telefoon:
02/377 68 15
Website:
http://www.wandelclubspl.be

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
wandelclubspl@gmail.com
Naam wandelclub
Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw vzw