Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Streekbierentocht

14 oktober 2018

Deze Streekbierentocht start in de Parochiezaal van het landelijke Vlezenbeek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, en die deel uitmaakt van de Groene Gordel rond Brussel. Het is een aaneenschakeling van landbouwgebieden, parken, uitgestrekte weilanden, beekvalleien en natuurgebieden. Dat alles gesierd met talrijke kastelen, waarvan er twee op het parkoers van de tocht liggen. Sint-Pieters-Leeuw behoort zowel tot de Zennevallei als tot het Pajottenland. Glooiende akkers, rustige beekvalleitjes en veel open ruimte maken de gemeente tot een feest voor wandelaars en fietsers.
In de startzaal hebben de wandelaars de keuze uit 4 lussen met eigen accenten en karakter:
– Lus EEN van 4 km. Wandelen via de “Beevaartweg” richting het “Vagevuur”. Terugkeer via de boom van “Witse” en de Puttenberg naar de startzaal.
De boom van Witse, de zomerlinde van Vlezenbeek, uit de gelijknamige TV-serie staat hier op de Puttenberg in Sint-Pieters-Leeuw. Volgens location hunters komen veel mensen de plaats fotograferen. De boom combineert het landelijke van het Pajottenland met het stedelijke van de grootstad Brussel en werd immens bekend door de afleveringen van Witse.

– Lus TWEE van 6 km. Wandelen via de “Beevaartweg” richting het “Vagevuur”. Hier nemen de wandelaars de richting van de “Witte Hoeve” en keren terug naar de startzaal via een passage van landelijke paadjes door de “Hogebossen”. Op het einde van de lus stappen de wandelaars ook langs de “Lourdesgrot”.
De naam Beevaartweg vertelt ons dat hier jaarlijks duizenden pelgrims te voet voorbijtrekken naar Halle. Onderweg genieten we van een mooi panorama op Brussel, glooiende akker- en weidelandschappen, rijen populieren en boomgaarden.
De Witte Hoeve ligt midden in de weidse landerijen, aan de voet van het Pajottenland en op nauwelijks 5 minuten rijden van de Brusselse Ring. Door de rustgevende ligging is of was De Witte Hoeve de plaats bij uitstek voor vergaderingen, seminaries en feesten.
De naam “Hogebossen” is ontleend aan het gehucht waar er meerdere bossen waren. Tijdens dit traject krijgen we ook een zicht op het kasteelbos van Gaasbeek.
De Lourdesgrot in Vlezenbeek: de genezing aan de grot in de Kamstraat betreft een zekere Alois Vleminck, die heeft de grot laten bouwen in 1958, en zijn echtgenote Hermine Moonens.
Een andere anekdote: aan de grot in de Kamstraat worden meer kaarsen gebrand dan in de kerk van Vlezenbeek. De ligging heeft er waarschijnlijk alles mee te maken: het revalidatiecentrum “De Bijtjes” in de nabijheid.

– Lus DRIE van 9 km naar Gaasbeek. Wandelen langs het Domein van Inkendaal (revalidatiecentrum “De Bijtjes”) en langs het domein en park “Groenenberg” via de Konijnenstraat. Hier vervolgen de wandelaars hun tocht door het domein en park van het “Kasteel van Gaasbeek”. Daarna stappen wij verder via paadjes en verkeersarme wegen langs de brouwerij van “Lindemans” om terug te keren naar de startzaal.
– Twee parken, twee kastelen en daarrond honderden paleizen die de natuur bouwde. Eén uitgestrekte groene oase in het hart van Vlaanderen. Het park van Groenenberg, een levend schilderij, honderd jaar geleden vakkundig ontworpen door landschapsarchitect Edmond Galoppin. Een park vol verfijnde kijklijnen en bloemenperken, in alle seizoenen zinderend van leven. Het park van Gaasbeek, een ode aan bos en water, een boek vol herinneringen aan mensen die in dit landschap de natuur naar hun hand zetten. Een park met verrassende vergezichten en intieme hoekjes, een juweel uit vroegere tijden. Beide parken werden zorgvuldig gerestaureerd en worden onderhouden door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het kasteel van Gaasbeek is nu een museum, eigendom van de Vlaamse Overheid. Een ideale bestemming voor een bezoekje na de wandeling! Reeds in 1240 stond hier een stenen burcht, die Brussel moest beschermen tegen de aanvallers van Vlaanderen en Henegouwen.

– Lus VIER van 12 km. De “Basislus”. Met deze lus kunnen de vorige lussen gecombineerd worden door de voorstanders van langere tochten. Wandelen via de “Beevaartweg” richting het “Vagevuur”. Hier nemen de wandelaars de richting van de “Witte Hoeve” en vervolgen hun weg naar het Centrum van Sint-Pieters-Leeuw. Wandelen door het natuurreservaat “Oude Zuun” van Natuurpunt aan de Hoogstraat, langs het waterspaarbekken richting kerk aan de Ring. Passage door het park “Coloma” en via verkeersarme wegen en paadjes bereiken de wandelaars de controlepost in de J. Vanderstraetenstraat. Na de controle keren de wandelaars terug naar de startzaal via “Jagersdal”, “Rattendaal” en sluiten aan bij lus EEN van 4 km tot het einde van de wandeling.
Het erkend natuurreservaat “Oude Zuun” sinds 1990. Het ligt geprankt tussen een oude meander en de rechtgetrokken Zuunbeek. In het totaal beslaat de oppervlakte erkende natuurreservaten in de Zuunvallei (“Volsembroek” en de “Oude Zuun” tesamen) bijna 9 ha. De “Oude Zuun” is één der belangrijkste ecologische kernen geworden in het Pajottenland, tussen Brussel en de Pedevallei. Het gebied is een ware oase voor allerlei vogel- en vlindersoorten. Door de aanwezigheid van vele sloten een pleisterplaats voor amfibieën en een paradijs voor allerlei planten. Let op de gemengde haag waar wij langs lopen: meidoorn, sleedoorn, hagebeuk, eglantier en rode kardinaalsmuts.
Het waterspaarbekken is het tweede en grootste wachtbekken in de gemeente, aangelegd na de creatie van een eerste wachtkom in de Slesbroekstraat en het rechttrekken en de verlegging van de Zuunbeek. Het bekken heeft een lengte van 400 m, een breedte van 85 tot 123 m, een oppervlakte van 4 ha en een inhoud van 80 miljoen liter water. De oevers zijn 3,30 m hoog. Deze belangrijke ingreep, gerealiseerd in 1975, was noodzakelijk om de lager gelegen woonwijken bij hevige regenval te beschermen tegen overstromingsgevaar en waterellende. Ter hoogte van de nieuwe stuw aan het Volsem wachtbekken heeft VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) een houten uitkijktoren gebouwd met zicht op de hermeandering van de Zuunbeek en Natuurgebied Volsembroek. De uitkijktoren is volledig uit eik gemaakt, een moderne constructie en het geeft aan de bezoeker een heel mooi zicht over die hermeanderde Zuun. De moerassige weilanden staan vaak onder water en zijn begroeid met grote zeggen en russen. Dit natte gebied wordt drukbezocht door talrijke (water)vogels. Naast wilde eend, blauwe reiger, meerkoet en waterhoen broeden hier immers minder voorkomende soorten zoals kuifeend, krakeend, slobeend en dodaars.
Het park Coloma heeft een oppervlakte van 15 ha en werd oorspronkelijk aangelegd volgens de Franse stijl: dreefstructuren, rechthoekige vijvers, vijverkanaal en de geometrische vormen. Naderhand overheerste de Engelse stijl van tuinaanleg, wat ook hier merkbaar is. In het Colomapark werd recent één van de mooiste rozentuinen van Europa aangelegd dat te bezichtigen is van 15 mei tot 30 oktober. Het kasteel van Coloma en het bijhorende park is één van de meest gekende monumenten van Sint-Pieters-Leeuw. Het waterkasteel fungeert al sedert 1992 als cultureel centrum. Beschermd door een vijver en omgeven door 3 belangrijke en oude verbindingswegen groeide deze burcht uit tot een mooi renaissancecomplex en een huis van “plaisantie”.
De combinatie van lus VIER met lus EEN, lus TWEE of lus DRIE biedt de wandelaar de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een circuit van 16, 18, 21 of 27 km.
De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonieus geheel, waar elke wandelaar, cultuur- en natuurliefhebber enthousiast naar terugkeert.
Voor alle afstanden geldt dat de wegen hoofdzakelijk onverhard zijn ofwel verkeersarm. Je kan echt spreken van een “groen” en “veilig” parkoers! En na de inspanning kan je in de startzaal genieten van onze lekkere streekbieren; Kriek, Geuze, Faro en Bersalis!

Gegevens

Datum:
14 oktober 2018

Locatie

Parochiezaal VLEZENBEEK
Dorp
Vlezenbeek, 1602
+ Google Maps

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
wandelclubspl@gmail.com
Naam wandelclub
Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw vzw