Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eindejaarstocht

16 december 2018 @ 08:00 - 17:00

Winterwandeling langs de Dender en door een modern provinciestadje met een rijke en boeiende geschiedenis. Ontdek de vele bezienswaardigheden !
Grotere afstanden gaan op pad naar enkele Ninoofse deelgemeenten. Afsluiter van de Cesar-biertrofee.
EINDEJAARSTOCHTEN 2018 – Beschrijving van de parkoersen

4 KM : Het eerste deel is een stadswandeling, waarop je met volle teugen kan genieten van de verschillende gebouwen (Het Oud Stadhuis, de Abdijkerk, de Abdijpoort, de Koepoort alsook de gedenkstenen van de Kloosterpoort) maar ook zal passeren langs enkele van de vele monumenten die deze stad rijk is, zoals de Lange weg, het monument van de gesneuvelden en de twijnster.
Na de controle in de startzaal wandel je voor het tweede deel richting Brabantse poort (gedenkstenen) en het monument Dr. Hemerijckx. Verderop kan je verpozen in het Stadspark, om dan langs de soms woelige Dender, via “het Oeversteksken” , terug te keren naar de H.Harten.

6 KM : Het eerste deel is een stadswandeling die, samen met de 4 km, de historische gebouwen en de monumenten toont van deze stad. Deze afstand neemt na de Abdijpoort echter een zijsprong om het “Papenwegje” te verkennen en alzo via de voetgangersbrug en het stationsplein over de stationsstraat, met zijn Herenhuizen, te stappen en terug aan te sluiten op de 4 km. Samen wandelen ze dan over de graanmarkt naar de startzaal.
Het tweede traject na de controle, gaat samen met de 4 km naar het Stadspark om dan een uitzwaai te maken rond de atletiekpiste en het jaagpad langs de Dender. Daar wordt terug aangesloten bij de 4 km om via “het Oeversteksken”, terug te keren naar de H.Harten.

10 KM : De 10 km trekt samen met de 4 en 6 km voorbij het Oud Stadhuis en de Abdijkerk. Maar aan de schietstanden van de Koninklijke Handboog Maatschappij Sint Medard splitsen de wegen. En trekken we via o.a. “het Landuitwegje” en de parking van Ninovita shopping de stad uit. De overgang van stad naar platteland kan bijna niet bruusker. We komen onmiddellijk op een voetpad terecht dat ons achter de gebouwen van Lunchgarden en Carrefour naar de open vlakte brengt. Via nog enkele voetpaden komen we op een veldweg terecht die ons tussen velden en weiden naar “de Pallieter”, rustpost in Outer, deelgemeente van Ninove, leidt.
Na de controle gaat het al heel snel terug over voetwegen. We kruisen de Brakelsesteenweg om dan een heel mooi stuk natuur te ontdekken dat tegenwoordig beheerd wordt door Natuurpunt. Weide, bos en vlonderpaden wisselen elkaar af. Om tenslotte via de venebroeklos en de linkeroever van de Dender terug te keren naar de H. Harten.

15 KM : Deze afstand verlaat de stad via de zuidkant. Langs het voetbalveld en de steenweg gaat het naar het natuurgebied de Walputbeek-Dendermeersen. Om er de grens met het Vlaams-Brabantse Roosdaal over te steken. Aldaar volgen we nog enkele voetwegen. Om dan via de turfput en het jaagpad langs de Dender, alwaar de “Dikken van Pamel” toezicht houdt, te passeren. Verder stappend langs de kerk van Okegem naar ’t Kouterken, rustpost in Okegem, deelgemeente van Ninove.
Na de controle trekken we onmiddellijk door het kleinste natuurgebied uit de streek,
de Phenixberg. Langs de spoorlijn en dan, na nog een noordelijk ommetje, keren we terug naar het stadscentrum om op de Abdijstraat aansluiting te maken met het eerste deel van de 6 km. We volgen het “Papenwegje” om via de voetgangersbrug, het stationsplein en de stationsstraat, met zijn Herenhuizen, terug aan te sluiten op de 4 km. Samen wandelen we dan over de graanmarkt naar de startzaal, tevens eindpunt voor de 15 km.

22 KM : Deze afstand verlaat, samen met de 15 en 25 km, de stad via de zuidkant.
Langs het voetbalveld en de steenweg gaat het naar het natuurgebied de Walputbeek-Dendermeersen. Om er de grens met het Vlaams-Brabantse Roosdaal over te steken. Om dan via de turfput en het jaagpad langs de Dender, alwaar de “Dikken van Pamel” toezicht houdt, te passeren. Verder stappend langs de kerk van Okegem naar ’t Kouterken, rustpost in Okegem, deelgemeente van Ninove.
Na de 1ste controle trekken we onmiddellijk door het kleinste natuurgebied uit de streek,
de Phenixberg. Langs de spoorlijn en dan, na nog een noordelijk ommetje, keren we terug richting stadscentrum. Maar op de lange muren laten we de 15 km terugkeren naar het centrum en kiezen wij verder voor de natuur. Wij komen na enkele honderden meters op een veldweg terecht die ons tussen velden en weiden naar “de Pallieter”, rustpost in Outer, deelgemeente van Ninove, leidt.
Na de 2de controle gaat het al heel snel terug over voetwegen. Onze wegen scheiden van de 10 en 25 km. We kruisen de Brakelsesteenweg om via de oude eichembaan terug aan te sluiten bij deze afstanden. Om dan een heel mooi stuk natuur te ontdekken dat tegenwoordig beheerd wordt door Natuurpunt. Weide, bos en vlonderpaden wisselen elkaar af. Om tenslotte via de venebroeklos en de linkeroever van de Dender terug te keren naar de H. Harten.

25 KM : de 25 km is een samenvoeging van, eerst de 15 km en daarna de 10 km, aangezien deze twee afstanden volledig verschillende parkoersen bewandelen.
Met de rustpost in Okegem, de startzaal in Ninove en tenslotte de rustpost in Outer zijn er op deze afstand drie rustposten voorzien.

Contact : Willy Jeuris; willy.jeuris@gmail.com

Info inrichter : Wandelclub De Marktrotters Herne vzw; www.marktrotters.be

Inschrijfgeld : 1,50 € (niet-leden) / 1,10 € (leden van erkende wandelfederaties)

Gegevens

Datum:
16 december 2018
Tijd:
08:00 - 17:00

Locatie

Scholen Heilige Harten
Onderwijslaan 4
Ninove, 9400 Ninove
+ Google Maps

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
willy.jeuris@gmail.com
Naam wandelclub
De Marktrotters Herne