Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

2e Toveressentocht

16 februari @ 07:30 - 15:00

Wandeling in en rond de heksengemeente Beselare langs een licht golvend parcours richting Kasteelpark met een maximum aan onverharde wegen.

Afstanden: 4,9 – 10,4 – 11,6 – 16– 21,3 – 26,2 km. Startzaal: O.C. De Leege Platse, Geluwestraat 12, 8980 Beselare (deelgemeente Zonnebeke). Eén afstand voor kinder- en rolwagens. Gratis toverdrankje of fruitsap (zolang de voorraad strekt). Eindcontrole om 17:00. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro (leden); 2,00 euro (niet-leden); – 12j: gratis. Vraag je spaarkaart voor geschenk.

Beselare is een deelgemeente van Zonnebeke (W.-Vl.), bekend als de heksengemeente of toveressenparochie. Volksschrijver Warden Oom (Edward Vermeulen) ligt een beetje aan de basis. Hij heeft de talrijke verhalen over heksen uit zijn geboortedorp van zijn ouders opgenomen en later verwerkt in zijn boeken. De legendes van de Vliegende Geit en Babbe van d’Eijer Panders kregen alvast een bevoorrechte plaats. Deze legendes kregen inmiddels hun bestemming in de tweejaarlijkse heksenstoet (opnieuw in 2021). In de stoet komen alle heksen (11) aan bod, er is onlangs een nieuwe toegevoegd: Marytte de Rosse. Uiteraard heeft deze tocht naast het folkloristische nog heel wat meer te bieden.

Het eerste deel van alle afstanden passeren de Sint-Martinuskerk en maken kennis met de kruidentuin. Enige jaren terug werd deze magisch ingericht maar hij is veel van zijn glans verloren. Er werden vrijwilligers gezocht om de tuin te onderhouden nadat de eerste verzorgers ermee ophielden maar dat is niet goed gelukt. De tuin is er nog maar het magische is verdwenen op uitzondering van de tafel. In de Dadizelestraat (na 1,6 km) kan geproefd worden van het toverdrankje (gemaakt door de heksen) of het fruitsap.

Vanaf de 15 km kom je in een stukje bos terecht, de twee grootste afstanden zelfs in twee, bezaaid met heerlijke stukken onverhard in een lichtgolvend landschap. Als het mistig is, zijn de schimmen van heksen niet veraf. Er is een extra rustpost bij hoeve Viane in de Markizaatstraat.

Welke afstand je ook wandelt, veel natuur en magie gegarandeerd. Verleden jaar hebben niet minder dan 3748 wandelaars van deze wandeltocht genoten. Was je erbij, kom terug en was je er niet bij, kom er ook eens van proeven.

Bezienswaardigheden op het parcours: Sint-Martinuskerk Beselare, kruidentuin: alle afstanden; heksenmonument: 5 km; Onze-Lieve-Vrouwekerk Zonnebeke: 15, 20, 26 km; Kasteel Zonnebeke met Passchendaele Memorial Museum en de Poppy Gardens (met recente New-Zealand Magorie totempaal): 15, 20, 26 km; Road to Passchendaele: 20, 26 km; Tyne Cot Cemetery, Wood Cemetery en Polygonebos: 26 km.

Gegevens

Datum:
16 februari
Tijd:
07:30 - 15:00

Locatie

O.C. De Leege Platse, Geluwestraat 12, 8980 Beselare
Geluwestraat 12
Beselare, 8980 België
+ Google Maps

Overige informatie

Vermeld hier uw e-mail adres
dhaeyere8800@scarlet.be
Naam wandelclub
Drevestappers Zonnebeke