Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

2e Bossentocht

21 april @ 07:00 - 15:00

Parcours langs rustige wegen richting Zillebeke. Je wordt verwend in een bosrijke omgeving.

Start: 7.00u – 15u; afstanden: 5 – 10 – 12 – 15 – 20 – 26 – 30 km. Startzaal: O.C. ’t Gelevelt, Geluveldplaats 15, 8980 Geluveld (deelgemeente Zonnebeke).

Vernieuwd parcours, nieuwe rustposten. De hondjes worden extra verwend. Toegift: ijsje (zolang de voorraad strekt). Eindcontrole: 17.30 uur. Inschrijving: 1,5 euro; ledenkorting: 0,40 euro; – 12j: gratis.
De fusiegemeente Zonnebeke heeft een bosrijke omgeving. In de lenteperiode is de brede omgeving van Geluveld een oase van bos en een overdaad van het malse groen via talrijke onverharde wegeltjes tussen de velden, kronkelende wegen in een landschap waar de tijd stil staat.

Alle afstanden krijgen een rustpost in café De Dreve, hetzij over kortere of langere afstand (de 5 km heeft geen rustpost).
Vanaf de 10 km gaat het langs rustige wegen richting hoofdgemeente Zonnebeke. Het is genieten van het golvend landschap. De Nonnebossen verwijzen naar een Benedictinessenabdij die hier gevestigd was van 1101 tot 1579. De omgeving is vooral bekend als eindpunt van de Eerste Slag om Ieper. Intussen loopt men in een bosrijke en groene omgeving. Het Reutelbos (5,7 hectare groot) zorgde begin 2018 voor verontwaardiging omdat er circa een vierde van de boomstammen er kaal bij stond. Reden is het bestrijden van de Amerikaanse vogelkers, een bladverliezende struik.

Vanaf de 15 km worden het Gottschalckbos, het Drieblotenbos (of Hoge Netelaar) en Groeneburg, delen van de Gasthuisbossen bewandeld. Deze bestaan uit acht verschillende bosdomeinen met een totale oppervlakte van 230 hectare. Naast de reeds genoemde bosgedeelten zijn er ook nog Zwarte Leen, Papenelst of Twaalf Gemeten en de Huikerbossen. Het is voor de wandelaar niet duidelijk in welk deel hij zich precies bevindt. De bossen liggen op de heuvelkam van de Ieperboog, op de waterscheidingslijn van de IJzer en de Leie. Deze bossen hebben een lange geschiedenis, al vanaf de 13e eeuw. Thans zijn de Gasthuisbossen eigendom van het Ieperse OCMW.

Iets bijzonder nog is het Waterkasteel in de Wulvestraat te Zonnebeke (voor de vier langste afstanden). In 1953 werd hier door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening een waterreservoir gebouwd. Dit waterreservoir zorgt voor water voor de omringende gemeenten.

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
07:00 - 15:00

Locatie

O.C. ’t Gelevelt
Geluveldplaats 15
Geluveld, 8980 België
+ Google Maps

Overige informatie

Naam wandelclub
Drevestappers