Wandelspektakel in de regio Vogelsberg

In 2015 lokken twee wandelfestivals in het voorjaar en de herfst wandelaars naar dit vulkanische gebergte.

De Vogelsberg is het grootste aaneengesloten basaltmassief van Europa. Het wordt natuur- en cultuurhistorisch gezien nog steeds gekenmerkt door zijn vulkanische verleden. Het basalt is overal: als bemoste blokkenterreinen in het bos, als stenen wallen langs de randen van de velden, of door de mens gebruikt als bouwmateriaal voor robuuste kerkjes. En op menige voormalige kraterpijp troont een typisch Vogelsberger vakwerkstadje.

De specifieke ontstaansgeschiedenis heeft geleid tot een uniek natuurlandschap, dat gekenmerkt wordt door met weiden bedekte dalen, kleine waterlopen en dichte beukenbossen. Midden in Hessen, in het natuurpark Hoher Vogelsberg, ligt daardoor een vakantieparadijs voor actieve wandelaars en fietsers, maar ook voor mensen die rust en ontspanning zoeken. De Region Vogelsberg Touristik GmbH biedt in 2015 voor het eerst in het ‘Vogelsberger wandelvoorjaar’ en in de ‘Vogelsberger wandelherfst’ arrangementen met wandelingen en fietstochten met gids, maar ook met concerten, lezingen en culinaire specialiteiten. ‘Wandelen en ontspannen in onze authentieke, ongerepte natuur is onze grootste troef’, aldus Roger Merk, directeur van Region Vogelsberg Touristik. ‘Dat het programma ook jazzconcerten en aanbiedingen rond de Vogelsberger lams- en wildweken bevat, past bij onze opvatting van ontspanning voor lichaam en geest.’

Natuurlijk zijn er in de lente en herfst wandelingen onder leiding van ervaren natuurparkgidsen over de negen premiumwandelroutes en over de zes etappes van de Vogelsberger Vulkanring, de belangrijkste, 115 km lange wandelroute over de flanken van het vulkanische gebied. Specialiteiten van Vogelsberger lam en wild zorgen ’s avonds voor culinair genot. Kleine, maar fijne musea verwelkomen gasten graag voor bijzondere rondleidingen of feesten. De hotels en pensions in de regio zijn volledig berekend op wandelaars.

Het complete programma wordt begin 2015 online gepubliceerd op www.vogelsberg-touristik.de.