Wandelroutes

Gratis 51 wandelroutes met kaart, GPS track en fotoalbum

Samen met “De Wandelaar” hebben we de afgelopen 6 jaar heel wat wandelingen gelopen in Limburg en zelf ver daarbuiten. Dit telkenmale in een kleine groep, dat is eigen aan “De Wandelaar”.
Stuk voor stuk waren het mooie tochten in diverse omgevingen en omstandigheden. Van al deze tochten hebben we een kaart (via GMAP-Pedometer), een GPS track (die je ook zelf via GMAP-Pedometer kan aanmaken), een fotoalbum, informatie over waar je kan eten of picknicken onderweg, … . Het zou gewoonweg zonde zijn om dit allemaal niet openbaar te maken aan jullie wandelaars. Vandaar deze extra service van De Wandelkrant!

Download DIT BESTAND en UNZIP vervolgens dat bestand => Je bekomt een map met ALLE (+30) beschikbare GPS TRACKS van onderstaande wandelroutes.

Extra foto’s kan je inzien op https://www.facebook.com/wandelclubdewandelaar/

Laatste update: donderdag 29 augustus 2019. Wordt vervolgd!


Omgeving Stramproy – 14 km – zondag 20 oktober 2019

Parcoursinfo, zie: http://www.gmap-pedometer.com?r=7312768

Zondag 20 oktober strekken we nog eens de benen voor onze volgende wandeling met Wandelclub De Wandelaar.
Het wordt een vlakke tocht van bijna 14 kilometer in de regio van het Nederlandse grensdorp Stramproy (Weert).
Doorheen het GrensPark Kempen~Broek wandelen we in een gevarieerd landschap van bossen, akkers, velden, struinnatuur, beken enzovoort.

We starten deze tocht aan Brasserie Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 te 6039 RV Stramproy (Nederland). Vanaf 10u is deze zaak open voor een optioneel toiletbezoek… Vertrek om 10u30 aan de parking aldaar. Na de wandeling is er de mogelijkheid om hier iets te drinken/eten, op eigen kosten.

Halverwege deze wandeling is er in het dorp Stramproy ook de mogelijkheid om te pauzeren in de plaatselijke horeca. Ook een in het dorp gelegen Jumbo supermarkt is op zondag geopend om je eventueel te bevoorraden.

Leden van De Wandelaar nemen gratis en verzekerd deel, niet-leden betalen 1 euro en zijn niet verzekerd tijdens deze wandeltocht.

Alle drank/eten op eigen kosten. Voorzie goede (wandel)schoenen, eventueel een paraplu en lunchpakket voor onderweg.


Nationale Wandel- en Fietsdag

Nationale Wandel- en Fietsdag GenkAlle info via volgende weblink: Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk op zondag 29 september 2019.

 

 

 

 

 


Kompelrockwandeling

KompelrockwandelingBij deze tweede editie van Kompelrock op zondag 1 september 2019 start de eerste editie van de GRATIS Kompelrockwandeling.

Deze wandeling in groep onder begeleiding telt 10 km en is voor eenieder goed ter been haalbaar. Rollators en buggy’s zijn niet toegelaten omwille van enkele hindernissen op het parcours.

Starten doen we vanaf het hoofdpodium van Kompelrock aan De Vierde Wand, Evence
Coppéeplaats 1 te 3600 Genk (Winterslag) om 11u stipt.

We maken een wandeling doorheen de mijncité, op de mijnsite zelf, langs het steenstort
(mijnterril), met een doorsteekje via de Stiemerbeekvallei naar het SportinGenk park waar
we halt houden voor onze zelf meegebrachte picknick. We zijn nu halverwege. Na opnieuw
aangesterkt te zijn wandelen we door het Sportbos verder, zoeken we een knuppelpad op
en wandelen we via de Stiemerbeek terug richting Winterslag. Aankomst voorzien tegen
de start van Kompelrock (14u).

Openbaar vervoer: vanaf NMBS-station Genk, De Lijn 35, 46 of G4 tot Winterslag Kerk.

Gratis parking. Gratis de nieuwe Wandelkrant Herfsteditie voor elke deelnemer.

Meer info over Kompelrock: Vind ons op Facebook: Kompelrock


Het Bunderbos te Elsloo

Zondag 14 juli 2019

We vertrekken om 10u30 stipt in groep voor een vrij technische wandeling. Wandelstokken en lange broek zijn aan te raden vanwege enkele steile paadjes en paadjes gelegen op een flank. De lange broek omwille van de vegetatie (lees brandnetels) die je benen kunnen scharen en/of verwonden.

De vertrekplaats is Café de dikke Stein op de Julianastraat te Elsloo. Via de snelweg neem je komende van Maasmechelen de eerste afrit in NL, net over de grens. Parkeren kan in de straat in de voorziene parkeervakken, of op de parking van de Charles de Gavrestraat, vlak naast het verpleeghuis gelegen. Dat is op 500 meter van de start, de Julianastraat uitrijden, en dan naar links.

De totale wandelafstand bedraagt 14 km.

Na 5,5 km bereik je Café De Gäöllenaer waar je zelf meegebrachte snacks mag verorberen mits een consumptie van een drank. Er zal ook een beperkte voorraad zelfgemaakte soep beschikbaar zijn, mits de aanwezige harmonie je niet voor is op hun oefening zondagvoormiddag.

De lus is 3,5 km lang en omvat 55 hoogtemeters.

Dan volgt nog een route van 5 km met een 60 hoogtemeters. Na 2 km passeren we nog het café ’t Hemelke welke we echter links gaan laten liggen (in feite rechts).

In totaal dus 14 km, en een goede 250 hoogtemeters.

Na aankomst kan je neerploffen op het terras van Café de Dikke Stein.

Foto’s kan je inzien op https://www.facebook.com/wandelclubdewandelaar/


Vallei van de Jeker te Bassenge

Vallei van de Jeker te BassengeNet geen 14 km, wel 180 hoogtemeters!

Datum : zondag 16 juni 2019

Start aan Brasserie Le Moulin de Broukay om 10u30 stipt. Adres: Chemin de Broukay 8, 4690 Bassenge. Deze opent wel pas om 11u. Gratis parkeergelenheid in de omgeving van de molen. De weg er naar toe is zeer smal en bochtig, en ligt tegelijk op het fietsroutenetwerk. Opletten dus! Pauze met zelf te voorziene picknick aan de Lourdesgrot te Bassenge. Of het iets verderop gelegen café (kleine hapjes kaas/ … verkrijgbaar) met toilet. Opgelet: het volledig parcours omvat 180 hoogtemeters! Mooie vergezichten onderweg. Goede wandelschoenen aandoen, optioneel wandelstokken meebrengen. Nadien gezellig samenzijn met eet mogelijkheid aan de startplaats. Deze zaak is open tot 20u. Het kan hier wel superdruk zijn in de zomer!


Vallei van de Zwarte Beek.

Zaterdag 25 mei 2019

 http://www.gmap-pedometer.com/?r=7323921

De start is voorzien in Zelem vanaf Herberg De Pastorie. Er is voldoende parkeergelegenheid op het kerkplein neven de herberg.
Adres: Dorpsstraat 34, 3545 Zelem-Halen.
Zie https://www.pastoriezelem.be/ voor meer info.

De wandel afstand bedraagt 13,5 km. Voorzie goede wandelschoenen. Wandelstokken zijn geen must, maar als je er gemakkelijker mee wandelt, kan het natuurlijk wel.

Pauzeren kan in café De Nachtmis in het centrum van Meldert na 8 km. Hier is geen eet mogelijkheid!

Op 70 meter ligt frituur ’t Patatje, daar kan je eventueel een frietje uit de hand eten.
Adres: Pastorijstraat 7, Lummen.
Meer info op: https://www.facebook.com/frituurpatatjemeldert/

Tegenover de frituur ligt bakkerij Schepers.

Enkele huizen verder als de frituur ligt een Spar Express winkel die ook open is op zaterdag, waar je eventueel drankvoorraad kan bijvullen of een koek kan kopen.

Voorzie dus een picknick voor onderweg, zelf mee te nemen in je rugzak, of … zie hierboven!

Na de wandeling kan je gezellig nababbelen in Herberg De Pastorie, binnen of buiten op het terras.

Foto’s kan je inzien op https://www.facebook.com/wandelclubdewandelaar/


Bloesemtocht Gelrode

Op zondag 7 april staat onze jaarlijkse bloesemtocht op het programma. Dit jaar zakken we af naar Gelrode, een deelgemeente van Aarschot. We bevinden ons dan in de Vlaams-Brabantse Hagelandse Heuvels. Het wordt een gevarieerde tocht met pauzeplaats.

Starten doen we aan koffiebar “The 5 senses”, gelegen op de Rillaarsebaan 141 te 3200 Gelrode. Zie alvast maar eens op hun website http://www.thefivesenses.be/ wat je er van kan verwachten. We kunnen hier op voorhand nog een koffie of thee nuttigen voor de start van 10u30 aldaar. Ook toiletten zijn er aanwezig. Parkeren kan je tegenover de zaak op een ruime parking.

Onze eerste parcours van 6,6 km gaat via velden en weiden omhoog. Daarna dalen we het Kloesebos in. Op de top van de Eikelberg genieten we van het panoramisch zicht op Gelrode, dat als het ware geklemd zit tussen twee heuvelruggen en zo beschermd is tegen de noorderwind. Aan de Heilaakbeek staat een picknickbank voor degenen die wensen te picknicken. Doch onze aanrader ditmaal is om naar  “De Moedermeule” door te stappen, waar we vanaf 12u terecht kunnen, ook voor een hapje. Hier houden we dan een uurtje pauze genietend op het terras of binnen. Degenen die het voor bekeken houden kunnen 800 meter (10 wandelminuten) langs de Rillaarsebaan stappen naar het startadres van de wandeling, maar gaan wel het mooiste stuk met bloesems missen. 

Met het tweede parcours maken we een 7,6 km pittige tocht langs fruit plantages en druivelaars. We wandelen door het natuurdomein Wijngaardberg. Regelmatig komen we bankjes tegen uitgevend op mooie panorama’s. Via het Hellegat en Hondsheuvel zakken we terug af naar ons startadres.

Beide parcours zijn grotendeels onverhard! Ook zijn er verschillende panoramapunten. Met als gevolg ook evenveel klimmetjes. Wandelstokken zijn aldus aanbevolen.


Omgeving Opoeteren

Zavelbos14,5 km, http://www.gmap-pedometer.com?r=7312761

Datum : zondag 17 maart 2019

We zullen voor deze tocht de omgeving van Opoeteren (Maaseik) bezoeken met de gebieden Oudsberg, Duinengordel en Bergerven. Bossen, beken, dorpskern, vijvers en watermolens zullen we onderweg zien.

Onderweg voorzien we twee horeca-pauzeplaatsen. De eerste na bijna 5 kilometer en de tweede na bijna 10 kilometer. Ook zullen we op onze route de nodige rustbanken tegenkomen. Onze tocht bestaat uit twee lussen die elkaar kruisen ter hoogte van onze eerste pauzeplaats. Beide lussen hebben ongeveer een afstand van 7 kilometer. Hier en daar moet er geklommen worden, maar dat valt allemaal best mee. Voorzie eventueel een eigen picknick en een paraplu in geval van regen.

Deze wandeling starten we aan de parking van Camping Zavelbos, kattebeekstraat 1 te 3680 Opoeteren (Maaseik). Bij aankomst na de wandeling kan je hier nog terecht in de taverne voor een hapje en een drankje.


Bosland

Bosland14 km, http://www.gmap-pedometer.com?r=7323306

Datum : zondag 27 januari 2019

Deze wandeling heeft een totale afstand van 14 kilometer, en zal zich situeren in Bosland te Kerkhoven en Kattenbos (beiden gehuchten van Lommel). Bos, zoals het Pijnven, zal een groot deel uitmaken van deze tocht. Ook het plaatselijke kanaal, een windmolen en de Duitse militaire begraafplaats bevinden zich op de route.

Na 7 kilometer zullen we pauzeren in een plaatselijke horecazaak (De Vijf Linden) te Kattenbos. Alvorens we deze zaak bereiken, kan je aan de molen, die op de laatste zondag van de maand in werking is en kan bezocht worden, picknicken onder een beschut afdakje.

Starten voor deze tocht doen we aan de parking van Hotel-Taverne-Restaurant Lommel Broek, gelegen op de Kanaalstraat 91 te 3920 Lommel-Kerkhoven. Hier kan je achteraf ook iets eten/drinken.

Wandelknooppunten Bosland: start 162-167-163-151-149-148-155-134-135-136-138-139 pauze 139-141-106-112-142-143-150-172-171-158-160-161-162 


Rivierpark Maasvallei

Leut en VuchtEen wandeltocht van 12,5 kilometer doorheen enkele Maasdorpjes, Kasteel Vilain XIIII alsook de uiterwaarden en diverse landschappen aan de Maas in Leut en Vucht (Maasmechelen).

Na zo’n 6,5 kilometer bereiken we het dorp Vucht waar we pauzeren in de Passarel. Alvorens je de zaak bereikt kan je picknicken op een van de bankjes die je ervoor tegenkwam.

Startplaats is de parking opzij de kerk van Leut (Maasmechelen), gelegen op de Sint-Pietersstraat 79 te 3630 Maasmechelen. Op het einde van de wandeling kan je hier ook terecht in enkele lokale tavernes.

Wij deden deze wandeling met De Wandelaar op zondag 9 december 2018 bij een grote regenbui. Er zijn hierdoor uitzonderlijk GEEN foto’s voorhanden van deze wandeltocht, wel van de voorbereiding!

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com/?r=7321407

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om de foto’s gemaakt tijdens de voorbereiding in te kijken.


Omgeving Zutendaal

Omgeving-ZutendaalEen wandeltocht van 12,7 kilometer doorheen de omgeving van het bosrijke Zutendaal. Het is een wandeling doorheen vooral bossen en open landschappen, maar ook de dorpskern van Zutendaal met enkele markante gebouwen liggen op onze route. Pauze na circa 5 kilometer in de brasserie van Landal Mooi Zutendaal. Verderop komen we tijdens de tocht ook nog diverse picknickbankjes tegen.

Startplaats: parking van Pannenkoeken Restaurant De Koempel, Molenblookstraat 64 te 3690 Zutendaal. Achteraf kan je hier lekker smullen bij een knisperend open haardvuur. Romantiek ten top 😉

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com?r=7310807

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 28 oktober 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Rondom Vliegveld Zwartberg

Rondom-vliegveld-zwartbergDe wandeltocht van 13,4 kilometer gaat doorheen de omgeving rond het vliegveld van Zwartberg (Genk) en de terril van Waterschei (Genk).

Het is een wandeling doorheen heide, bossen en de koolmijn steenstort van Zwartberg (terril), gelegen op het THORPARK. Er zal dus ook geklommen moeten worden maar dat valt best mee. Wandelstokken zijn ten zeerste aangeraden. We deden de wandeling door weer en wind, op het laatst viel de regen met bakken uit de hemel. Vandaar dat er maar enkele foto’s zijn terug te vinden in het fotoalbum.

Onderweg kan je pauzeren na 9 kilometer in de plaatselijke horecazaken van het Thorpark. Daar kan je ook een ‘sanitaire stop’ voorzien.

Starten voor deze tocht doen we aan de parking van het vliegveld van Zwartberg aan de Taverne Limburgse Vleugels, Vliegplein 1 te 3600 Genk.

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com/?r=7183923

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 23 september 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Schulensbroek

Schulensmeer-Linkhout-SchulenDe wandeltocht van 13 kilometer gaat in en rond Linkhout (Lummen) en Schulen (Herk-de-Stad). We bezoeken er de omgeving van het Schulensbroek.

Het is een vlakke wandeling met veel water, omdat we ons situeren tussen de rivieren Demer en Herk. Maar ook het Schulens Meer zal dominant aanwezig zijn tijdens de tocht.
Onderweg zullen we pauzeren in de plaatselijke horecazaken. Daar zullen we tweemaal een ‘sanitaire stop’ voorzien. Ter plekke kan je eventueel iets nuttigen van de (kleine) kaart.
Die eerste ‘horecastop’ zal plaatsvinden tussen 5 en 6 kilometer, en de tweede tussen 9 en 10 kilometer.
Tijdens de eerste stop beperkt zich de kleine kaart echter tot Brusselse wafels, ijs, pannenkoeken en soep. Raadzaam is dus een lunchpakketje mee te nemen om even voordien te nuttigen.
Onderweg zijn er daarvoor regelmatig zitbanken voorzien met mooi uitzicht over het meer. Daar kan je dan je lunchpakket verorberen.

Startplaats is de parking van het Recreatie Domein Schulens Meer. Aan ‘t Vloot, gelegen op de Demerstraat 60 te Linkhout (3560 Lummen).

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=7174733

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 22 juli 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Brabantse Wal

Brabantse-WalDe wandeling start bij Natuurpoort Stayokay Bergen op Zoom, Boslustweg 1, 4624 RB Bergen op Zoom.

De afstand bedraagt 17,7 km.

De wandeling gaat door het Landgoed Zoomland naar de Zoom, deze steken we over en wandelen dan door “De Heide”. Een klein natuurgebied ten noorden van Bergen op Zoom. Van daaruit gaan we onder de snelweg A-4 door en komen bij het Landgoed Buitenlust wat aansluit op Fort Roovere. Hier hebben we de eerste rust en gaan via een andere route weer door Buitenlust en De Heide en wandelen via De Zoom naar de snelweg A-58. We komen bij de parkeerplaats De Wouwse Tol uit, hier is de 2e rust in wegrestaurant La Place. We verlaten het restaurant aan de achterzijde en wandelen weer Zoomland in tot aan de Natuurpoort Stayokay.

Parcours: volgt nog!

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zaterdag 2 juni 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Bloesemwandeling Mettekoven

 

Bloesemwandeling-MettekovenWe hebben een wandeltocht voorzien van 13,6 kilometer in het bloesemrijke Haspengouw, in het zuiden van de Belgische provincie Limburg. We bezoeken er de omgeving van Mettekoven (Heers).

Het licht heuvelachtige landschap, kastelen, akkers, weilanden, bosjes, kapelletjes en hopelijk nog voldoende bloesem zullen deel uit maken van ons parcours.
Onderweg kan je pauzeren in de plaatselijke horecazaken. Daar zullen we tweemaal een ‘sanitaire stop’ voorzien. Ter plekke kan je iets nuttigen van de (kleine) kaart.
Dat zal zijn na ongeveer bijna 4 kilometer bij Hoevecafé Heirbaan 66 in Helshoven (Borgloon) en na 10 kilometer bij Café Onder Den Toren in Veulen (Heers).
Ook zijn er onderweg zitbanken voorzien om een eventuele eigen picknick te verorberen.

Starten doe je aan de parking van Bistro Martenshof, Mettekovenstraat 2 te 3870 Mettekoven (Heers).
 

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zaterdag 5 mei 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Lommelse Sahara

Lommelse-SaharaWandeltocht doorheen Lommel Sahara van 11,6 kilometer.

Bos, zand en water zijn de dingen die deze tocht zullen domineren. Maar ook een hoge uitkijktoren en mooie voetgangersbrug over het kanaal zal je passeren.
Onderweg kan je pauzeren bij een van de picknickplaatsen, breng dus je eigen picknick mee desgewenst. Dat zal ongeveer na zo’n 5 kilometer al kunnen.
Een tweede pauze is voorzien in een plaatselijke horecazaak, na zo’n 9 kilometer. Daar is er de mogelijkheid om iets te drinken en/of een hapje te nemen van hun kleine kaart.

Starten doen je aan de parking van De Soeverein, Sportveldenstraat 10 te 3920 Lommel.

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=7169020

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 18 maart 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.
Een tweede fotoalbum van dezelfde tocht kan je hier inzien.


Abeek vallei

(omgeving Meeuwen en Erpekom)

AbeekvalleiDeze 15 kilometer lange tocht is geheel vlak. Afwisselend zijn er verharde en niet verharde paden en wegen. Ook enkele watermolens passeer je op deze wandelroute.

Onderweg kan je zelf een picknickpauze voorzien op een picknickbank. Halverwege is er ook een horecagelegenheid waar je terecht kan voor een drankje/hapje.

Starten kan je vanaf de parking van Brasserie-restaurant Dorpermolen, Molenstraat 5 te 3670 Meeuwen-Gruitrode.

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=7169041

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 28 januari 2018 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Maastocht

MaastochtVoor deze ‘Maastocht’ trekken we naar de omgeving van Oud-Rekem, Herbricht, Smeermaas en Neerharen, allen een deel van Lanaken.

De tocht brengt je doorheen de uiterwaarden en oevers van de Maas en het nabijgelegen kanaalgebied, met onderweg nog een klein sluizencomplex en bunkers.

De totale afstand van de wandeling bedraagt 14,5 kilometer. Er zijn twee pauzes voorzien onderweg, eentje op zo’n 4 kilometer en de andere op zo’n 9 kilometer afstand. Beide pauzeplaatsen zijn plaatselijke horecazaken.

Bij de eerste pauzeplaats in Herbricht (Café Maasvallei) kan je ook je eigen picknick nuttigen, maar er is ook vlaai en (instant)soep verkrijgbaar.
De tweede pauzeplaats is in Smeermaas (Café de Toerist). Ook hier kan je nog iets nuttigen.

Het is een geheel vlakke tocht, met onderweg een klein stukje waar het modderig kan zijn.
Voor de rest is het voor 3/4 verhard. Dit komt mede door de jaagpaden langs het water en enkele verharde bospaden onderweg.

Starten kan je vanaf “Parking Nummer 18” aan de kanaalzone te Oud-Rekem. Stel hiervoor je GPS in op Kanaalstraat, 3620 Oud-Rekem. De parking bevindt zich op de hoek van de Kanaalstraat met Kanaal en Oude God, aan het kanaal.

Parcours:  http://www.gmap-pedometer.com/?r=6983057

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 3 december 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Pietersembos

PietersembosEen mooie herfstwandeling in de omgeving van Pietersheim te Lanaken, in het Nationaal Park Hoge Kempen, doorheen bossen, mooie dreven, een kasteel met een park, een burchtruïne, mooie beekjes en een watermolen.

De wandeling is 14,4 kilometer lang. Er is plaatselijke horeca voorzien na zo’n 6,5 kilometer en op het einde van de wandeltocht.

Starten kan je vanaf de parking van Kinderboerderij Pietersheim, gelegen aan de Neerharenweg 12 te 3620 Lanaken (dus niet de hoofdparking aan het kasteel).

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com/?r=6983068

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 22 oktober 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Heidetocht “Groote Heide”

Achel-en-GastelWe trekken ditmaal naar de omgeving van de Abdij van de Achelse Kluis in Hamont-Achel en naar het Nederlandse dorpje Gastel. De mooiste periode om deze wandeling te maken is wanneer de heide in bloei staat (juli/augustus/september?)
Het is een wandeltocht doorheen bossen en de heidegebieden die dan hopelijk in mooie bloei staan.
De wandeling is zo’n 13,5 kilometer lang. Onderweg kan je pauzeren op een van de vele (picknick)bankjes. Er is horeca voorzien na zo’n 7,7 kilometer, maar bij zeer slechte weersomstandigheden kan het zijn dat de horecagelegenheden onderweg gesloten zijn.

Het is een vlakke tocht, maar onderweg zijn er verschillende zeer zanderige paden met losse zand.

De wandeltocht start aan de parking van de Abdij van de Achelse Kluis, De Kluis 1, 3930 Hamont-Achel.

Parcours:  http://www.gmap-pedometer.com?r=6972828

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zaterdag 2 september 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Voerstreektocht

We trekken deze keer naar de omgeving het Nederlandse Noorbeek en de Voerstreek. Daar wacht ons een tocht door het plaatselijke heuvellandschap, de diverse dorpen en gehuchten met diverse mooie stops en onderweg ook de mooie uitzichten.

De wandeling is zo’n 13,8 kilometer lang. Enkele pauzes voorzien we onderweg, normaal gezien in plaatselijke horeca oftewel op de plaatselijke bankjes onderweg.
Neem alvast zelf voldoende eten en drinken mee voor tijdens je tocht daar je geen plaats kan reserveren in de plaatselijke horeca! Ook wandelstokken en stevige wandelschoenen zijn aan te raden.

Deze wandeltocht start aan de kerk van het Nederlandse Noorbeek, gelegen aan de Klompestraat 12, 6255 AE Noorbeek, Nederland.

Op het plein voor de kerk in de straat Pley of de Dorpstraat kun je de auto parkeren. Ofwel op een parking een beetje verder in de Sint Maartensweg te Noorbeek.

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com/?r=6960311

Fotoreportage van zondag 23 juli 2017 volgt nog!


Dommelvalleitocht

DommelvalleiJe wandelt in de omgeving van de driehoek Kleine-Brogel, Peer en Eksel. Tijdens deze tocht ligt de Dommel en zijn vallei centraal, het is een vlakke en goed begaanbare tocht. De verhouding onverhard/verhard is er ongeveer fifty-fifty. De verharde verkeersluwe wegen brengen ons naar kleinschalige onverharde groene plekjes en natuurgebieden, gelegen in de dommelvallei.

De wandeling is zo’n 13,7 kilometer lang. Onderweg kan je picknicken en rusten op verschillende bankjes.

Een eerste pauze kan je voorzien na zo’n 3,5 kilometer, en een tweede pauze na zo’n 9 kilometer. Neem alvast zelf voldoende eten en drinken mee voor tijdens de tocht.

Ook goede wandelschoenen zijn aan te raden, zeker bij vochtige weersomstandigheden. En een insecten- of muggenspray en zalfjes kunnen ook best handig zijn.

Starten kan je aan de parking van FietsCafé Run Inn, gelegen aan de Burgemeester Voetslaan 6, 3990 Kleine-Brogel (aan de kerk).

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com/?r=7082466

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 11 juni 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.

Bloesemtocht Alden Biesen

Bloesemtocht-Alden-BiezenWe bezoeken de site en omgeving van Alden Biesen in Bilzen.
Tijdens onze tocht passeren we de kasteelgebouwen van het domein, maar ook de natuur verderop met de bomen vol bloesem en mooie uitzichten liggen op ons pad.

De wandeling is zo’n 12 kilometer lang. Enkele pauzes voorzien we onderweg alwaar we op de plaatselijke bankjes kunnen picknicken en rusten.
Ook zijn er onderweg enkele horecazaken in de omgeving van het kasteel, die geopend zullen zijn.
Voorzie alvast zelf voldoende eten en drinken voor tijdens onze tocht, zodat je niet afhankelijk bent van eventuele vrije plaatsen in de plaatselijke horeca. Het kan er behoorlijk druk zijn bij grote evenementen.

De wandeltocht start je aan de parking van het domein, gelegen aan de Kasteelstraat 6 te 3740 Bilzen.

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com/?r=6983431

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 23 april 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Matentocht

MatentochtVertrek en aankomst is voorzien vanaf het Hutmoment gelegen op De Hutten (horecazaak).
Voor de rest is er enkel een picknickpauze nabij een hondenclub ter hoogte van de slagmolen (geen horeca). Met een beetje geluk kan je er wel terecht als de kantine geopend is tijdens een oefenwedstrijd.

Het kan er zeer drassig en nat zijn, dus waterdicht schoeisel is ten zeerste aangeraden. Als het warmer is kunnen de muggen ook de pret bederven.

Parcours: volgt nog!

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 19 maart 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Kattevennen

KattevennenEen wandelroute doorheen de bossen van Kattevennen te Genk/Zutendaal en het vorig jaar geopende recreatiegebied Papendaalheide, een voormalige grindgroeve.

De wandeling is 13 kilometer lang. Een eerste buitenpicknickpauze is voorzien rond 5 kilometer, met zicht op de mooie plassen.

Op 8 kilometer kan je terecht voor een drankje/hapje in Brasserie Lindenhof, gelegen aan de grot in Wiemesmeer.

Op het einde van de wandeling bestaat de mogelijkheid om Taverne De Krater nog eens aan te doen.

De wandelroute start aan de parking van Kattevennen, Planetariumweg 19, 3600 Genk.

Parcours: http://www.gmap-pedometer.com?r=6983024

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 29 januari 2017 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Terriltocht

TerriltochtIn de regio Waterschei, Zwartberg en Opglabbeek zullen we een wandeling maken van ongeveer 12,5 km. We passeren onderweg de terril van Waterschei en het bosgebied Opglabbekerzavel.
Omdat we een deel van de terril beklimmen is het misschien handig om wandelstokken mee te nemen. Het blijft echter wel allemaal goed begaanbaar.
Gelieve voor deze tocht een picknick te voorzien. Ook kunnen we halverwege terecht bij Brasserie Alexander voor een plasje, hapje en drankje.

Vertrek : Parking aan het THOR PARK, aan de Andre Dumontlaan te Waterschei

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766789

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 4 december 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Mergeltocht

MergeltochtWandeling in de omgeving van Kanne, Maastricht en Petit-Lanaye

Afstand: 13 km

Vertrek : Parking Statieplein te Kanne (Riemst)

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766788

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 23 oktober 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Ten Haagdoorntocht

Ten-HaagdoornOmgeving Kelchterhoef en Tenhaagdoornheide

Afstand: 11,5 km

 

 

 

 

Vertrek : Parking Camping De Binnenvaart, Binnenvaartstraat 49 te Houthalen

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766636

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 18 september 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Bergerventocht

BergervenOmgeving Neeroeteren, Opoeteren en Rotem

Afstand: 12,5 km

Wandelkaart van deze tocht

Vertrek : Parking Manege De Volmolen, Volmolenstraat 9 te Opoeteren (Maaseik)

 

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766613

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 31 juli 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Maasplassentocht

MaasplassenOmgeving Stevensweert (NL) en Ohé en Laak (NL) – 2x overtocht met voetveer (te betalen, check overzeturen).

Afstand: 15 km

Wandelkaart van deze tocht

Vertrek : Parking ter hoogte van Hotel-Restaurant De Spaenjerd, Maasstraat 84 te Ophoven (Kinrooi)

We vertrokken aan het veer voor een overzet naar Nederlandse bodem, waar de wandeling zich afspeelde. We struinden een tijdje neven de hoge Maas op om zo via een veldweg neven een groot maïsveld richting haven te trekken. Hierbij hadden we zicht op het kasteel van Ohé en Laak. Net toegekomen aan de horecazaak maakten we van de nood een deugd om even te schuilen van de regen. Anderen maakten dan kennis met een oer-Hollands broodje hamburger.

Na deze pauze ging de tocht verder langs de waterplassen op. Onderweg werd nog een korte picknick pauze gehouden aan het oerbos. Op welgeteld 700 meter van onze laatste pauzeplaats, aan de kapel, begint het goed te gieten. Daarna klaart de lucht weer open en kunnen we via de oude stadskern van Stevensweert en de molen terug wandelen naar het veer.

In de Spaenjerd kan je achteraf nog genieten van een natje en een droogje.

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766622

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 26 juni 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Bloesemtocht

Bloesemtocht-Gors-OpleeuwOnze bloesemtocht werd een wandeltocht van 11,3 km doorheen karakteristieke kerkdorpjes, glooiende landschappen, holle wegen en uiteraard de bloesem. Een picknickpauze hielden we onderweg vlakbij een uitkijkplatform. Onderweg bleef het droog tot op enkele kilometers van het einde. Tijdens een bui schuilden we tegen de gevel van een huis en onder naburige bomen. De bui was maar van korte duur en snel kwam het zonnetje terug opzetten.

Bij aankomst van de wandeling konden we terecht in ‘De Pastorie’. Eerst zaten we buiten, maar snel zaten we binnen bij het opkomen van een tweede bui.

Omgeving Gors-Opleeuw, Jesseren en Zammelen

Afstand: 11 km

Vertrek : Parking Sint-Martinuskerk, Martinusstraat te Gors-Opleeuw (Borgloon)

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766646

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 24 april 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Platwijerstocht

PlatwijersOmgeving Zonhovense Wijers en kanaal

Afstand: 15 km

Vertrek: parking tegenover “Camping Heidestrand” aan de Zwanenstraat te Zonhoven.

Pauze: na 10,5 km in ‘Het Krom Ven’

 

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766644

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 13 maart 2016 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Kempenbroektocht

Omgeving Stramproy (NL), Bocholt en Bree

Afstand: 14 km

Vertrek : Brasserie Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 te Stramproy (NL)

Eerste pauze in het Mariahof

Tweede pauze in Herberg de Luysmolen na 9 km voor een sanitaire pauze en drankje/hapje

Gezellig napraten op het einde kan in Brasserie Nieuw Vosseven

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6766629

Fotoreportage van op zondag 31 januari 2016 volgt nog!


Bos-, duin- & heidetocht

Voor deze tocht trokken we naar de omgeving van Opoeteren en Gruitrode. Deze wandeling van 12,5 kilometer gaat grotendeels door bosgebied. Ook enkele stuifduinen en heidevlaktes zullen ons pad kruisen. Iets na halverwege houden we een picknick aan een beschutte rustplaats midden in het bos. Vertrek is aan de parking van ‘Camping Zavelbos’, gelegen aan de Kattebeekstraat 1 te Opoeteren (Maaseik).

Parcours: https://www.gmap-pedometer.com/?r=6564076

Een fotoreportage van zondag 6 september 2015 volgt nog!


Rondom de Abdij van Val-Dieu in Aubel

Val-DieuWe maken 2 lussen rondom de abdij in het Land van Herve met tussenin een pauze. Je kan hier voor nog geen 10 euro genieten van een warme dagschotel ’s middags. Ook voor minder geld kan je hier lekker eten.

Elke dag van 10 tot 18 uur kan je in de winkel ook terecht om streekproducten te kopen zoals Herve kaas, abdijbier, ….

GPS info volgt!

Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 2 augustus 2015 van De Wandelaar te kunnen inzien.


Bostocht

Wandeltocht doorheen de bossen van Maasmechelen en Lanklaar van 11 km.
Vertrek aan de parking van de toegangspoort van de Mechelse Heide, ter hoogte van ‘t Salamanderke (GPS = Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen).

De wandeling zal voor 95% door de bossen gaan, tussen de rustplaatsen ‘Litzberg’ in Lanklaar, ‘Station Eisden’ en ‘Salamanderke’ in Maasmechelen.
Bijgevolg is deze wandeling ook voor dat percentage onverhard. Wel zitten er enkele klimmetjes tussen bij de overgang van de Maasvallei met de Kempen.
De eerste picknickpauze houden we ter hoogte van ‘Chateau de Litzberg’ op een bankje, na enkele klimmetjes op zo’n 4 kilometer. Picknick moet je zelf voorzien!
Nadien is er nog een pauze voorzien in de brasserie van ‘Station Eisden’. Daar kunnen we iets drinken en gebruik maken van de sanitaire voorzieningen.
Het zal na zo’n 8 kilometer wandelen zijn als we daar aankomen. Picknicken is hier echter niet toegestaan, maar dat hebben we dan al achter de rug.
Van daaruit gaan we dan naar ons eindpunt, het ‘Salamanderke’ aan de toegangspoort van de Mechelse Heide. Na een kleine 11 kilometer zullen we daar aankomen.

GPS info volgt!

Een fotoreportage van op zondag 7 juni 2015 volgt nog!


Lentebloesemtocht te Eijsden (NL)

We trokken voor deze bloesemtocht naar de omgeving van Moelingen (Voeren) en Eijsden (Nederland) voor een tocht van 13 kilometer. Vertrek aan de parking van de kerk aan het dorpsplein van Moelingen (GPS = Dorpsstraat, Moelingen).

We zullen vanuit Moelingen het Maasdal intrekken in de richting van Eijsden, waar we via het kasteel met park aan de boorden van de Maas uitkomen. Vanaf die boorden trekken we de oude dorpskern van Eijsden in. Hier kan je vervolgens ook een eerste (lunch)pauze nemen in een van de vele plaatselijke horeca zaken.
Hier hebben we de mogelijkheid om iets te drinken of te eten.
Nadien trekken we terug richting kasteel om vervolgens via een bosdreef, velden, akkers en fruitbomen met bloesem aan te komen op het hoger gelegen dorpje Mesch.
Dit dorpje vestigt enkele horecagelegenheden, waar je eventueel nog een pauze kan inlassen. Vandaar uit trekken we tenslotte terug de Voerstreek in naar Moelingen.
Het is een grotendeels vlakke tocht. Enkel in de buurt van Mesch en Moelingen zijn er lichte hellingen. Sommige paden kunnen er na een regenperiode glad en nat bijliggen. Voorzie daarom goed schoeisel en eventueel wandelstokken.
Honden zijn op deze wandeling toegelaten. Alleen op het kasteeldomein zijn ze niet welkom. Maar dat is voor deze tocht geen probleem: hond en baasje kunnen vanaf het kasteel de verharde weg rechtdoor blijven volgen die uitkomt op de straat van Café Le Cramignon, waar je een rustpauze kan voorzien.

Fotoreportage van op zaterdag 25 april 2015 volgt nog!


Rondje Bocholt

BocholtJe doet de omgeving van Bocholt en Reppel aan voor een tocht van zo’n 13 kilometer.

We vertrekken aan het kerkplein van Bocholt. Onderweg zullen we de dorpskernen van Bocholt en Reppel passeren. Maar ook enkele bosgebieden, vijvers, hoeves, watermolens en een plezierhaven.
We hebben onderweg na ongeveer 5 kilometer een eventuele rustplaats voorzien ter hoogte van enkele bankjes, om eventueel een eigen picknick te nuttigen.
Een grotere pauze is voorzien na zo’n 7 kilometer, in ‘De Watermolen’ te Reppel. Daar kan men gebruik maken van de sanitaire voorzieningen.
Ook is daar de mogelijkheid om iets te drinken, en eventueel iets te eten van de kleine kaart. Picknick is hier echter niet toegestaan!
Het is een geheel vlakke tocht met ongeveer een 35 % verharde, verkeersluwe wegen. De rest zijn onverharde bos- en landbouwwegen.
 
Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 8 maart 2015 van De Wandelaar te kunnen inzien.

Dorperheidetocht

DorperheideWe maken een wandeltocht doorheen de ‘Dorperheide’ in de regio Neerglabbeek/Opoeteren. De tocht zal een totale afstand hebben zo’n 14,5 kilometer over grotendeels vlakke onverharde wegen. Vertrekken doen we aan de parking van het Orshof, Heymansweg 2 te 3670 Neerglabbeek.
Onderweg passeren we twee watermolens en krijgen we een mooi stukje natuur te zien langsheen de Bosbeek. Na ongeveer 5 kilometer is er een eerste rustplaats voorzien in ‘t Dorpshuys te Opoeteren. Daar kan men iets drinken of eten van de kleine kaart. Ook een sanitaire stop is er mogelijk. Verder hebben we onderweg nog enkele plaatsen waar we aan een bankje even halt kunnen houden. Afsluiten kan je in het Orshof.
 
Fotoalbum: klik op bovenstaande foto om het fotoalbum behorend bij de wandeltocht op zondag 8 februari 2015 van De Wandelaar te kunnen inzien.

Tussen Maas en Julianakanaal

Een vlakke knooppuntenwandeling van 10,7 km langs de Maas en het Julianakanaal. Startplaats is de parking van Hotel Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren (NL).

De wandeling gaat doorheen het natuurgebied ‘De Rug’. In dit gebied treffen we ook Konikpaarden, schapenkuddes en Hoogland runderen aan. Halverwege is er een rust voorzien bij “In de keet” te Roosteren.

Na de wandeling bestaat de mogelijkheid om een drankje te nuttigen of een hapje te eten in Hotel Roosterhoeve.

Fotoreportage van op zondag 1 december 2015 volgt nog!


De Teut

We maken er een tocht met een afstand van zo’n 12 kilometer lengte, bestaande uit twee lussen.
Via de eerste lus van zo’n 6 kilometer doorkruisen we het zuidelijk deel van het gebied, doorheen zand- en landduinen en bossen.
Onze tweede lus gaat het noordelijk deel verkennen met vijvers, heide en bossen. Ook deze lus is zo’n 6 kilometer lang.
Na de eerste lus is er een pauze voorzien in de cafetaria van Camping Holsteenbron, waar je iets kan nuttigen en even uitrusten.
Deze locatie is tevens ook ons vertrek- en eindpunt van deze wandeltocht!
 
Vertrekken doen we aan de parking van Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, te 3520 Zonhoven.
 
Fotoreportage van zondag 16 november 2014 volgt nog!

Rond het Trappistenklooster

Wandeling van 13,8 km met vertrek aan Domein De Bever, Beverbekerdijk 50 te 3930 Hamont-Achel.

Onderweg passeren we onder andere een voormalige watermolen, een burcht, kasteel en enkele mooie hoeves. Allemaal verscholen in de prachtige natuur. Samen met heel wat kunstwerken onderweg.
Natuurlijk houden we ook even halt aan de ‘Achelse Kluis’, waar we pauzeren en iets kunnen drinken. Dat zal na zo’n 10 km zijn.
Eerder onderweg na zo’n kleine 4 km kan je even halt houden om je picknick te verorberen.

Fotoreportage van op zondag 28 september 2014 volgt nog!


Mechelse Heide

Vertrekken doen we aan ‘t Salamanderke’, Joseph Smeetslaan 280 te 3630 Maasmechelen. Op onze weg zullen we het hoogste punt van de ‘Hoge Kempen’ passeren op zo’n 104 meter boven de zeespiegel, met een mooi uitzichtpunt als beloning. Daarna dwarsen we de zand- en grindgroeve om vervolgens de gekende purperen heide in al zijn glorie te bewonderen.
Na de wandeling kunnen we terecht in de cafetaria van de camping, voor een hapje en/of een drankje. Onderweg tijdens de tocht zullen we geen horeca tegenkomen, dus is het raadzaam om een eigen lunchpakket mee te nemen. De afstand van de wandeling bedraagt 11,5 km.

Een fotoreportage van op zaterdag 23 augustus 2014 volgt nog!


Kempenbroekwandeling

Deze wandeling in de regio van Stramproy, Bocholt & Bree overbrugt een afstand van 14.7 km. Onderweg is er halverwege een pauze voorzien.

Vanwege het slechte weer zijn we met slechts enkele deelnemers gestart. Ook werden er geen foto’s gemaakt. Toch was het onderweg volop genieten van de (natte en zachte) natuur op zondag 29 juni 2014.


Bloesemtocht te Borgloon

De wandeling is grotendeels op basis van een bestaand parcours gemaakt met enkele kleine wijzigingen. De gele kruisjes zijn dan ook onze metgezel voor het grootste gedeelte van de tocht. Dit samen met de bloeiende bloesems.

op zondag 4 mei 2014


Duinengordel Itterdal

In Meeuwen-Gruitrode in het Belgische Limburg startten we met onze eerste wandeling voor 2014 met “De Wandelaar”.

Fotoreportage van op zondag 16 maart 2014 volgt nog!


Limburgs Duo

Deze wandeling heeft als vertrekplaats Teuven Dorp in de Belgische Voerstreek.

Plaats van samenkomst is The Kings Head Inn, gelegen te Teuven Dorp 66 te 3793 Teuven-Voeren, waar je na de wandeling nog wat gezellig kan bijpraten.

De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers of buggy’s. Het parcours bevat steile paden waardoor goede wandelschoenen en wandelstokken nodig zijn.

Middagpauze kan bij De Smidse te Epen (NL Limburg).

Afstand: 13,2 km en 338 hoogtemeters

Het parcours loopt eerst door Teuven Dorp tot Nurop waar we de weiden inwandelen, een beek oversteken en vervolgens de bossen inklimmen. Na het klimmen volgt het dalen en genieten van de mooie vergezichten. Onderweg passeer je nog enkele vakwerkhuizen. We maken een eerste kleine pauze bij “Ons Krijtland” te Epen. Bij mooi weer genieten we van het panoramazicht vanaf het terras. Nadien wandelen we even verder door langs zeer rustige zijwegen tot aan “De Smidse” te Epen. Hier kan je een kleinigheid eten, zoals een kaasplank. Nadien steken we de weg over en wandelen we door de weide omhoog. Er volgen 3 zeer rustige straten vooraleer we opnieuw een veldweg inslaan die snel wat hoogte wint. Op het einde hiervan staat een rustbank met een mooi panoramazicht. Tenslotte volgt de klim door het bos en komen we terug op Belgisch grondgebied uit. Al snel komen we in Teuven aan waar na een lang recht stuk de finish ligt bij The Kings Head Inn.

Fotoreportage van zondag 8 september 2013 volgt nog!


Hengelhoeftocht

HengelhoeftochtPlaats van samenkomst is TC Driehoeven, gelegen op de Wolfsbergstraat 58 te 3600 Genk, waar je na de wandeling nog wat gezellig kan bijpraten.

Tennis Club Driehoeven is vlot bereikbaar via de E314, afslag 30 (Park Midden Limburg). Ook per fiets kan je er vlot geraken: vertrek van uit knooppunt 74 richting knooppunt 39. Na 600 meter kom je aan bij Tennis Club Driehoeven.

De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers of buggy’s. Het parcours bevat stukken mulle zand waardoor goede schoenen of wandelschoenen aanbevolen zijn.

Afstand: 12 km, waarvan 10 km door de natuur. Enkel de eerste en laatste kilometer is volledig verhard. Het overige gedeelte gaat langs bos- en veldwegen en smalle, soms mulle paadjes. Een stuk met houten steigerplanken ontbreekt ook niet op ons parcours.

Het parcours loopt via de Gieterijstraat naar de Hengelhoefdreef dat verkeersvrij is gemaakt. We wandelen rakelings via hoogstamboomgaarden verder richting het kasteel van Hengelhoef, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1141 toen dit gebied geschonken werd aan de abdij van Floreffe. We bevinden ons op de rand van het Kempens plateau, wat deels ook de naam Hengelhoef verklaart: Heng komt van Hang of helling. In 1179 was er reeds sprake van een hoeve waar bijenteelt en schapenteelt werd beoefend, en wellicht ook visvangst.

We volgen deels de Roosterbeek, richting Ten Haagdoorn Heide. Met wat geluk zien we kudden schapen de heide begrazen. De grond is hier zeer arm en zanderig. Duinen en heidelandschap wisselen elkander af. Via een ommetje puur natuur keren we terug langs het bos en de boomgaarden door. We passeren een oude vakwerkhoeve. Ezels en schapen begrazen er het grasland op de bloesemende fruitplantage.

De laatste kilometer volgen we dezelfde weg terug als we gekomen zijn via een brug onder de snelweg door en parallel met het treinspoor aan de Gieterijstraat. In het verleden stond hier een gieterij, dat in de jaren 70 vervallen geraakte. Sinds enkele jaren is het terrein terug geherwaardeerd als KMO-zone, gelegen aan de rand van Driehoeven.

Over Ten Haagdoorn Heide:

Ten Haagdoorn Heide vormt samen met de Teut in Zonhoven één van de meest waardevolle heidelandschappen in Limburg. Om de heide in stand te houden, wordt ze begraasd door een 350-tal schapen. Een deel van de kudde trekt rond onder begeleiding van twee herders met hun herdershonden. Het andere deel blijft ter plekke en graast binnen een raster. Een andere manier om de heide te onderhouden is ‘plaggen’. Hierbij wordt de bovenste bodemlaag afgestoken zodat er nieuwe jonge heideplantjes kunnen groeien. Vroeger deed men dit met de schop en werd het plagsel vermengd met mest op de akkers gespreid. Nu ‘plagt’ men met machines. Dankzij de begrazing en de moderne manieren van heidebeheer, voelen heel wat dieren zich thuis op deze heide, zoals de gladde slang, de boomleeuwerik en de tapuit.

Over Hengelhoef:

Hengelhoef is een natuur- en recreatiegebied in Houthalen in de Belgische provincie Limburg. Het natuurgedeelte van het gebied wordt sinds 2002 beheerd door de vzw Limburgs Landschap. Hengelhoef bestaat vooral uit naaldbos. Verder herbergt het domein ook een 8 ha grote vijver en een hoogstamboomgaard van 9 ha. Daarnaast wordt de begroeiing onder twee hoogspanningslijnen kort gehouden door beheerwerken. Door de schraalheid van de zandbodem zou dit moet leiden tot duin en hei. Tenslotte situeren zich langs de Roosterbeek ook nog enkele interessante graslanden.


Wandelkalender 2020 (onder voorbehoud)!!!

Omgeving Schimmert, 11,5 km; http://www.gmap-pedometer.com/?r=7323940

Datum : verschoven naar 2020!

 

Omgeving Valkenswaard-Malpie, 13 km, http://www.gmap-pedometer.com?r=7312775

Datum : verschoven naar 2020 (eind augustus 2020) omwille van de Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk.

 

Omgeving ThorPark, 13,5 km, http://www.gmap-pedometer.com?r=7183923

Datum : verschoven naar 2020 omwille van de Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk.