Wandelnetwerk

Overzicht van wandelnetwerken in België en Nederland :

Op deze pagina tref je een overzicht aan van wandelroutenetwerken in België en Nederland. Deze lijst is zeker niet volledig, maar je kan hier toch al een eind mee wandelen …

Grote Routepaden

De website van de GR’s voor Vlaanderen.

Heuvelland

Het Wandelnetwerk Heuvelland strekt zich uit over de heuvels aan beide kanten van de Frans-Vlaamse grens. Stippel via de knooppunten in Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke en Westouter je route uit en stap verder naar Franse dorpen met klinkende namen als Bailleul, Berthen, Boeschèpe, Flêtre, Godewaersvelde, Méteren en Saint-Jans-Cappel. Op de 250 km verkeersluwe en onverharde wandelpaden kan je je verwachten aan stevige hellingen, prachtige holle wegen, snippers bos en weidse vergezichten. Maak kennis met de pittoreske dorpen, de monumenten van WOI, de bezoekerscentra en de alom geprezen ‘couleur locale’ van deze bijzondere streek. En handig om weten: de bewegwijzering is uniform in Vlaanderen en Frankrijk.

Westkust

Op het Wandelnetwerk Westkust geniet je van de rust en de pracht van de Westkust- en Frans-Vlaamse duinen. Via de knooppunten op de 160 km verkeersluwe en onverharde wandelpaden maak je kennis de prachtige kust- en duinlandschappen en de fauna en flora, snuif er de geschiedenis van de Belle Epoque op, loop langs de relicten van WOII, bezoek charmante bezienswaardigheden en musea en geniet bovenal van de gezellige sfeer in de bruisende badplaatsen. Het wandelnetwerk brengt je doorheen Nieuwpoort, Koksijde en De Panne naar Bray-Dunes, Zuydcoote, Ghyvelde en Leffrincoucke.  Door de uniforme bewegwijzering in Vlaanderen en Frankrijk, stap je vlot de grens over.

Wandelknooppunt Antwerpen

Stippel gemakkelijk én snel wandelroutes uit via de wandelnetwerken. Net als bij het fietsen kun je nu flexibel wandeltochtjes maken op basis van knooppunten. Onze wandelkaart breidt voortdurend uit. Op dit moment vind je alle wandelnetwerken uit het Antwerpse terug, goed voor meer dan 4000 km wandelplezier.

Wandelnetwerken Oost-Vlaanderen

Info over de wandelnetwerken Bulskampveld, Stille waters, Getuigenheuvels en Meetjeslandse Kreken.

RAVeL

RAVeL is een netwerk van wegen die voorbehouden zijn voor niet gemotoriseerd verkeer zoals ruiters wandelaars, skaters en fietsers. Hiervoor worden meestal jaagpaden en voormalige tram- en treinbeddingen aangepast voor recreatief gebruik. De trajecten doorkruisen Wallonië en verbinden de grote steden met elkaar. Op dit ogenblik zijn er vijf trajecten:
RAVeL 1, 330 km: loopt van west naar oost door Wallonië, van Houplines naar Lanaye.
RAVeL 2, 100 km: loopt noord-zuid van Hoegaarden naar Mariëmbourg.
RAVeL 3, 90 km: loopt noord-zuid van Lembeek naar Erquelinnes.
RAVeL 4, 45 km: loopt noord-zuid van Overboelare naar Saint-Aybert.
RAVeL 5: tot nu toe zijn er twee korte trajecten gerealiseerd: van Luik naar Comblain-La-Tour en van Fléron naar Hombourg.

Wandelnetwerk Noord-Holland

Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties. Het wandelnetwerk in West-Friesland leidt u over de historische Omringdijk, die een prachtig uitzicht biedt over het IJsselmeer en de Vooroevers. U loopt ook door karakteristieke lintdorpen en natuurgebieden.

Wandelnetwerk Twente

Twente werkt op dit moment aan de ontwikkeling van een routeportal. Naast up-to-date informatie bevat deze portal ook een digitale planner voor alle recreatieve netwerken, waaronder het Wandelnetwerk Twente.

Wandelnetwerk Vechtdal

Na jaren van voorbereiding, routepalen plaatsen, informatiepanelen plaatsen, routekaarten maken is het dan zover: Het Wandelnetwerk Vechtdal is een feit! In 2010 had Hardenberg de primeur van het wandelnetwerk, in de zomer van 2011 volgde Ommen al snel en in het voorjaar van 2012 is ook Dalfsen geheel voorzien van een wandelnetwerk. Door middel van dit populaire wandelnetwerk is het hele Vechtdal wandelend te ontdekken.

Wandelnetwerk Zeeland

Tussen 2006 en 2013 wordt er ruim 500 kilometer aan wandelplezier gerealiseerd in Zeeland. De wandelroutes zijn over de gehele provincie verspreid over zeven netwerken, waar mogelijk met elkaar verbonden. Je kunt nu al genieten van wandelroutes op Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland en in Zeeuws-Vlaanderen. 
De netwerken leiden je langs de mooiste wandelplekjes van Zeeland.