Wandelnetwerk Getevallei vernieuwd en uitgebreid

Getevallei nu met bewegwijzerde en virtuele wandeltrajecten goed voor 510 km wandelpaden.

De Getevallei vormt in het zuidoosten van de provincie Vlaams-Brabant de geografische grens tussen het Hageland en Haspengouw. Dit is het stroomgebied van de Kleine en Grote Nete. Fruitbomen, graslanden en poelen zorgen voor het groen. Met daartussen talloze dorpjes. Romeinse grafheuvels verwijzen naar de lange geschiedenis van de streek. Hier wordt ook het Brabants witbier gebrouwen.

Overbekend is het provinciedomein Het Vinne. Het is een natuurlijk binnenmeer en een paradijs voor ontelbare vogelsoorten. Je kan er wandelen op knuppelpaden over het water en tussen metershoge rietvelden.

In 2016 behaalde dit wandelnetwerk de trofee van beste nieuwe wandelroute van het jaar in Nederland en België.

Het wandelnetwerk Getevallei is nu uitgebreid met 260 km aan virtuele trajecten en knooppunten in de gemeenten Tienen, Hoegaarden en Landen. Het virtuele netwerk, dat je dus enkel met een app kan bewandelen, sluit aan op het met paaltjes en bordjes bewegwijzerde knooppunten-netwerk in de gemeenten Geetbets, Sint-Margriete-Houtem, Zoutleeuw en Linter. Met deze uitbreiding van het wandelnetwerk is de volledige Getevallei ontsloten met knooppunten. De bewegwijzerde en de virtuele wandeltrajecten vormen samen een netwerk van 510 km aan aaneengesloten wandelpaden.

De bewegwijzering van bestaande, lus-vormige themawandelingen blijft behouden. Die vallen samen met de virtuele knooppunten en staan aangeduid op de kaart. Daardoor heeft de wandelaar de keuze tussen het volgen van de bewegwijzering of wandelen via virtuele knooppunten. Of beide samen.

Naar aanleiding van deze uitbreiding is de publicatie van het wandelnetwerk volledig herzien en geactualiseerd. Het bestaat nu uit twee gebundelde kaarten met infogids. De kaart van het noordelijk deel omvat het bewegwijzerde netwerk, de kaart van het zuidelijk deel de virtuele knooppunten met wandel app.

Het netwerk digitaal bekijken kan via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner.

De wandelapp downloaden kan via Toerisme Vlaams-Brabant.

De infogids en de twee kaarten zijn vanaf nu te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren en via Toerisme Vlaams-Brabant. De map met de twee kaarten en de infogids samen kost €9. De twee wandelkaarten kosten samen €6.

Getevallei kaarten

 Dit vernieuwde wandelnetwerk Getevallei is op 13 juli 2020 voorgesteld in Meldert

 

INFO

Toerisme Vlaams-Brabant

www.natuurpunt.be/natuurgebied/grote-getevallei

Gilbert Roels.