de merode

Wandelnetwerk de Merode vernieuwd en uitgebreid

de Merode: meer dan 700 km wandelplezier

Toerisme Vlaams-Brabant heeft zijn wandelnetwerk de Merode grondig vernieuwd en uitgebreid met 170 km aan knooppunten-wegen. De officiële voorstelling van het “nieuwe” de Merode vond plaats op vrijdag 10 juli in Rillaar in het korte keten schapenbedrijf Nijswolkje, een van de lokale producenten in de Merode. De voorstelling gebeurde in aanwezigheid van alle betrokkenen, zoals het Regionaal Landschap Noord Hageland en de provincies Antwerpen & Limburg, want de Merode is (provincie)grensoverschrijdend. De drie vlinders op de wandel- en infokaarten staan dan ook symbool voor de samenwerking tussen de drie provincies.

Het natuurgebied de Merode ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Het heeft een rijke adellijke (familie Prins de Merode) en literaire achtergrond. Het omvat vier bosrijke gebieden in het zuidoosten van Antwerpen: Sterschotsbos, Hertberg, Varenbroek en Helschot. Het laatste inspireerde schrijver Alfons Jozef de Ridder voor zijn pseudoniem Willem Elsschot. De bosrijke gebieden zijn ideaal om in te wandelen en waardevol voor tal van planten en dieren.

de Merode omvat maar liefst 1500 hectare aan natuur, tussen de heuvels van het Hageland en de zanderige bodem van de Kempen. Met heel wat heidegebied, vennen en bossen. En niet te vergeten de Norbertijner abdij van Averbode.

Het project de Merode ontstond toen prins de Merode in 2005 vijftienhonderd hectare van zijn bos- en natuurgebieden verkocht en dit openbaar domein werd. In Vlaanderen is een dergelijk groot aaneengesloten stuk natuur dat je vrij kan bezoeken uniek. Je wandelt hier door bossen, velden, heide en vennen. Elk stukje natuur biedt je weer een andere belevenis. En soorten die het moeilijk hebben, vinden hier nog een veilig onderkomen.

Het wandelnetwerk De Merode breidt uit met 170 km aan nieuwe trajecten in Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem en Diest. De andere steden en gemeenten op wiens grondgebied het wandelnetwerk de Merode zich bevindt zijn Laakdal, Geel, Herselt, Hulshout, Tessenderloo en Westerlo. Voor die uitbreiding zijn maar liefst 299 nieuwe paaltjes geplaatst en zowat 2000 bordjes en infoborden. En meteen zijn ook een reeks nieuwe suggestiewandelingen beschikbaar. Overwegend in lusvorm maar ook enkele in lijn voor wie een traject via het openbaar vervoer wil afleggen.

Volgens de wandelbarometer van Toerisme Vlaams-Brabant (gebaseerd op de kliks op knooppunten.be) is de Merode het meest populaire en meest bewandelde knooppunten-netwerk van de provincie.

De forse uitbreiding brengt het totaal aantal kilometers van het wandelnetwerk De Merode op meer dan 700. Het gebied heeft daarmee het grootste aaneengesloten wandelnetwerk in Vlaanderen. Het volledige netwerk werd grondig gescreend. En een aantal trajecten zijn aangepast, de bewegwijzering opgefrist en verbeterd.

Naar aanleiding van deze uitbreiding is de publicatie van het wandelnetwerk de Merode volledig herzien en geactualiseerd. Het bestaat nu uit twee gebundelde kaarten: een noordelijk en een zuidelijk deel. De nieuwe kaarten bevatten ook een stuk meer informatie dan de vroegere kaart. Met meer info over de ondergrond, de bus- en treinstations, kampeer- en camperplaatsen, HORECA en nog veel meer.

de Merode kaarten

Deze kaarten-set zal vanaf midden juli te koop zijn voor €9,95 in de boekhandels en toeristische infokantoren. En eveneens via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties en www.kempen.be/wandelnetwerken. Vanaf 1 augustus zal daarenboven elke kaarten-set een beleef-bon ter waarde van €10 bevatten. In te ruilen bij lokale producenten langsheen het netwerk

INFO

www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/de-merode

www.demerodeonline.be/

www.natuurpunt.be/natuurgebied/averbode-bos-en-heide

www.natuurenbos.be/merode

Regionaal Landschap Noord-Hageland: www.rlnh.be/

Volgende week

In onze Wandelkrant-nieuwsbrief van volgende week stellen we jullie een ander vernieuwd knooppunten-netwerk voor: de Getevallei.

Gilbert Roels.