Wandelnetwerk Bulskampveld vernieuwd

Nieuwe expeditie en uitbreiding wandelnetwerk in Landschapspark Bulskampveld

BRUGSE OMMELAND WESTTOER 2020 © Jan D’Hondt Ateljé D_2966

Westtoer stelde zopas het vernieuwde wandelnetwerk van Landschapspark Bulskampveld voor. De uitbreiding met 75 kilometer aan wandelpaden koppelt Oostkamp en Sint-Maria-Aalter vanaf nu aan het netwerk. Er werd ook speelnatuur toegevoegd. In het Nieuwenhovebos, in Oostkamp, opende de vijfde en laatste avontuurlijke wandel lus van Expeditie Bulskampveld. Het wandelnetwerk Bulskampveld breidt daardoor uit van 150 naar 225 kilometer.

Logo Bulskampveld

Het wandelnetwerk Bulskampveld telt 225 km aan wandelmogelijkheden in het prachtige Landschapspark Bulskampveld, dat zich uitstrekt over de gemeenten Oostkamp, Beernem, Wingene, Ruiselede en Aalter. En verbindt de toeristische regio’s Brugse Ommeland (West-Vlaanderen) en Meetjesland (Oost-Vlaanderen).

Hier wandel je nu via de knooppunten door historische bosgebieden zoals de Vagevuurbossen, de Vorte Bossen, Kampveld en Hoogveld. Je ontdekt er woeste heidelandschappen als Heideveld-Bornebeek met zijn grazers of de radiotorens van het Sint-Pietersveld. De majestueuze bosdreven vormen het prachtige decor van dit wandelnetwerk. Via 7 onthaalpoorten, verspreid over het wandelnetwerk, ben je snel op pad.

Voortaan maken de bossen van Nieuwenhove en Kampveld, de dorpskernen van Waardamme (Oostkamp) en Sint-Jan (Wingene) en Domein Menas in Sint-Maria-Aalter deel uit van het wandelnetwerk Bulskampveld. Via de natuurgebieden de Warandeputten en de Leiemeersen steek je nu makkelijk over naar het wandelnetwerk Velden en Meersen.

Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen plaatsten de nieuwe bewegwijzering voor de 164 knooppunten, met steun van Toerisme Vlaanderen. Ze is uitgevoerd in twee richtingen en bevat 575 houten palen en 1.255 bewegwijzeringsbordjes.

De bestaande lus-vormige wandelroutes werden op de knooppunten gelegd en staan nu als suggestieroutes op de wandelnetwerkkaart. Van deze routes is geen individuele wandelkaart meer verkrijgbaar. De wandelroutes blijven wel bewegwijzerd en downloadbaar via de website van Westtoer.

Expeditie Bulskampveld

Expeditie Nieuwehovebos

In het Nieuwenhovebos, in Oostkamp, opent de vijfde avontuurlijke lus van Expeditie Bulskampveld. Het is de laatste in een reeks duurzame wandelroutes voor het hele gezin. De Expedities zijn zo’n twee à drie kilometer lang en vormen de perfecte uitstap voor gezelschappen met kinderen van 4 tot 12 jaar. De lus-vormige routes laten hen het bos en de natuur volop beleven.

De stier van het Bulskampveld leidt de wandelaars als mascotte door de expeditie. Via allerlei opdrachten maak je kennis met de Bronstijd, een verwijzing naar de archeologische vondsten in deze buurt. Zo heeft elke expeditie-lus een eigen thema.

Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen: “Expeditie Bulskampveld sluit goed aan op wat Toerisme Vlaanderen verstaat onder Reizen naar Morgen, waarbij toerisme niet langer een doel op zich is maar wel een middel om de bestemming Vlaanderen verder te laten bloeien. De wandelroutes- en lussen van Expeditie Bulskampveld zorgen voor een meerwaarde, niet alleen voor de omwonenden en de ondernemers uit de buurt maar zeker ook voor de bezoekers die hier een frisse neus komen halen. En ook de bezochte plekken zelf worden er alleen maar waardevoller door.” 

Nieuwe inrichtingen

Nieuwenhovebos_speelzone Bronstijdwoning
Nieuwenhovebos speelzone Bronstijdwoning
Nieuwenhovebos kookplaats
Nieuwenhovebos kookplaats

Ook de Vlaamse Landmaatschappij en Natuur en Bos zetten hun schouders onder de uitbreiding van het wandelnetwerk en de aanleg van de Expeditie. Ze zorgden onder andere voor de aanleg van een speelzone “Groene Vinger” met een originele bronstijdwoning, een speelzone in de Waterstraat en 2,5 hectare aan speelbos in het Kampveld. De aanleg van twee nieuwe bruggen in de overstroombare vallei van de Rivierbeek zorgt voor heel wat extra wandelmogelijkheden.

Partners

Expeditie Bulskampveld is een initiatief van Westtoer in samenwerking met Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Natuur en Bos. Het project wordt financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen in het kader van de Impulsprojecten Fiets- en Wandelnetwerken. 

Praktisch

De kaart van het wandelnetwerk Bulskampveld is uitgegeven op scheurvrij en waterbestendig papier. Ze kost €8 en is verkrijgbaar via de Westtoer-webshop  (shop.westtoer.be) en Toerisme Oost-Vlaanderen (www.routen.be/webshop).

Je kan de kaart ook kopen in

De kaart bevat tevens 4 bewegwijzerde suggestielussen:

  1. Bulskampveldwandelroute – 9 km
  2. Kampveldwandelroute – 10,3 km
  3. Wildenburgwandelroute – 11,1 km
  4. Parochieveldwandelroute – 8 km

Alle informatie over de Expedities vind je op de vernieuwde Ontdekkingskaart van het Landschapspark Bulskampveld. Deze kaart is gratis te verkrijgen bij Westtoer (shop.westtoer.be), bij Toerisme Oost-Vlaanderen (www.routen.be/webshop) en de diensten voor toerisme. Via de website www.landschapspark-bulskampveld.be kan je de kaart downloaden en vind je aparte routekaartjes en praktische informatie over de Expedities.

Gilbert Roels.