Lierde-Munkzwalm

Wandelen van Lierde naar Munkzwalm

Wandelen van station tot station

Onze eerste ervaring met wandelen van station naar station was, prettig, pittig en prachtig: een tocht van Lierde naar Munkzwalm, 14 km via wandelknooppunten, met onderweg bordjes van de GR122 en Natuurpunt. De hele GR 122 tussen Lierde en Munkzwalm is 5 km meer, dus 19 km.

Start: station, Steenweg, Lierde. Wij liepen van het station, naar rechts, de Steenweg (N8 richting Brakel/Nederbrakel) op en sloegen, na anderhalve kilometer rechtsaf de straat Eikenmolen in. (Je kunt ook achter het station van Lierde de Neerstraat en Caudenberg nemen tot aan Eikenmolen. Dat ontdekte ik te laat).

Ons traject: 28-34-26-29-40-39-38-46-47-48-55-56-60-61-62-70-69-78-77-66-67

Eindpunt: na 67, rechts de steenweg op (Zuidlaan), een halve kilometer tot aan station Munkzwalm.

Aandachtspunten: hier en daar korte pittige hellingen, na regen soms erg modderige paden; slechts 1 bank ontdekt voor een korte picknickpauze.

Algemeen: licht glooiend landschap, zompige en zanderige dalen, een stuk langs de Zwalm. Weidse gezichten, weiden, bossen, valleien. Ik was echt onder de indruk over de variatie in paden: smalle en brede, tussen weide en huizen, tussen bomen; drassige en droge, modderige en hobbelige, onverharde en verharde, zelfs een vlonder- of plankenpad. Dus heel wat trage wegen… en weinig wandelaars, toch op mijn wandeldag, een doordeweekse maar wel zonnige dinsdag. Af en toe een stevige klim. Even deugddoend is daarna het dalen. Het gaat op en af. Soms was het pad geen pad meer maar een modderige dikke brij zodat mijn man en ik, ondanks onze hoge stevige stappers, moesten uitwijken, een weg banen door het doornig struikgewas of een nabije wei. Om toch maar geen natte voeten te krijgen. Genoten van gekapte en ongekapte wilgen, populieren, beuken en andere bomen. Natjes en droogjes hadden we bij: boterhammen met kaas, fruit en water. Door corona bleven alle horecadeuren toe.

In de Wolvenhoek gepasseerd, maar geen wolven gezien. Onderweg wel andere beesten: eerst oranjebruine pony’s, pikzwarte paarden, overwollige schapen, schattige alpaca’s, slimme grijzige ezels, overspannen kippen en vrijlopende kalkoenen, zelfs een paard-met-jas. Ook actievelingen: ijverige knotwilgkappers en takkensprokkelende boeren-met-de pet-op. Teleurgesteld was ik wel over de rommel en bouwafval, soms roestige spullen, die op heel wat erven liggen… 

Onze treinritten:

– Trein in Gent-Sint-Pieters naar Geraardsbergen om 12u05, niet overstappen. Aankomst om 12u45 in Lierde

– Trein in Munkzwalm naar Zottegem om 16u29. Aankomst in Zottegem om 16u35. Overstappen. Trein naar Gent-Sint-Pieters (richting Ronse) om 16u51. Aankomst om 17u17 in Gent-Sint- Pieters.

Foto’s:

Meer info:

– Treinstapper: https://www.groteroutepaden.be/nl/treinstapper-lierde-munkzwalm

– Wandelknooppunten: https://www.wandelknooppunt.be/nl/routeplanner

– Belgische stations: https://www.belgiantrain.be/nl/travel-ideas/inspiration/discover-belgium/walks

– RouteYou: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7146984/wandelroute/lierde-munkzwalm

 

Tekst en foto’s: Ann Driessen

Meer informatie nodig over mijn boeken?

https://hetproces.jimdo.com/boeken/