Laermans wandeling

Wandelen op de paden van schilder Eugène Laermans

Wandelen op de paden van schilder Eugène Laermans

Laermans – De Indringers (1903)

Laermans – De Dode (1904)

Deze verrassend mooie suggestieroute loopt overwegend over het grondgebied van Wemmel en gedeeltelijk op dat van Meise (Amelgem) en het Grimbergse gehucht Bever. De wandeling toont hoe onverwacht groen deze Brusselse rand vlakbij de grote ring nog kan zijn. Rode draad is het Beverbos in de vallei van de Maalbeek.

De wandeling dankt haar naam aan kunstschilder Eugène Laermans (1864-1940). Laermans was een sociaal bewogen expressionist en tijdgenoot van James Ensor. Samen met Ensor werd hij in 1927 gehuldigd door koning Albert I en kreeg hij de titel van baron.

In zijn geboortedorp Sint-Jans-Molenbeek en in Antwerpen werden een straat naar hem genoemd. En in Wemmel bestaat er een Eugène Laermans kunstkring.

Als student verbleef Laermans een tijd in Wemmel. Hij zag er een drenkeling wegdragen langs de witte muur tussen de Sint-Servaaskerk en de pastorie, wat hem inspireerde voor zijn werk “De Dode” (1904). Ook in andere werken duikt de muur op, zoals in “De Indringers” (1903).

De witte muur staat dan ook bekend als de Laermansmuur. De werken van baron Laermans zijn terug te vinden in onder meer de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

De wandeling (10,7 km)

We starten aan knooppunt 500 aan het gemeentehuis van Wemmel.

 

Een versterkte burcht zou zich hier al bevonden hebben in de 14de eeuw maar het huidig kasteel-gemeentehuis dateert vooral uit de 17de en 18de eeuw. In 1937 schonk de familie van de graven de Limburg Stirum het kasteel aan de gemeente om het om te vormen tot gemeentehuis.

Een bordje aan de rand van de parkvijver stuurt ons richting knooppunt 502.

We wandelen langs de Sint-Servaaskerk door de Kerkstraat en steken over naar de Deschuyffeleerdreef, die ons tot voor het kerkhof brengt. Dan gaat het rechts op de Van Campenhoutstraat tot we links aan een straat met de naam Holland komen.

We volgen de kasseien van Holland en draaien dan naar rechts een veldweg in.

We komen uit op de Neerhoflaan, die we naar links volgen tot op het einde.

We kruisen de Leeuwerikenlaan om rechtdoor een voetweg te nemen die wat verder de Amelvonnesbeek oversteekt. Van op dit mooi pad …

… hebben we aan de rechterkant zicht op het Groot Hof van Amelgem en de legendarische Duivelsschuur.

Op de Amelgemstraat (knooppunt 503) slaan we rechtsaf. Vanaf hier zien we ook de geelrode bewegwijzering van de streek-GR Groene Gordel langs ons parcours.

Wat verder zien we aan de rechterkant (even voor knooppunt 504) de barokke kapel van Amelgem uit 1637, gebouwd in opdracht van de Norbertijnenabdij van Grimbergen. Maar in de 12de eeuw stond hier al een kerk en was Amelgem een afzonderlijke parochie.

Rechts van de kapel bevindt zich de vorig jaar geopende B & B Amelhof (info: www.amelhof.be)

De Amelgemstraat gaat over in de Van Doorslaerlaan en aan knooppunt 505 slaan we rechtsaf de mooie, dalende Bosweg in. Links van deze, door bomen ingesloten weg zie je de afsluiting van de Plantentuin Meise (domein van Bouchout). Op het einde van de afdaling komen we aan de bekende Molen van Amelgem.

We zijn nu in de wijk Bouchout, bezaaid met overwegend villa’s. We nemen hier achtereenvolgens de straten Bosch, Andreas Vesaliuslaan, Erasmuslaan, Verijk en opnieuw Bosch. Aan knooppunt 52 (overgang van de Robbrechtsstraat en Zijp) bevindt zich het authentieke volks- en eetcafé Op ’t Hoeksken (www.opthoeksken.be).

We nemen de Zijp naar links en dalen wat verder rechtsaf richting knooppunt 53.

We komen nu aan het Beverbos, een overstromingsgebied en tevens de groene long van Wemmel.

De Laermans wandeling maakt hier een grote lus (steeds richting knooppunt 54) die ons tot aan de Brusselse ring zal brengen.

Na knooppunt 53 verlaten we even het Beverbos om richting Bever te trekken.

Bever is een gehucht van Strombeek-Bever, nu een deelgemeente van Grimbergen.

We nemen linksaf de Hof te Beverlaan en dan rechts de Timmermansstraat, die we vervolgens naar links volgen tot vlakbij de Brusselse ring (afrit Wemmel).

Hier nemen we rechtsaf het steil klimmend Ringpad naast een bosje, parallel met de afrit.

Het pad wordt breder en draait dan als “Holle Veldweg” naar rechts, om met een panoramisch uitzicht af te dalen door de velden.

Aan knooppunt 54 gaat het even naar rechts, waarna we dadelijk links de Karenbergstraat nemen.

Aan kooppunt 55 volgen we de rand van het Beverbos naar links en duiken dan het bos in om de Maalbeek over te steken.

We volgen nu rechts van de Maalbeek de zeer mooie Jagersweg door het bos.

Op een open stuk aan een vijver (na knooppunt 59) verlaten we de Jagersweg even om terug de Maalbeek over te steken en een verrassend waterlandschap tussen Maalbeek en Molenbeek te ontdekken. Bruggetjes en lattenpaden wisselen elkaar daarbij af.

Na een laatste knipoog (?) van een eendje steken we nogmaals een paar keer de Maalbeek over en belanden op de Dries.

Daar gaat het kort naar rechts en een pad naar links voert ons naar knooppunt 501.

Via het rondpunt tussen de Steenweg op Merchtem en de Steenweg op Brussel en tenslotte de Maalbeeklaan wandelen we terug het park van Wemmel in en bereiken langs de vijver aan knooppunt 500 het gemeentehuis.

Hier eindigt deze erg mooie wandeling met heel wat groen en onverharde paden. Opgelet: na veel regen kan het Beverbos er zeer modderig en soms zelfs overstroomd bijliggen.

 

Info

De kaart als PDF & de route als GPX downloaden kan op de site van Toerisme Vlaams-Brabant:

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/laermanswandeling/

Je vindt de gedetailleerde route als Wandelkrant-suggestiewandeling terug op RouteYou:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7803043/wandelroute/wandelkrant-wemmel-laermans-wandeling

Deze wandeling is volledig te volgen via de knooppunten van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters. Je start aan het gemeentehuis van Wemmel aan knooppunt 500 en wandelt achtereenvolgens naar de knooppunten 502-503-504-505-51-52-53-54-55-59-501 en tenslotte weer naar knooppunt 500.

Parkeren (gratis) kan aan het gemeentehuis van Wemmel (Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel).

Fotoalbum

Bekijk de fotoreportage in hoogste resolutie op https://wandelkrant.smugmug.com/België/Laermans/

Reportage: Gilbert Roels