Malderen-Middelpunt

Wandelen naar het middelpunt van Vlaanderen

Deze suggestieroute is eigenlijk geen echte Brabantse Kouters wandeling. Het parcours loopt immers ook over het grondgebied van de provincies Oost-Vlaanderen (Buggenhout) en Antwerpen (Lippelo – Sint-Amands). We volgen dus zowel de knooppunten van de Brabantse Kouters als die van het Scheldeland.

Tijdens de tocht door de velden, waar de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen elkaar raken, kom je aan een bijzonder kunstwerk op de hoek van een veld in Opdorp (Buggenhout). Het gaat om een werk van de plaatselijke beeldhouwer Roger Van Den Eede met de naam “Het Middelpunt” Het staat net op het geografische middelpunt van Vlaanderen. Al is dat niet helemaal juist want de landbouwer wilde het kunstwerk liever niet in het midden van zijn veld en dus werd het aan de rand ervan ingeplant. Het echte middelpunt ligt dus enkele tientallen meters verderop.

De wandeling (8,5 km)

We starten aan knooppunt 3 aan de Sint-Amanduskerk van de Londerzeelse deelgemeente Malderen.

Op het kruispunt nemen we rechtdoor de Kouterbaan en vervolgens linksaf de Groenhofdreef. Aan knooppunt 32 gaat het links op de Broekstraat.

We nemen rechts op de Lippelostraat en vervolgens links op de Kruisheide. Buurtweg 58 leidt ons rechtsaf het bekende Lippelobos in.

Aan knooppunt 93 nemen we rechts de Lippelooweg en hier duiken we echt het bos in.

Aan knooppunt 95 gaat het linksaf de Kasteeldreef in en de Breutheide naar links brengt ons tenslotte voor de ingang van het kasteel Hof te Melis.

Het kasteel wordt al vermeld in de 15de eeuw maar kreeg zijn huidig uitzicht in de tweede helft van de 18de eeuw. In 1745 diende het als hoofdkwartier van de Franse koning Lodewijk XV en in 1940 verbleef Leoplold III er. Na een brand in 1914 is het heropgebouwd in 1920. De omgeving van het kasteel is beschermd als landschap en het is ook een waardevol natuurgebied.

Op de kruising nemen we rechtsaf het bospad dat wat verder bij knooppunt 99 uitkomt op de Kasteeldreef. We zijn hier op het grondgebied van deelgemeente Lippelo van Sint-Amands (provincie Antwerpen).

Een mooi pad dat luistert naar de naam Breutheide brengt ons vanaf hier naar knooppunt 119.

We blijven hier rechtdoor de Breutheide volgen en slaan dan linksaf richting de Wolfspunthoeve en het geografisch middelpunt van Vlaanderen.

Wat verder bereiken we dit punt.

We bevinden ons hier op het grondgebied van Opdorp, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Buggenhout en vlakbij het drieprovincies-punt in de Biesten. Sinds 2003 staat hier een kunstwerk van de Opdorpse beeldhouwer Roger Van Den Eede.

De bekende Amerikaanse ambassadeur Gutman vond het in 2011 zelfs de moeite om hier even langs te komen.

We nemen hier aan knooppunt 92 rechtsaf de weg Driehuizen en belanden meteen op het parcours van het Grote Routepad 126.

We wandelen voorbij knooppunt 91 en 200 meter verder gaan we aan knooppunt 74 linksaf de Houtekruisweg in.

Aan knooppunt 73 wacht de Holstraat, wat verder aan punt 72 Nieuwstad.

De Bogaerdveldbaan brengt ons tenslotte door een open gebied terug naar de Dorpstraat en de Sint-Amanduskerk, ons vertrekpunt.

Hier eindigt deze aangename wandeling die ons echter niet volledig kon overtuigen, wellicht wegens wat teveel verharde wegen. Een (te kort) stukje van het mooie Lippelobos kan dat niet goedmaken.  

INFO

De kaart als PDF & de route als GPX downloaden kan op de site van Toerisme Vlaams-Brabant:

www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/middelpunt-van-vlaanderen-wandeling/

Je vindt de gedetailleerde route als Wandelkrant-suggestiewandeling terug op RouteYou:

www.routeyou.com/nl-be/route/view/7509933/wandelroute/wandelkrant-malderen-middelpunt-van-vlaanderen

Deze wandeling is volledig te volgen via de knooppunten van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters. Je start aan de kerk van Malderen aan knooppunt 3 en wandelt achtereenvolgens naar de knooppunten 32–93–95–99–119–92–91–74–73–72 en tenslotte weer naar knooppunt 3.

Parkeren kan aan de kerk van Malderen.

Reportage: Gilbert Roels