winterwandeling naar een Vauban-fort

Wandelen met sneeuwschoenen in de Franse Alpen

Raquettes de neige

Een wandeldiscipline die de jongste jaren steeds meer opgang maakt, is het winters wandelen met sneeuwschoenen (in het Frans raquettes de neige, in het Duits Schneeschuhe). In zowat alle middelhoge skigebieden van Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en andere wintersportbestemmingen kan er je voor terecht. Het is een activiteit die eigenlijk elke zomerwandelaar aankan. En in elke degelijke outdoor winkel kan je terecht voor sneeuwschoenen (de prijzen beginnen al bij 55 Euro) maar meestal kan je ze ook op je winterbestemming huren.

Wandelen met sneeuwschoenen kan een louter sportieve activiteit zijn, je kan het echter ook combineren met toeristische bezienswaardigheden.

Een mooi voorbeeld daarvan is de regio Serre Chevalier Vallée Brainçon in de Franse Alpen. Die omvat vier gemeenten: de stad Briançon zelf, Saint Chaffrey – Chantemerle, La Salle les Alpes – Villeneuve en Le Monêtier les Bains.

De slogan van deze toeristische en wintersport bestemming in de vallei van de Durance is “Een vallei vol ervaringen”.

Een mooie winterse en tegelijk toeristische wandeling op sneeuwschoenen is deze naar de twee Vauban forten van Briançon. Vauban was de militaire bouwmeester van koning Lodewijk XIV.

winterwandeling naar een Vauban-fort

Het “Fort Dauphin” is het kleinste van de twee bouwwerken. Gelegen op een richel, dient het als schild voor het “Fort des Trois Têtes”. Het gebouwencomplex is sinds de 18de eeuw ongewijzigd gebleven.

Het “Fort du Randouillet » is het hoogst gelegen en is bereikbaar via een 1,6 km lang pad waarbij men 130 meter hoogteverschil moet overwinnen. Het bestaat uit enerzijds een bijna oninneembare donjon helemaal boven en anderzijds uit drie lagergelegen kazernes. Vanop dit fort heeft men een uniek uitzicht over Briançon.

Wandelen met sneeuwschoenen

Wandelaars worden tijdens deze uitstap begeleid door een gids die voor de nodige uitleg zorgt. En eveneens door een berggids. Vorig seizoen werd de geleide wandeling met sneeuwschoenen naar de twee Vauban-forten vanaf midden december elke donderdagnamiddag aangeboden voor 29 Euro (bezoeken incl.)

Zomerse wandelbestemming

De vallei van Serre Chevalier Briançon biedt de wandelaar 370 km aan bewegwijzerde wandelpaden. De bekendste daarvan is zonder twijfel de GR5 Noordzee – Middellandse Zee, die ook België doorkruist. Maar het aanbod omvat tevens thematische wandelingen rond fauna & flora, het plukken van bloemen, yoga, wandelen naar gletsjers en wandelingen met overnachting in tipi-tenten.

Serre Chevalier Vallée Briançion telt vier Vauban forten en de historische brug van Asfeld, alle geklasseerd als UNESCO werelderfgoed. En allemaal bereikbaar over wandelpaden. Nog een unieke wandelbestemming is de Alpijnse tuin van Lautaret, waar je 1500 verschillende planten kan bewonderen. Info: www.jardinalpindulautaret.fr/jardin.

Briançon grenst aan het Parc National des Ecrins, dat op zijn beurt 700 km aan bewegwijzerde wandelpaden biedt. Zie www.ecrins-parcnational.fr/randonner.

Tenslotte ligt de regio op amper twintig minuten autorijden van Italië. Een daguitstap is dus perfect mogelijk.

Info & documentatie

Briançon ligt op zowat 930 km autorijden van Brussel.

Alle info over de regio is te vinden op www.serre-chevalier.com/

De algemene toeristische infosite van Frankrijk: https://be.france.fr/nl.

 

Gilbert Roels