6935_resized_1600_800_90_5d47febe028a0_burg_reuland_knotenpunkte_04_ret-c-markus_balkow_ostbelgien.eu (1)

Wandelen met knooppunten

Wandelknooppuntsysteem in de Oostkantons is nu helemaal klaar

Het complete netwerk van wandelpaden van het Toeristisch Agentschap Oost-België officieel geopend.
Eind 2021 is het wandelknooppuntensysteem voltooid dat het volledige grondgebied van de Oostkantons omvat. Na een eerste aanlegfase in de Eifelgemeenten, zijn nu ook de noordelijke gemeenten volledig bewegwijzerd.

Wandelen naar knooppunten is een kinderspel: elk kruispunt van wandelpaden, ook wel knooppunt genoemd, is voorzien van een nummer (vaak op paaltjes). Door de knooppunten met elkaar te verbinden, wordt een route gecreëerd. Het systeem vereenvoudigt niet alleen de oriëntatie op het terrein, maar biedt ook diverse mogelijkheden om de route te plannen.

6933_resized_1600_800_90_5d47febd7ba20_wandern_knotenpunktsystem_burg-reuland_stoubach_richtenberg_lascheid_34-c-ostbelgien.eu

Bijna 1.400 km wandelplezier

Voor de bewegwijzering op het terrein zijn alles samen 3.450 palen, 8.200 borden en 140 informatieborden geplaatst! Het resultaat is indrukwekkend: Het Oost-Belgische netwerk via knooppunten telt daarmee 1.380 km aan bewegwijzerde wandelpaden.
De kosten voor de infrastructuur bedroegen ongeveer 850.000 euro en werden gefinancierd via verschillende kanalen. Zo heeft de Duitstalige Gemeenschap 54% bijgedragen, de gemeenten in samenwerking met de provincie Luik 33% en de Europese Unie (Leader-project) 13% van de uitgaven. De personeelskosten voor conceptie en coördinatie werden volledig gedragen door het Toeristische Agentschap Oost-België in het kader van zijn beheerscontract. Opmerkelijk is dat de oorspronkelijk kostenraming strikt is aangehouden.

Op pad met de online wandelrouteplanner en de app GO Ostbelgien…

Naast de fysieke bewegwijzering, kan men de online-routeplanner GO Ostbelgien gebruiken. Deze handige planner toont het hele padennetwerk in de Oostkantons en maakt het mogelijk om gemakkelijk zelf een route uit te kunnen stippelen.
Men vindt er een interactieve kaart waarop de paden zijn aangegeven, met details over de route, het hoogteprofiel en de lengte. Dit omvat ook POI’s (points of interest) met info over restaurants, accommodatie, diensten en excursiebestemmingen in de buurt.
Een geïntegreerde routebeheermodule maakt het mogelijk eventuele probleempunten op de paden geografisch te lokaliseren en zo snel gericht met wandelaars te kunnen communiceren. Dit kwam bijvoorbeeld van pas tijdens de overstromingen van afgelopen zomer en is ook bijzonder nuttig in de herfst, tijdens het jachtseizoen. De Veengebieden die gesloten zijn wegens brandgevaar worden ook gemarkeerd. Bovendien kan men de module gebruiken om de aandacht te vestigen op bijzondere natuurverschijnselen, zoals de Galmeiviooltjes in het Hohnbachtal of de narcissenbloesem in het Holzwarchedal.
De bijbehorende gratis mobiele app voor iOS en Android is erg gebruiksvriendelijk ontworpen. Deze omvat o.a. het automatisch opslaan van gemaakte routes of het oproepen van tourtips. Bovendien kan elke route worden gedownload voor offline gebruik en vervolgens in de navigatiemodus worden gevolgd.

Ook nog wandelkaarten

Wie zich liever offline oriënteert, kan gebruik maken van de nieuwe wandelkaarten. In samenwerking met het Nationaal Geografisch Instituut zijn in totaal 5 wandelkaarten gemaakt die het hele netwerk bedekken. De kaarten, met een schaal van 1:25.000, zijn gemaakt van weerbestendig papier en kunnen worden besteld via de online shop van het Toeristisch Agentschap Oost-België. Ze kosten 8 euro per stuk en men kan ze ook kopen bij een van de toeristische informatiepunten.

Meer info:

Knooppuntensysteem:
https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/knooppunt-netwerk

Online wandelrouteplanner:
https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/wandelrouteplaner

Gilbert Roels.