Wandeldriedaagse De Wijers

De Wijers – land van 1001 vijvers

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 organiseert Regionaal Landschap Lage Kempen vzw, samen met verschillende partners, voor het eerst een wandeldriedaagse in De Wijers. Drie dagen lang kunnen wandelaars zich laten onderdompelen in de prachtige natuur van dit ‘land van 1001 vijvers’ in het hartje van Limburg.

Drie dagen lang kunnen wandelaars het adembenemende vijverlandschap van De Wijers komen ontdekken via routes van zo’n 20 km. Wandelaars kiezen zelf hoeveel dagen ze willen komen wandelen én of ze kiezen voor het uitgebreide verwenarrangement. Daarbij wordt de wandelaar tijdens zijn wandeltocht verwend met snacks, een gezellige ecologische picknick op een bijzondere locatie én een deugddoende beenmassage met kruidenbadje bij aankomst.

De start is dagelijks voorzien tussen 8u30 en 10u. Elke wandelaar wordt met de bekende Limburgse gastvrijheid ontvangen met koffie en een koffiekoek. Er wordt in lussen gewandeld, dus de aankomst is steeds op dezelfde locatie als het vertrek. Inschrijven kan via www.wandeldriedaagse.be tot en met 21 september 2020. Om de wandelbeleving zo aangenaam mogelijk te houden, is het aantal plaatsen per dag beperkt tot 500, dus snel zijn is de boodschap. Vrij wandelen kan al vanaf € 7 per dag, voor het verwenarrangement betaalt men € 25 per dag. Ook overnachten is mogelijk, verschillende logies hebben arrangementen uitgewerkt op maat van de wandelaars, ze zijn te vinden op www.wandeldriedaagse.be

Dag per dag

  • Vrijdag 25 september vertrekt de tocht aan Domein Kiewit in Hasselt. De route voert de stappers langs ‘Fietsen door het Water’ – terecht verkozen tot één van de 100 mooiste plekjes ter wereld – door het Openluchtmuseum Bokrijk en langs natuurreservaat het Wik tot aan de Fatih Moskee van Winterslag voor een korte pauze. Daarna gaat het verder naar één van de oudste natuurreservaten van België: de Maten, waar de picknick voorzien is aan de oude Slagmolen. Tussen de vijvers wandelt men terug naar Domein Kiewit.
  • Zaterdag 26 september worden de wandelaars ontvangen op het idyllische Domein Bovy in Heusden-Zolder. Via het Albertkanaal wandelt men naar het hart van De Wijers, met een picknick tussen de vijvers. Op de uitkijktoren geniet men van het prachtige zicht op honderden vijvers vol reigers, eenden en andere watervogels. De tocht gaat verder langs adellijke domeinen en eeuwenoude viskwekerijen. Bovenop de Bolderberg worden de wandelaars beloond met een adembenemend zicht op het kasteel en de vijvers van Terlaemen. Bij aankomst wacht allerlei lekkers met het Foodtruckfestival ‘Chefs on Wheels’.
  • Zondag 27 september start de route op domein Kelchterhoef. Hier wandel je letterlijk over de vijvers. Verder komt de tocht langs eeuwenoude bossen en La Biomista van Koen Vanmechelen. Picknicken gebeurt aan het gezellige bezoekerscentrum van Hengelhoef. Tot slot ontdekken de wandelaars de glooiende heidelandschappen van Ten Haagdoorn om daarna terug aan te komen in Kelchterhoef.

De Wijers

De Wijers is een streek in het hart van de provincie Limburg, die zich uitstrekt over de gemeenten Hasselt, Genk, Diepenbeek, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Zonhoven. Goed voor meer dan 2.000 ha vijverlandschap met Europees beschermde topnatuur, waar zeldzame dieren als de roerdomp en de boomkikker hun thuis vinden.

De streek wordt niet zomaar het ‘land van 1001 vijvers’ genoemd. Het bijzondere lappendeken van vijvers dat zo typisch is aan De Wijers ontstond voornamelijk door het kweken van vis. Eerst door kloosterlingen, later door commerciële viskwekers. Vandaag zorgen de vijvers en vennen voor een unieke fauna en flora in het gebied.

 

Organisatie

De Wandeldriedaagse is een organisatie van Regionaal Landschap Lage Kempen (www.rllk.be). Samen met de andere Limburgse regionale landschappen zetten we elk jaar een andere unieke streek in de kijker met een wandeldriedaagse. Vorig jaar was dat Haspengouw, in 2021 tijdens het Pinksterweekend volgt het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Meer beelden

Meer foto’s uit deze regio kan u terugvinden op onze fotowebsite:

https://wandelkrant.smugmug.com/Wandelroutes/Platwijers-Zonhoven/
https://wandelkrant.smugmug.com/Belgi%C3%AB/Platwijers/
https://wandelkrant.smugmug.com/Belgi%C3%AB/Limburg/Midden-Limburg-tocht/
https://wandelkrant.smugmug.com/Wandelroutes/De-Maten/
https://wandelkrant.smugmug.com/Wandelreportages/200307/
https://wandelkrant.smugmug.com/Wandelreportages/LABIOMISTA/