Wandel, zoek en win in de Brabantse Kouters

Vier weekends tijd voor vier wandelzoektochten

Om wandelen in deze laatzomer en prille herfst nog aangenamer te maken, organiseert de VZW Regionaal Landschap Brabantse Kouters (afgekort RLBK) tijdens de vier weekends van september evenveel wandelzoektochten.

Weet jij alles over natuur, landschap en erfgoed in de Brabantse Kouters? En wandel je graag? Dan zijn deze wandelzoektochten iets voor jou. RLBK stuurt je in september op pad in Asse, Meise, Zaventem en Zemst. Deelnemen is gratis. Download het vragenblad vanaf donderdag 3 september, zet je beste beentje voor én misschien win jij wel een prijs!

Je hebt vier weekends tijd om de vier wandelingen te doen.

Deelnemen is gratis. Op de pagina “wandelzoektochten“ download je vanaf donderdag 3 september de invulbladen met vragen en doe-opdrachten voor jong en oud. Je vult je antwoorden steeds in het groene vakje in. Elk juist antwoord telt voor 1 punt. Met de bonusvraag kan je tot 5 punten extra verdienen! Lees deze vraag zeker vooraf, het gaat om een leuke doe-opdracht die je overal kan uitvoeren.

Bezorg ons de juiste antwoorden en je gegevens tegen uiterlijk 1 oktober via info@brabantsekouters.be en wie weet ben jij wel de gelukkige die in de prijzen valt. We geven vijf wandelnetwerkkaarten, vijf bijenhotels en vijf klimplanten weg. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd.

Trek dus snel je wandelschoenen aan en zet je beste beentje voor!

 

Wat is het Regionaal Landschap Brabantse Kouters?

RLBK is een VZW die werkt binnen het kader van de provincie Vlaams-Brabant.

De organisatie ontplooit haar werking in het noordwesten van de provincie, de zogenaamde “Brabantse Kouters”.

De regio omvat 15 gemeenten: AsseGrimbergenMeiseMerchtemOpwijk, Vilvoorde, Machelen, Wemmel, Kraainem, Kapelle-op-den-Bos,  LonderzeelZemst, SteenokkerzeelWezembeek-Oppem en Zaventem.

Allemaal gemeenten ten noorden van Brussel. Een drukbevolkte streek maar achter de lintbebouwing vind je een verrassend gevarieerd landschap. Heuvelachtig in het zuiden met leemachtige bodems. Eerder vlak met zandige bodems in het noorden. De Zenne en de valleien van de Molenbeek, Birrebeek, Laarbeek, Maalbeek, Barebeek enz. vormen opvallende groenblauwe linten in het landschap. Op de plateaus hebben zich typische open kouterlandschappen ontwikkeld. Opvallend zijn ook de vele historische kasteeldomeinen. Iedereen kent uiteraard de Plantentuin in Meise met het kasteel van Boechout, maar her en der in de Brusselse rand vind je nog heel wat van deze erfgoedpareltjes.

 

Gilbert Roels