Wandelsport Vlaanderen stopt met de WalkOn Hiking Events dit jaar

Dat de Coronacrisis voor de georganiseerde wandelsport rampzalige gevolgen heeft, beseffen alle fervente wandelliefhebbers ondertussen ten volle.
Wandelsport Vlaanderen heeft nu al alle georganiseerde wandeltochten tot eind juni van dit jaar geannuleerd. Dat heeft eveneens als logisch gevolg dat de Vlaanderen Wandelt tochten van deze zondag 26 april in Asse en in Koksijde afgelast zijn.
Anderzijds wil de federale regering geen massamanifestaties toelaten tot eind augustus. Welke gevolgen dat gaat hebben voor de voor juli en augustus geplande wandeltochten, is nu nog niet duidelijk.
Wel duidelijk is dat alle georganiseerde wandelevenementen slechts langzaam terug zullen heropstarten. En dat wellicht met heel wat restricties.

WalkOn spaarkaart 2020 vervalt

Al deze afgelastingen en de onzekere toekomst hebben ook een nefaste impact op het over het ganse jaar gespreide WalkOn-wandelcriterium. De WalkOn Hiking Events 2020 liggen al van midden maart stil en het ziet er niet naar uit dat er nog veel van de WalkOn tochten zullen kunnen plaatsvinden.
Ondertussen zijn zowat de helft van de geplande organisaties geannuleerd. Wandelsport Vlaanderen heeft dan ook, in samenspraak met zijn partner Vayamundo, beslist om de nog resterende WalkOn Hiking Events van 2020 af te gelasten.
Dit betekent echter niet dat de geplande wandelingen – als de overheid het licht weer op groen zet voor georganiseerde wandeltochten – ook geannuleerd moeten worden. Die tochten kunnen in desbetreffend geval wel plaatsvinden maar dan niet langer onder de noemer WalkOn Hiking Event. Concreet betekent dit dat de WalkOn spaarkaart 2020 vervalt en dat men op de resterende wandeltochten geen stempel meer kan bekomen. Spijtig voor al diegenen die in het begin van het jaar al een aantal stempels verzamelden maar daardoor zullen er ook geen gadgets uitgedeeld worden.

Wandelsport Vlaanderen heeft, afhankelijk van de mogelijkheden en de genomen maatregelen van de nationale veiligheidsraad, de bedoeling om in het najaar alsnog een kleine WalkOn infostand op te zetten op bepaalde organisaties. Dit opdat de wandelaars het concept niet zouden vergeten en tevens om enkele zaken rond duurzaamheid uit te testen.

Op naar 2021

Er is tevens beslist dat de campagne “Snoer zwerfvuil de mond” en het concept van de WalkOn Hiking Events 2020 volledig worden overgeheveld naar 2021. Ondertussen bevestigden alle ondersteunende partners (Vayamundo, Brouwerij Lupulus, Mooimakers en EG Medical) ook al hun deelname voor volgend jaar.
Voor de WalkOn-campagne van 2021 tenslotte, worden geen nieuwe clubs toegelaten, met uitzondering dan van de organisatoren van de regionale wandeldagen.

Meer info en contact via www.wandelsportvlaanderen.be.

Gilbert Roels