Waarom Meerhout het ideale wandeldorp is in de groene Kempen

3 herfstwandelingen langs onvergetelijke landschappen

In het hartje van de Kempen kronkelen de Grote Nete en haar zijriviertjes gezwind door het prachtige landschap. Een van de pittoreske dorpen waar het water van de 80 kilometer lange rivier stroomt is Meerhout. De landelijke gemeente behoort tot de provincie Antwerpen, al flirt ze met de Limburgse grens. Natuurliefhebbers kunnen er vooral hun hart ophalen door de stapschoenen aan te binden. Het molendorp heeft heel wat bewegwijzerde wandelroutes. Zo zijn er 9 themalussen die garant staan voor maar liefst meer dan 100 kilometer puur wandelplezier. Voor de allerkleinsten is er het bejubelde Totterpad dat enkele weken geleden werd uitgebreid met speelnatuur.

Wandelen langs majestueuze dreven

Het best bewaarde wandel geheim van de Kempen? Dat kan wel eens het Drevenpad zijn. Tijdens die 14,5 kilometer lange wandeling krijgt je -zeker in de herfst- sprookjesachtige taferelen voorgeschoteld. Denk aan een afwisselend natuurlandschap met majestueuze dreven als blikvanger. Deze lus start aan de kerk van het gehucht Gestel en brengt je dwars doorheen het Schepenenbroek, een prachtig natuurgebied op de grens van Meerhout en Balen.

Toegangspoort tot het Grote Netewoud

Meerhout en heel wat van haar omliggende gemeenten herbergen enkele prachtige natuurgebieden. Samen vormen ze het Grote Netewoud. De toegangspoort bevindt zich in Meerhout aan het bezoekerscentrum in een 17de eeuwse watermolen. De rivier de Grote Nete stroomt letterlijk door het gebouw. Vanaf de Watermolen vertrekken heel wat bewegwijzerde wandelingen zoals door het Bels Broek en Heide. Je kan kiezen voor een korte of een lange wandeling. Bij de wandeling van 14,5 kilometer passeer je het Kruis van de Hutten, waar enkele duivelse legendes over bestaan.

Lopen op het water en totteren langs de Grote Nete

Nog aan het bezoekerscentrum vertrekt het avontuurlijke Totterpad, dwars doorheen het natuurgebied De Vloyen. Hier kunnen kinderen hun hart ophalen tijdens de 1,6 kilometer lange wandeling vol plezierige opdrachten. Of wat dacht je van lopen op een stapstenenpad dwars door een gigantische vijver? Of balanceren over een gigantische boomstambrug over de Grote Nete? Klinkt goed, toch. Achteraf kunnen de kids zich uitleven in de gloednieuwe speelnatuur.

Praktische informatie
Meer informatie over de toeristische troeven in Meerhout vind je op www.bezoekmeerhout.be en via onze social mediakanalen: Facebook en Instagram. VVV Meerhout gebruikt de hashtag #bezoekmeerhout.

Copyright foto Stapstenenpad: VVV Meerhout – Vetex Bart