Waag je eens aan een originele citytrip: Le Mans

Wil je eens op citytrip ver van het massatoerisme? 100% gelijk! Regionale steden herbergen vaak een verrassend mooi erfgoed, kennen een authentieke levensstijl en vormen het decor van boeiende evenementen. Dat bewijst ook Le Mans in Pays du Mans.

Maison du Pilier Rouge

Maison du Pilier Rouge, © Pierre Poirrier

Niets gaat boven een citytrip om er eens helemaal tussenuit te zijn en je te laten overdonderen door wat er allemaal te zien en te beleven valt. Maar waarom zou je aan de andere kant van de wereld of in grote steden gaan zoeken wat je evengoed ook dichter bij huis vindt? Op 200 km ten zuidwesten van Parijs ligt Le Mans, een kleine stad die hip is, maar tegelijk ook zeer trots op haar verleden. Een bestemming die alle voordelen van een stad biedt zonder de nadelen van grote metropolen zoals Parijs: minder verkeer, minder drukte, minder stress… en meer ontspanning.

Twintig eeuwen erfgoed

Le Mans telt tal van unieke pareltjes. Te beginnen met Cité Plantagenêt. Twintig hectare geplaveide straatjes, omzoomd met vakwerkhuizen en hotels uit de Renaissance, waar het aangenaam vertoeven is. Een ander juweeltje is kathedraal Saint-Julien. Deze half-romaanse en half-gotische kathedraal is een van de grootste van Frankrijk (134 m lang en 5000 m2 groot). Haar romaanse glas-in-loodramen uit de 12e eeuw en haar beschilderde plafonds van Jean de Bruges zijn ronduit meesterlijk. In de abdij van Epau volg je de voetsporen van een Engelse koningin, de weduwe van Richard Leeuwenhart, die hier begraven ligt. In dit filmdecor in openlucht zijn al talrijke filmregisseurs neergestreken met hun camera’s.

kathedraal Saint-Julien

© Pierre Poirrier

Maar wist je dat het centrum van Le Mans nog ouder is? Net zoals Rome of Constantinopel, is het nog altijd omgeven door Romeinse stadswallen: de best bewaarde van Europa. Dit unieke historische erfgoed wordt op zomeravonden verlicht met monumentale projecties ter gelegenheid van de ‘Nuit des Chimères’. Ze zijn elke avond te bewonderen in juli en augustus en dat al meer dan 15 jaar. Na elk steegje krijg je een grappig of expressief schouwspel te zien. Een magische manier om een dag vol ontdekkingen af te sluiten.

La Nuit des Chimères

La Nuit des Chimères

Groene stad

Na een heerlijke lunch met rillettes, die volgens de zuiverste traditie zijn bereid, is het misschien tijd voor enkele wandelingen in de tuinen van Le Mans. Van kleine parkjes verscholen achter de muren van de Cité Plantagenêt tot uitgestrekte parken zoals het park Théodore Monod, het park Gué de Maulny of de Jardin des Plantes: de keuze is indrukwekkend! Het bewijs dat Le Mans niet alleen uit stenen bestaat.

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes, © Pierre Poirrier

Le Mans doet natuurlijk ook een belletje rinkelen bij autosportliefhebbers. In het museum van de 24 uur van Le Mans duik je in de fascinerende geschiedenis van het circuit en de beroemde uithoudingsraces, waarvan in 2023 de honderdste verjaardag wordt gevierd. Er bestaat dus geen twijfel meer: Le Mans is een citytrip meer dan waard!

LeMans

© Pierre Poirrier

Voor meer informatie: www.paysdumans.fr