Hohenfurth

Vyšší Brod

Vyšší Brod

Kruisweg wandeling en bezichtiging van de abdij van Vyšší Brod in Zuid-Bohemen.

Woensdagmorgen 18 juni 2014 rijden we na het ontbijt met onze autocar naar Vyšší Brod (Hohenfurth). Aan de abdij is een betalende bus parking voorzien. Iets verderop kan je ook (en goedkoper) parkeren. Van hier uit maken we eerst een lus-vormige wandeling: de kruisweg wandeling. Nadien is er vrije tijd voor een middagmaal en krijgen we nog een gegidste toer door de abdij met zijn unieke bibliotheek.

We wandelen terug door het stadje zoals we gekomen zijn met de bus. Op het kruispunt aan het restaurant slaan we rechts af. Op het einde van de hoofdstraat, op de hoek met een bakkerij, slaan we rechts af. We passeren nog enkele huizen en lopen links omhoog. We zijn meteen in de natuur met de kruisweg als referentie. Onderweg kijken we even achterom richting Oostenrijks grondgebied. De grens ligt hier dan ook vlakbij.

Deze wandelweg blijven we volgen tot aan de ruïne die vlakbij een kerkje ligt midden in het bos. Tijd voor een eerste pauze. Plots horen we een preek vanop het stenen preekgestoelte. Wat zou Danny nu weer te zeggen hebben? We wandelen verder, maar in de verkeerde richting. Opgelet! De fout wordt tijdig rechtgezet, en zo stappen we verder door woud en bos, over grasvelden en kiezelwegen.

Het laatste stuk gaat terug door een donker bos bezaaid met grote stenen van wel enkele meters lang en hoog. Voor we het weten komen we aan de achterkant uit van de abdij, vlakbij de autocar parking. Het is al iets in de namiddag, dus etenstijd. Dat doen we in het restaurant waar we eerder zijn voorbijgekomen op de hoek met de hoofdstraat. De meesten kiezen voor een pizza, met de nodige wachttijd lukt het net nog allemaal wel.

Nadien krijgen we een gegidste rondleiding, maar eerst heb ik zelf een afspraak met vader abt. Hij moet zijn zegen geven of ik wel foto’s mag maken in zijn heiligdom. Blijkbaar vindt hij mij een brave jongen, en mag ik à volonté plaatjes schieten. Na de rondleiding stappen we met zijn allen terug de autocar op richting Sporthotel Zátoň. Iets vroeger als anders, daar we op aanvraag van onze groep vanavond naar de prestaties van ons Belgische voetbal elftal gaan kijken op het groot scherm in de conferentieruimte.

Het 5-gangen menu en bijpassend Budweiser bier van het vat was ook vandaag wederom toppie. Tot morgen, dan gaan we opnieuw een halve dag wandelen en een halve dag genieten!