Vresse

Vresse-sur-Semois in de Naamse Ardennen

Vresse-sur-Semois: rondwandeling via Laforêt

De Naamse Ardennen bieden je heel wat wandelplezier voor bijna elk seizoen. Enkel in de late herfst vanaf begin oktober tot eind december zijn zelfs sommige gemarkeerde wandelpaden niet toegankelijk vanwege het jachtseizoen.

Wij waren er tijdens de krokusvakantie in 2014 te gast bij “Le Fief de Liboichant” in Alle sur Semois op uitnodiging van de Toeristische dienst van de Naamse Ardennen. Bij onze aankomst werden we hartelijk ontvangen door Yolande die ons vlot in het Nederlands toesprak en ons de nodige uitleg verschafte aan de hand van de lokale wandelkaart, om zo de vele wandelmogelijkheden die je hier hebt, te ontdekken.

Voor deze regio alleen zijn er al 386 km uitgestippelde wandelwegen voorzien met zeer goede bewegwijzering en van verschillende graduatie: zowel naar zwaarte als naar afstand. Voor ieder wat wils dus.

In de namiddag, nadat we eerst culinair verwend waren geweest door Veronique van “Le Fief de Liboichant”, maakten we nog een korte en vrij vlakke wandeling rond de Semois waarbij we ook Laforêt aandeden, eerder uitgeroepen tot een van de mooiste Waalse dorpjes. Hierbij wandelden we langs de Semois op vanuit Vresse tot Lacrou, waar we even de weg volgen richting Alle tot aan de passerelle in Mouzaive om er de Semois te kunnen oversteken. Langs de overzijde van de rivier de Semois wandelen we zo terug tot in Laforêt, dat op een steenworp van Vresse sur Semois (zie foto hierboven) ligt.

Je kan het volledige fotoalbum inzien op onze fotowebsite https://wandelkrant.smugmug.com/België/Vresse-sur-Semois/

Nadat we onze auto geparkeerd hebben, trekken we onze wandelschoenen aan. We blijven aan de linkerzijde van de Semois nabij de Pont Saint-Lambert en volgen er een geologisch pad. Infoborden geven uitleg.

We blikken even terug naar Vresse-sur-Semois.

Hier en daar zie je vakantiechalets langs de oever staan, hoog en droog.

In Lacrou staan we al op 220 meter boven de zeespiegel. Via een Passerelle steken we de Semois over te Mouzaive.

Nadien volgt terug een klimmetje door het bos.

Maar wat we gestegen zijn, zullen we ook terug dalen.

Een rustbankje geeft zicht op een aan het water gelegen camping.

En zo dalen we terug naar beneden en merken we nog wat vakantiechalets op.

We maken een zijsprongetje naar een idyllisch dorp vooraleer we terug naar ons startpunt gaan:

Bijna aangekomen hebben we een totaaloverzicht op Vresse-sur-Semois:

Totale afstand: 12 km | Hoogte bij de start: 180 m | Hoogste punt: 220 m | Benodigde tijd inclusief rust: 3u

Vervolgens rijden we naar ons hotel om in te checken. Na een grondige poetsbuurt (tsja, de schoenen waren goed vettig, dat belooft voor morgen!!!) volgt een aperitief en nadien ons avondmaal: vlees of vis. Smakelijk, en dat was het ook.

Tot morgen!