hageland-landschap

Voorbereiding Hagelandse 101

Corona: herbonnen leidt tot 101km wandelen voor het goede doel

2020 was een bewogen jaar met tijd voor onszelf en zelfreflectie. Toen de eerste lockdown er aan kwam was ik vooral bezig met mezelf. Restaurants sloten, en als foodie werd ik gedwongen om mijn culinaire verkenningen te staken. Niet getreurd, in dezelfde periode werd dankzij het goede weer mijn buitenkeuken intensief gebruikt en ik genoot met volle teugen van cocooning in de eigen comfortzone.

cocooning

Allicht kwamen er nog enkele coronakilootjes bij, maar ondanks de bijzondere situatie dit jaar, maakte ik van de nood een deugd en genoot ik van mijn tijd ondanks de geannuleerde reizen waar ik zo naar had uitgekeken.

De versoepelingen na de quarantaine brachten hoop, en de culinaire verkenningen op restaurant werden hervat … tot we andermaal in een tweede lockdown werden gekatapulteerd. Opnieuw werd ik, net als zovelen, verplicht om op mezelf en de eigen bubbel terug te vallen.

Deze keer had ik het idee om de comfortzone te verlaten, en aan mezelf te werken: In de eerste plaats aan mijn gewicht zodat ik in de lente terug in mijn oude motorpak zou passen. Dit doel (terug in dat motorpak passen) leek echter onvoldoende ambitieus .. de eerste 15 kg vlogen er spreekwoordelijk snel van af .. daarna ging het weliswaar trager, maar nog steeds gestaag .. In totaal verloor ik 25 kg. Een broeksriem of bretellen zijn “mijn nieuwe vrienden” geworden.

Eric Vandeputte

Tijd voor een nieuw doel: ik zou de nieuwe gevonden energie op een positieve manier willen gebruiken. Ik kreeg het idee om me nu voor te bereiden om op 3 september 2021 de Hagelandse 101km te stappen en deze voettocht te laten sponsoren voor een goed doel.

Dat doel werd al snel gekozen: “Akany” of vrij vertaald: “Centrum van de hoop”; Dit is een kleinschalig project in Madagaskar. Akany biedt gratis kwaliteitsonderwijs aan de armsten der armen. Door de kinderen uit de sloppenwijken de
mogelijkheid te bieden om naar school te gaan, waarden te leren en een diploma te behalen, vergroot Akany hun kans om later een eerlijk betaalde job te vinden.

Akany-kinderen

Akany biedt onderwijs aan kinderen van 3 tot 16 jaar. Ze biedt woonondersteuning aan armen met de bedoeling dat ze in de mogelijkheid komen om later voor eigen huisvesting te voorzien. Ze bieden sociaal, juridische en medische noodhulp. De kinderen krijgen tijdens hun opleiding dagelijks gratis een warme maaltijd en een vieruurtje. Akany geeft deze kinderen een reële hoop op een betere toekomst in eigen land. Wie meer info over dit project wenst, kan me privé contacteren.

Akany-onderwijs

Intussen train ik om langzamerhand mijn conditie van 30 jaar geleden te hervinden. Hiervoor heb ik tussen de twee lockdowns een zolderkamer omgevormd tot home-fitness zodat ik tijdens een periode met een gesloten fitness-centrum ongestoord kon verder trainen.

Man-cave

Sinds begin juli ben ik begonnen om de fitness af te wisselen met dagelijkse wandeltochten. Aanvankelijk waren deze tochten eerder bescheiden, maar Toen ik een weekeinde aan zee was wandelde ik op een vrijdagavond van de haven van Zeebrugge tot aan het Zwin in Knokke Heist en terug. Volgens mijn smartwatch had ik op 4u tijd circa 20 km gestapt. Op de koop toe had ik die dag mooie foto’s verzameld. Met één klik op onderstaande afbeelding open je het fotoalbum.

kustfotos

De volgende ochtend wandelde ik van Heist tot Brugge, dankzij de trein kon ik het wandelen beperken tot 25 km. Wandelen in de polders was mooi, maar de 101 km in het Hageland zouden meer hoogtekilometers bevatten. De training zou dus nog een stuk mogen opgevoerd worden. Ook de wandeling naar Brugge liet mooie beelden na om mijn wandelverhaal visueler te vertellen. Met één klik op onderstaande afbeelding open je het fotoalbum.

naar Brugge

Terug in het binnenland gebruikte ik mijn thuisgemeente om de hoogtekilometers te trainen. Tervuren ligt in de heuvelende regio nabij Leuven. Elke dag maakte ik een wandeling van twee tot drie uur, tot ik de hele gemeente doorkruist had, en de verschillende landmarks van de gemeente tijdens mijn wandelingen in beeld had gebracht. Met één klik op onderstaande afbeelding open je het fotoalbum.

Tervuren

Ik vindt het bijzonder leuk als ik -zelfs in mijn gemeente waar ik al meer dan 40 jaar woon – een ongekend wegje in sla, en dan beloond wordt met een nieuwe interessante wandeling. Zo ontdekte ik onlangs een mooie wandeling tussen de Museumlaan en Moorsel doorheen het golfterein van The National waar een mooie panoramatoren staat die uitnodigde om een pano van de wandelweg te nemen bij ondergaande zon. Met één klik op onderstaande afbeelding open je het fotoalbum.

panorama-heuvelland

Als ultieme eerste grote training/test van mijn wandelniveau heb ik alle wandelingen binnen Tervuren aan elkaar geplakt om zo op één dag 50 km te wandelen binnen Groot Tervuren. Hierbij passeerden we langs alle trekpleisters en mooie plekjes van de gemeente. Dit op 10 uur en meer dan 60.000 stappen volgens de stappenteller.
De vier deelgemeenten Van Tervuren kwamen aan bod: Tervuren, Moorsel, Duisburg en Vossem. Sommige wandelwegen flirten met de naburige gemeenten. Sommige plekken heb ik herontdekt aangezien ik er reeds in 40 jaar niet meer was geweest. In Duisburg was het na anderhalf jaar coronamaatregelen leuk om tijdens de Dorpsfeesten door het dorp te wandelen en de gezelligheid op te snuiven. Alle al dan niet toeristische trekpleisters passeerden de fotorevue. Ik stopte tijdens het wandelen immers enkel om foto’s te nemen. Met één klik op onderstaande afbeelding open je het fotoalbum.

tervuren-wandelingen

Via Google maps kan ik ruwweg tonen hoe mijn route verliep. Ik moet me nog iets dieper verdiepen in software om zelf een GPX bestand aan te maken voor wandelwegen. Op Google maps ontbreekt nog een lus van de Museumlaan langs
HorseParadise in Wezembeek Oppem om langs de Elisabethlaan naar de Tramterminus terug te komen, en dan via het park naar de Jazzfontein en het centrum langsheen de Sint-Hubertuskapel.
Als het niet lukt om een gpx te maken, dan zal ik zeker een bolleke/pijl maken van de wandeling voor wie nostalgie heeft naar het pre-GPS tijdperk.

Ben je onder de indruk van mijn evolutie van aanvankelijk “risicopatiënt” tot “enthousiaste deelnemer van de Hagelandse 101km”, dan nodig ik je graag uit om het goede doel dat ik koos te steunen.
Giften vanaf €40 zijn fiskaal aftrekbaar.
Ik ga stappen voor Akany. Dit is een goed doel ten voordele van de armsten der armen:
straatkinderen in Madagaskar. Via onder andere opleidingen en woonbegeleiding krijgen deze kinderen perspectief om zelf verantwoordelijk te worden voor hun eigen toekomst.
Steunen kan met een gift op BE60 4310 6823 0170 / KREDBB op naam van “Kinderen voor Kinderen – Akany” met als mededeling “101km – uw naam” zodat het fiscaal attest makkelijk uw kant uit kan komen.
Meer informatie over het project vindt je op www.akany.be.

Meer informatie over de Hagelandse 101 kan je vinden op hun website www.hagelandse101.be

Het volledige fotoalbum kan u inzien op onze wandelkrant fotowebsite.

 

Tekst en foto’s: Eric Vandeputte