Vlaanderen wandelde lokaal op 27 juni

Zondag 27 juni organiseerde Wandelsport Vlaanderen op een negentigtal plaatsen een  Vlaanderen Wandelt Lokaal dag. De organisatie lag in de handen van evenveel plaatselijke clubs. Een kleine twintigduizend wandelaars trok die dag op pad. Enerzijds een mooi maar anderzijds ook een ontgoochelend getal. De schrik voor de Coronapandemie is duidelijk nog niet voorbij. De Wandelkrant ging poolshoogte nemen in Oud-Heverlee, waar voor de gelegenheid een paar Vlaamse excellenties en een BV hun opwachting maakten.

Negentig locaties dus en evenveel organiserende clubs. Dat alles onder het motto #iedereen wandelt. Aan de kust hadden zelfs enkele clubs hun diverse parcours op elkaar laten aansluiten, zodat langere afstanden en interessante lussen mogelijk waren. Maar waar, gelet op het beperkte deelnemersaantal, weinig wandelaars een boodschap aan hadden.

Op een tiental plaatsen noteerde men 300 of meer wandelaars, met de Padstappers Geraardsbergen (760 deelnemers) als uitschieter. Andere clubs haalden dan weer amper honderd deelnemers, een paar zelfs amper vijftig. Wat voor de organisatoren en de medewerkers toch wel een frustrerende ervaring moet zijn geweest.

Voorzitter Lieven Hostens van Wandelsport Vlaanderen sloeg de nagel op de kop als hij stelde dat de wandelaars het georganiseerd wandelen moeten herontdekken. Tijden de Corona trok iedereen er alleen of in familieverband of met een paar vrienden op uit. Gelukkig deden veel clubs extra inspanningen om gratis bewegwijzerde wandelingen aan te bieden. Maar nu moeten al die eenzame wandelaars de gezelligheid en de service van de start- en aankomstplaatsen terug vinden. En zolang Corona niet weg is, blijft dat een rem, zeker voor de oudere wandelaars.

DJ Regi Penxten was eveneens van de partij in Oud-Heverlee, en dat als ambassadeur van Wandelsport Vlaanderen. Regi ontdekte de wandelsport als remedie voor een rugprobleem. Als DJ moet hij regelmatig lang rechtstaan, met alle gevolgen van dien. Tot iemand hem suggereerde om regelmatig te gaan wandelen. Nu wandelt Regi elke dag, in binnen- en buitenland, en van rugproblemen is er geen sprake meer.

Vlaams minister van sport Ben Weyts benadrukte in zijn gelegenheidswoordje nog eens het belang van sport om fit en gezond te blijven. En verraste met de mededeling dat wandelen vandaag, na voetbal en wielrennen, de meest beoefende sport in Vlaanderen is.

Vlaams minister van volksgezondheid Wouter Beke had het over wandelen in Coronatijden. Waarbij veel online werd en nog steeds wordt vergaderd. Wat eigenlijk te combineren is met wandelen. Beke is er een voorstander van om elke dag minstens twintig minuten te gaan wandelen voor het mentale en fysieke welzijn. En de hond die hij zich tijdens de pandemie heeft aangeschaft, helpt daarbij uitstekend!

Oud-Heverlee wandelde lokaal

Groepsfoto: v.l.n.r.

Achteraan burgemeester Bart Clercx van Oud-Heverlee, DJ Regi Penxten, Vlaams minister van sport Ben Weyts en Wandelsport Vlaanderen Algemeen Directeur Roel Soors.

Vooraan Vlaams minister van volksgezondheid Wouter Beke, Nathalie Didden van Wandelsport Vlaanderen en voorzitter Lieven Hostens van Wandelsport Vlaanderen.