Over het wandelnetwerk Pajottenland van Toerisme Vlaams-Brabant
Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek is een deelgemeente van Roosdaal. De kerk is vooral bekend omwille van het prachtige laatgotische Mariaretabel, afkomstig uit Brussel en daterend uit de periode 1525-1535. Deze kunstschat verbergt heel wat geheimen en kende een bewogen geschiedenis. Bekend is ook de Hertboommolen, gelegen langs de Molenkauter. Deze windmolen wordt voor het eerst vermeld in 1345 en staat ook bekend als de molen van kapitein Zeppos uit de gelijknamige televisieserie voor de jeugd, met Senne Rouffaer in de hoofdrol. Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek is het geboortedorp van onder meer politicus August Van Cauwelaert en ex-voetballer Franky Van der Elst.
De wandeling
De Vijfgehuchten wandeling is volledig te volgen via de knooppunten van het wandelnetwerk Pajottenland. We vertrekken voor deze wandeling in wijzerzin richting knooppunt 85 en volgen de rechthoekige bordjes van Toerisme Vlaams-Brabant. Ooit was deze wandeling volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. We vonden er welgeteld nog twee tijdens onze tocht.
We gaan de Hunselberg(straat) in, stekend de Moeliebeek over en slaan voorbij knooppunt 85 rechtsaf het Moeliebeekpad in. Op het einde van dit pad
nemen we rechts de Moelieweg om nog eens de gelijknamige beek over te steken. Ondertussen blijven we zicht hebben op de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lombeek.
We volgen de Koning Alberstraat 150 meter naar links en nemen dan schuinlinks de Lombeekkeitse (weg). Op het einde nemen we rechts de Pelmalenstraat, samen met de witte en rode bewegwijzering van de GR512 Brabantse Heuvelroute. We blijven de GR volgen langs de Koning Albertstraat en de Mariaweg tot knooppunt 81. Daar verlaten we de GR en volgen schuinlinks het Koutergat pad. We kruisen, links-rechts de Gustaaf Ponchautstraat en nemen de Derrevoortstraat tot knooppunt 82.
Daar kiezen we links het kassei-pad Langenweg.
Op het einde komen we aan een kapelletje en knooppunt 23,
aan het kruispunt met de Oude Geraardsbergsebaan. Deze straat is een deel van het traject dat men meer dan 250 jaar geleden volgde om van Geraardsbergen naar Brussel te gaan. De Ninoofsesteenweg werd veel later aangelegd, omstreeks 1826 (met dank aan Pascal Brackman van RouteYou voor de info).
We volgen deze Oude Geraardsbergsebaan naar rechts tot knooppunt 24, waar we rechtsaf de Wijgaardbosstraat nemen tot knooppunt 232. Voorbij een driehoekig groengebied nemen we rechts de Vossenbunderweg en volgen die tot voorbij knooppunt 815.
Even voor knooppunt 800 komen we op deze weg opnieuw de bewegwijzering van de GR512 tegen.
We volgen de GR via knooppunt 268 en de Woestijnstraat tot knooppunt 814.
Daar verlaten we de GR door rechts Berchembos te nemen, richting het gelijknamige bos en knooppunt 810. Hier heeft Toerisme Vlaams-Brabant ondertussen de bewegwijzering naar de missing link 817 al aangepast.
We volgen nu min of meer de rand van het Berchembos tot dat bewuste knooppunt en nemen wat verder links de Poelkveldstraat.
Na 300 meter nemen we rechts de Krommen Kemelweg richting knooppunt 809.
Eerder liepen we al over de Woestijnstraat en nu over de Krommen Kemelweg… zouden hier misschien Arabieren gewoond hebben?
Aan knooppunt 809 zou men in de verleiding kunnen komen om rechtstreeks naar knooppunt 807 door te steken. Maar daarmee zou men het wellicht mooiste stukje van het parcours kwijtspelen en het kleine natuurgebied van het Hulsbroekbos onrecht aandoen.
Op weg dus via knooppunt 808 naar 807 langs en door het Hulsbroekbos over een erg mooi pad, langs geurende daslook en mooie bosanemonen op deze prille lentedag einde maart.
Bij knooppunt 807 bevindt zich de Mariagrot van Poelk. Een van de oudste Lourdesgrotten van Vlaanderen, daterend uit 1876, wat 18 jaar na de verschijning in Lourdes is.
We volgen nu de Grotstraat en vervolgens de Berchemstraat langs knooppunt 804.
Die gaat na knooppunt 805 over in de Hertboomstraat, die we via knooppunt 802 volgen tot knooppunt 801. Daar belanden we aan de bekende Hertboommolen.
Men spreekt ook over “de Tragische Molen” omdat er zich in de loop van de geschiedenis twee drama’s hebben afgespeeld. In 1745 braken op nieuwjaarsdag leden van de beruchte bende van Jan de Lichte in de molen en vermoordden molenaar Pieter van Lierde. En op zondag 22 april 1917 drongen ’s avonds vier gemaskerde mannen binnen in het huis van de molenaar (die afwezig was) en vermoordden de molenaarsvrouw.
We volgen nu de Windmolenstraat richting dorpskern. Tweehonderd meter voorbij knooppunt 88 gaat het rechtsaf de Koollochting in, over knooppunt 83. We wandelen hier rond het kasteeldomein Rokkenborch, oorspronkelijk uit de middeleeuwen.
Vanaf knooppunt 8 bereiken we over de Koning Albertstraat weer ons startpunt aan de kerk.
INFO
De kaart van de wandeling kan je als PDF & de route als GPX downloaden op de site van Toerisme Vlaams-Brabant:
www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/vijfgehuchtenwandeling/
Je vindt de gedetailleerde route vanzelfsprekend ook terug op RouteYou:
De wandeling is een suggestiewandeling op het wandelnetwerk Pajottenland van Toerisme Vlaams-Brabant: Vanaf de kerk volg je richting knooppunt 85 en vervolgens naar 84 – 81 – 82 – 23 – 24 – 232 – 815 – 800 – 268 – 814 – 810 – 817 – 809 – 808 – 807 – 804 – 805 – 802 – 801 – 88 – 83 – 8 en tenslotte opnieuw richting 85 tot aan de kerk. We zetten knooppunt 817 in het rood en vet omdat dit knooppunt op de pdf-file ontbreekt. Op de kaart is het wel aangeduid.
Opgelet! Op de eerste kaart die je opent op de site van Toerisme Vlaams-Brabant staan de pijltjes in de verkeerde richting (tegenwijzerzin). De afstand is ook geen 11,5 maar wel 11,2 km.
Bussen 142, 163 en 625 van De Lijn hebben een halte aan de kerk van O.-L.-Vrouw-Lombeek (Koning Albertstraat).
Tekst & foto’s: Gilbert Roels.