Gesprek met de directeur van de Vierdaagse

Vierdaagse van de IJzer 2018

Herdenkingsjaar

Het werd weer eens een keer tijd om de Vierdaagse van de IJzer te gaan wandelen. We hebben daarvoor dit herdenkingsjaar uitgekozen om goed voor ons zelf te benadrukken, hoe fijn het is om in vrede te leven. Om dit jaar echter wat meer aan herdenken en bezichtigen toe te komen, hebben we besloten om slechts 16 kilometer te wandelen.

De Vierdaagse van de IJzer wordt georganiseerd door het Ministerie van Defensie en dat gebeurde dit jaar voor de 46e keer. De organisatie zou niet mogelijk zijn zonder de inbreng van de gemeente Koksijde en de steden Nieuwpoort, Poperinge, Diksmuide en Ieper.

Waarom deze vierdaagse en niet een van de vele andere? De combinatie van herdenken en wandelen heeft ons altijd zeer aangesproken. Verder is de organisatie perfect op orde en zijn de wandelingen goed verzorgd. Ook het kostenaspect speelt mee, de inschrijfgelden zijn laag en de prijzen onderweg zijn zeer democratisch.

Dit jaar hadden we een  vakantiewoning in Oostduinkerke gehuurd, zodat we na de wandelingen ’s avonds nog naar het strand konden. Dit bleek voor de wandelingen een ideale uitgangsplaats. We waren dus echt op vakantie!!

Coverfoto: onze Wandelkrant reporter René Luijsterburg in gesprek met de directeur van de 4-daagse.

De 1e dag start in Oostduinkerke

De start is zoals al vele jaren op het plein voor de St-Niklaaskerk. De kerk stamt uit 1952 en werd ontworpen door de architect Jean Gilson. Hij werd geïnspireerd door de Neo-gotiek.

Het monumentale beeld van Jesus Christus (13,5 meter lang) is het werk van de Tsjechische kunstenaar Arnost Gause.

Het was behoorlijk druk op het plein en de openingstoespraken waren al begonnen. Nadat het startschot was gelost konden we in de rijen aansluiten en op weg voor de eerste 16 km. De eerste dag is altijd de dag van Nieuwpoort en ook dit jaar wandelden we langs het strand en langs de monding van de IJzer. Bij de vismijn gingen we het dorp in, maar wij besloten even door te lopen naar het museum “Westfront” en hier een uurtje binnen te kijken. Het was een indrukwekkende tentoonstelling met zeer veel informatie over de onderwaterzetting in het gebied van de IJzer in de Eerste Wereldoorlog. Vanaf het monument van Albert I Koning-Soldaat hadden we een goed uitzicht over de omgeving en de Ganzepoot in het bijzonder.

Nadat we de route weer opgepakt hadden kwamen we op de Markt langs de Nieuwpoortse Reuzen en konden we bij het monument van de gesneuvelden nog net een stukje van de bloemenhulde meemaken.

Na een korte stop op het terras van Sunparks was het even verderop al weer tijd voor het jaarlijkse garnalensoepje verzorgd door de Koninklijke Orde Van de Paardevisser. Nog een mooi stukje door de Oostvoorduinen en we waren alweer bij de finish, die zoals altijd bij Estaminet de Peerdevisscher was. Het was goed verpozen op het ruime terras, dit vooral vanwege het mooie weer.

De 2e dag start in Diksmuide

Vanochtend hoefden we nog niet extra vroeg met de bus mee. Om 08.35 stapten we op de bus richting Diksmuide, waar we naar de Markt wandelden en meteen van start konden. Diksmuide is een mooie stad die na de Eerste Wereldoorlog prachtig hersteld is. De omgeving ligt ons wat minder, dus voor ons was dit qua landschap de minste dag. Maar we kwamen langs een aantal bijzondere plaatsen, zoals de IJzertoren langs de IJzer, in Oud Stuivekens was er De Grote Wacht Nr. 1 of Grande Garde Sud. Het gebied rond de artillerie- en observatiepost is een bezoek waard, want op deze heringerichte site is veel te ontdekken.

Verderop langs de IJzer zien we een moderne constructie die de plaats aangeeft van 2 petroleumtanks uit de WO I. Als laatste komen we langs en door de Dodengang, wat een zeer bijzondere ervaring is. Na de brug over de IJzer wandelen we nog door de straatjes van Diksmuide met bijna op het einde nog een behoorlijke trap om te beklimmen. Op het terras is het daarna goed toeven, want ook nu is het weer ons gunstig gezind.

De 3e dag start in Poperinge

Het was vroeg op vandaag om 07.00 uur vertrok de laatste bus. We waren dus ruim op tijd aanwezig op het stationsplein in Poperinge. Gelukkig was er een horecagelegenheid open met een groot terras en ze hadden zowaar grote hoeveelheden koffie gezet voor de wandelaars. Na de koffie en nog wat wachten konden we van start en op pad voor een mooie wandeling in het licht glooiende landschap van Poperinge. In de Toc-H straat in Poperinge bezochten we de Poperinge New Military Cemetery. Op deze begraafplaats liggen 951 gesneuvelden, waaronder 677 uit de Commonwealth en 271 Fransen, waarvan een aantal uit Noord-Afrika. De begraafplaats was van 1915 tot 1918 in gebruik.

Na wat doorstappen waren we op tijd op het Lijssenthoek Military Cemetary waar vandaag de herdenking plaatsvond. Op het Lijssenthoek Cemetary zijn 10.784 graven en is daarmee de tweede grootste begraafplaats van de Commonwealth. Deze begraafplaats is een hospitaalbegraafplaats, daardoor zijn er slechts 34 graven van onbekende soldaten.

Het was zeer druk op de begraafplaats tijdens de herdenking. Deze herdenking maakte zeer veel indruk op iedereen. Herdenken blijft belangrijk om te benadrukken: Nooit Meer Oorlog.

Na een pauze in Frankrijk lopen we over de grens tussen Frankrijk en België en na het oversteken van de N38 hadden we nog een prettige rust met Draaiorgel Charles. Hierna volgde een prachtig stuk natuur langs de Vleterbeek, deze bleven we volgen tot in Poperinge. Voor we bij de finish kwamen moesten we nog langs een stuk opgebroken spoorweg. Op het terras op het Stationsplein is het daarna nog goed verpozen met natuurlijk een Hommelbier.

De 4e dag start in Ieper

Om 06.15 vertrekt de laatste bus uit Oostduinkerke naar Ieper, dus vroeg uit de veren. Hier hadden wij geen zin in en met de reisgenoten spreken we af dat we met de auto richting Ieper rijden en om 08.00 uur vertrekken. We vinden een ruime parkeerplaats op één kilometer van de finish en iets verder de start op de Grote Markt. De meeste wandelaars waren al gestart, maar toch was het nog gezellig druk op de Grote Markt met wandelaars die wat later startten.

We krijgen net buiten Ieper al een indruk van het parcours van vandaag en dat beviel ons prima.

In Voormezele brengen we een bezoek aan de begraafplaatsen Voormezeele Enclosures no. 1, 2 en 3. Deze begraafplaatsen geven een goede indruk van het aantal gevechten om Ieper. In Voormezele gaan we richting Domein De Palingbeek een prachtig stukje natuur, waar in de Eerste Wereldoorlog hard is gevochten. We wandelden door de expo ComingWorldRememberMe. Hierbij liepen we langs The Bluff waar een presentatie getoond werd over de mijnontploffingen in dit strijdgebied. Wat verderop is er een groot kunstwerk met 600.000 kleien beeldjes die de slachtoffers voorstellen die in België tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen.

In Zillebeke kijken we op de begraafplaats bij de kerk en zien hier diverse oorlogsgraven uit het begin van de Eerste Wereldoorlog met een aantal graven die een eigen grafsteen hebben (meestal officieren). Deze graven zijn vooral van de beroepsmilitairen van de Household Cavalry en de Guards Regiments.

Na de finish nemen we onze medaille in ontvangst en drinken nog wat op het pleintje van de Torrepoortwijk. Om 14.30 uur gaan we richting de Menenpoort voor de plechtigheid en de Last Post onder de Menenpoort. Het was er druk en de plechtigheid was zeer indrukwekkend. Voor ons een terechte afsluiting van deze vierdaagse.

Wij hopen nog veel terug te komen.

Tekst: René Luijsterburg

Foto’s: Jan Luijsterburg

Uitgebreid fotoalbum

Klik op onderstaande foto om het fotoalbum te openen.

Dag 1 - De Openingsceremonie van de Vierdaagse