Vierbossen-wandeling-Mollem

Vierbossen natuurwandeling vanuit Mollem

Vierbossen natuurwandeling vanuit Mollem (Asse) (10,8 km, 69 hoogtemeters)

Op zoek naar bosanemonen en -hyacinten in de Brabantse Kouters

Mollem is een rustige deelgemeente van Asse, een dorp dat (voorlopig) nog niet geplaagd wordt door hoogbouw en appartementsblokken. Deze wandeling is speciaal gecreëerd voor wie in de prille lente op zoek is naar jong natuurgroen en naar bosanemonen en -hyacinten. In ons geval de allereerste hyacinten. De vier bossen op het programma zijn het Kloosterbeekbos, het Heibos, het Paardenbos en het Kartelobos. Tussendoor wandel je nog door het natuurgebied van de Paddenbroeken (grens Merchtem) en het valleigebied Waarbeek langs de Kramaaibeek, met daarnaast een hoppeveld van de gemeente Asse. Op uitzondering van het Heibos en het Paardenbos (grondgebied Merchtem) loopt de hele route over het grondgebied van Mollem/Asse.

De wandeling

Deze wandeling is een soort ingekorte versie van de vorige week beschreven Kravaal-Kartelo wandeling. Deze is wel twee kilometer korter, het Kravaalbos komt er niet in voor en er zijn ook heel wat meer onverharde wegen. Opgelet dus na perioden van hevige regenval.

We kozen voor deze nieuw ontwikkelde wandeling de zonnige en warme (24°) woensdagnamiddag 31 maart 2021 uit.

Het is met deze reportage niet de bedoeling een opsomming van de wegen te geven maar wel je met de foto’s te overtuigen om deze wandeling de volgende dagen en paar weken te doen en te genieten van het prille groen en de bosanemonen, het helgele speenkruid en de nu ontluikende blauwe boshyacinten. De talrijke infoborden van Natuurpunt langsheen het parcours en ook bij de hiernavolgende foto’s maken je al heel wat wegwijs. Neem, als je deze educatieve natuurwandeling doet, dan ook de tijd om ze even te lezen. En respecteer vooral de natuur!

In de omgeving van het startpunt is er voldoende parkeerplaats. We starten aan knooppunt 203

en volgen meteen ook het parcours van de GR128 van Wissant (Atlantische Opaalkust) naar Aken, bekend als de Vlaanderenroute, en de geelrode tekens van de streek-GR Groene Gordel.

We belanden al snel in het Kloosterbeekbos, waar we de gelijknamige beek oversteken.

Op een infobord van Natuurpunt krijgen we wat meer uitleg over deze beekvallei.

Via enkele straten kruisen en volgen we even de spoorweg tot aan knooppunt 200.

Even voor het Heibos spotten we een aantal jonge lammetjes in een weide.

Aan het Heibos, dat spijtig genoeg is afgesloten (er loopt wel een pad tot in het midden van het bos), buigt onze weg, samen met de twee GR-routes, rechtsaf.

Aan de ingang van het Paardenbos (ook Geboortebos 2016 van de gemeente Merchtem) gaan de GR-paden linksaf, samen met de knooppunt-richting 400. Wij kiezen echter rechtdoor, via de zigzag houten toegang, voor het pad rechtdoor het Paardenbos in.

Op dit door Natuurpunt aangelegd pad maken we al dadelijk kennis met de witte bosanemonen en het gele speenkruid (behorend tot de ranonkelfamilie) dat zich in dit moerassig gebied goed thuis voelt.

Het hele Paardenbos (ook Paddenbroekenbos genoemd) is erg vochtig en telt enkele poelen.

Ons pad is gelukkig goed onderhouden met houtsnippers

en soms zelfs aangelegd als knuppelpad.

Bij het verlaten van het bos gaan we rechtdoor, opnieuw richting knooppunt 400.

We vinden hier ook onze twee GR-paden weer.

Een infobord geeft tekst en uitleg over het Heibos en het Paardenbos, dat we nu al achter ons hebben, en het Kartelobos, dat nog volgt.

We wandelen nu langs het bos door een vochtig gebied dat zijn naam Paddenbroeken alle eer aandoet.

We genieten hier ook nog van het massaal aanwezige speenkruid.

Een infobord vertelt ons welke soorten amfibieën hier voorkomen.

Ondertussen hebben we onze wit-rode en geelrode GR-paden in de steek gelaten maar we zullen ze na de knooppunten 400 en 402 nog even terugvinden.

Aan knooppunt 403 verlaten we definitief de twee GR-paden en gaat het richting knooppunt 29 en het Kartelobos.

We zijn hier op een stijgende weg, Koereit genaamd, en links van ons zie we achter een weide bezaaid met witte bloempjes (en een pony) de witte muren van de historische abdijhoeve Hof te Kartelo, in de volksmond ook bekend als het Hof te Paddenbroeken (of nog Verbrand Hof).

Onze klimmend pad door het Kartelobos is langs beide kanten bezaaid met bosanemonen.

En wat verder spotten we tevens de eerste, pas ontloken blauwe boshyacinten.

We bereiken met z’n 77 meter het hoogte punt van deze wandeling in dit bos.

Na het bos dalen we af, waarna er weer een fikse, lange klim volgt richting Krokegem, een gehucht van Asse.

Zover gaan we echter niet want aan knooppunt 29 slaan we linksaf richting Waarbeek.

Na het kruisen van een smalle verkeersweg (overgang van Merchtemse Baan naar Fort) dalen we opnieuw af naar de vallei van de Kloosterbeek, die hier ontspringt, en een vijver erdoor gevormd.

Aan knooppunt 205 gaan we rechtsaf en klimmen we naar de spoorweglijn Brussel-Dendermonde, die we even volgen tot knooppunt 206.

Hier gaan we linksaf het valleigebied Waarbeek in, gevormd door de Kramaaibeek (ook Krameibeek genoemd).

Achter imposante knotwilgen vinden we hier een vochtig met riet begroeid gebied.

Het riet maakt plaats voor bos in dit valleigebied.

Een infobord vertelt ons dat dit het leefgebied is van de bedreigde Eikelmuis (hier blijkbaar Zorro genoemd) en we vernemen ook meer over de flora van deze vallei.

Langs onze Dorenweg ligt ook een nieuw aangelegd “museaal” Hoppeveld (met metalen sculpturen van kunstenaar Peter Schoutsen). Hiermee verwijst de Hopduvelgemeente Asse naar haar verleden als gemeente met talrijke hoppevelden.

Aan knooppunt 204 verlaten we deze mooie vallei en negenhonderd meter verder vinden we ons start-knooppunt 203 terug.

INFO

Dit is geen suggestiewandeling van het netwerk Brabantse Kouters van Toerisme Vlaams-Brabant maar een zelf ontworpen route die vier bossen en twee natuurgebieden combineert.

De kaart van het netwerk kan echter een welkome hulp zijn bij de wandeling. Te verkrijgen in de webshop van Toerisme Vlaams Brabant (klik voor de koppeling) aan de prijs van € 6 en ook in de Standaard Boekhandel in de regio.

De gedetailleerde route, met knooppunten, kan je wel terugvinden op RouteYou en ze daar ook downloaden: www.routeyou.com/nl-be/route/view/8643085/alle-routes/natuurwandelaars-wandelkrant-vierbossenwandeling-mollem

Je kan de wandeling grotendeels volgen via de knooppunten van het wandelnetwerk Brabantse Kouters: Start aan knooppunt 203 (kerkhof Mollem) naar 200, richting 400 (maar je verlaat de knooppunten even om door het natuurgebied Paardenbos-Geboortebos 2016 te trekken) en herneemt dan richting 400, 402, 403, 29, 205, 206, 204 en terug naar 203.

Met de trein geraak je gemakkelijk in Mollem. Tijdens de week heb je twee treinen per uur in elke richting op de lijn Brussel-Dendermonde. In het weekend is dat maar eentje per uur.

Tekst & foto’s: Gilbert Roels.